CAT | ES
La troballa té gravades dues figures humanes i dues aus, una escena que es considera un rar exemple dels inicis de l’art narratiu a Europa
Etiquetes entorn, montsant, margalef
Publicat el27/3/2019
Foto: Parcs de Catalunya
La zona de la vall de Montsant és una àrea excepcional en materials de l’època del final del paleolític superior i des del 1979, els investigadors hi fan excavacions científiques. L’abric de l’Hort de Boquera s’excava des de l’any 1998 i ha proporcionat un nombrós conjunt d’eines de sílex i d’estructures d’habitació com llars de foc. La peça es va trobar l’any 2011, i des d’aleshores ha passat pels processos de neteja, restauració i còpia en 3D necessaris per poder estudiar-la en profunditat i, finalment, es va presentar en públic la setmana passada a la Universitat de Barcelona.
Es tracta d’una peça calcària d’uns 30 centímetres de longitud on es distingeixen dues figures humanes i dos ocells que els investigadors identifiquen com grues, gravades amb un burí de sílex. Les figures formen una escena, un fet gens habitual a l’era del paleolític. Inés Domingo, experta mundial en art rupestre, remarca la seva singularitat no només a la península Ibèrica o Catalunya, sinó a escala europea. És una escena pictòrica de trets força excepcionals: les figures semblen protagonitzar una narració sobre cacera i sobre maternitat. En el context català és una troballa cabdal, ateses les poques mostres d'art paleolític a Catalunya, i situa aquest territori dins els corrents de producció artística del paleolític superior a la Mediterrània.
El Parc Natural de Montsant, des de 2011, ha mantingut col·laboració amb el SERP - Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona. Inés Domingo, Pilar Garcia-Argüelles, Jordi Nadal i Josep Maria Fullola formen part del grup d’investigadors que excaven a l’Hort de la Boquera i que ha fet aquesta magnífica troballa.
Durant els anys d’excavacions al jaciment, s’han organitzat tallers divulgatius d'arquelogia dins l'agenda d'activitats del Parc. Aquests tallers es complementaven amb visites al laboratori i tallers pràctics per conèixer com vivien els prehistòrics, com encenien el foc, com tiraven amb la fona, etc.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: