CAT | ES
L’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre ha programat dos cursets d’iniciació a l’ornitologia per a tot tipus de públic, un a la Terra Alta i l’altre a la Ribera d’Ebre.
Etiquetes ocells, birdwatching, ornitologia
Publicat el30/3/2015
Sovint quan es parla d'ornitologia i Terres de l'Ebre s'associa al delta de l'Ebre, com si tots els moixonets que podem trobar a l'Ebre fossen àdenes, bernats, cames-llargues, pàtxeres, flamencs, gavines i xatracs. I la veritat, fent aquesta associació ens quedem molt curts.
Les comarques de l'Ebre tenen una gran varietat d'hàbitats diferents que estan ocupats per una gran diversitat d'ocells, des d'ocells íntimament lligats a ambients aquàtics com les zones del delta o del riu, fins a llocs tan diversos com els Ports i el Montsià o les diferents zones agrícoles de les quatre comarques.
L'Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre neix amb la finalitat de conservar, estudiar i divulgar la gran riquesa avifaunística i també natural de la zona. Per això, des dels seus inicis, l'any 2005, i gràcies a l'Escola de Natura ha divulgat aquesta riquesa a través de cursets i activitats per apropar la natura a tota la gent de les Terres de l'Ebre.
Per aquest motiu, des de l'Associació, s'han preparat dos cursets d'iniciació a l'ornitologia per a tot tipus de públic, un a la Terra Alta i l'altre a la Ribera d'Ebre. Aquests cursets pretenen donar una visió general de les espècies de moixonets més comuns als diferents tipus d'ambients de cada una de les comarques.
El primer curset que es realitzarà serà el de la Ribera d'Ebre, els dies 18 i 19 d'abril. Com la majoria d'activitats de Picampall, el curset està format per una part introductòria teòrica i una part pràctica al camp. A més a més, el curs compta amb una sessió d'anellament científic d'ocells on es mostrarà com s'agafen, s'anellen i es mesuren els ocells de mida petita.
Si ara tornéssim a fer l'associació ornitologia i Ribera d'Ebre, segur que el nombre d'ocells que ens vindrien al cap seria molt menor. Segurament el primer que se'ns passaria pel cap seria la cigonya, algun rapinyaire i poca cosa més. Però la veritat és que hi ha moltes més espècies d'ocells de les que ens imaginem en aquesta zona. A la comarca es poden trobar diferents indrets amb característiques ben diferents, des dels ambients fluvials als ambients més secans i de garriga, passant pels diferents tipus de cultiu de la zona (fruiters i olivera). D'aquesta manera podem trobar ocells tan diferents com la cigonya, el milà negre, l'arpella vulgar, el balquer, la boscarla de canyar, l'abellerol, el blauet, la cuereta blanca, les mallerengues, el bernat pescaire, l'agró roig, el xot, la puput, el duc, el pit-roig, el tord, la perdiu, el siboc, la cotxa fumada, la cadernera...
Molts d'aquests ocells són de fàcil visualització i, per tant, de fàcil identificació, no fa falta ser un expert amb l'ornitologia per aprendre a identificar les diferents espècies de moixonets més característiques de la Ribera d'Ebre. Algú amb ganes, una guia de camp i, si es tenen, uns prismàtics es pot iniciar en el món de l'ornitologia i, qui sap, acabar sent un moixonòleg.
Us deixem l'adreça de la pàgina web de l'Associació Ornitològica Picampall www.picampall.org Aquí podeu trobar més informació de les activitats que realitza Picampall per les Terres de l'Ebre. Si no teniu guies de camp d'ocells us recomanem les guies de Flora i fauna del Parc Natural dels Ports i la del Parc Natural del Delta de l'Ebre, aquestes guies us poden ser molt útils per a introduir-vos al món de l'ornitologia i amb les dos guies teniu representades la gran majoria d'espècies de moixonets i d'altra fauna i flora present a les Terres de l'Ebre.
Font: Associació Ornitològica Picampall
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: