Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Jordi Butrón i Toni Vera posen la cirereta a les jornades de cuina dolça i pastisseria GastroDolç Flix 2024

El creador de l’Espai Sucre destaca la importància d’esdeveniments com aquest, celebrat fora d’una capital i enmig d’un mercat municipal

Etiquetes   vida activa, gastronomia, jornades, flix, ribera ebre, terres ebre

Publicat el22/10/2024

Jordi Butrón i Toni Vera posen la cirereta a les jornades de cuina dolça i pastisseria GastroDolç Flix 2024   | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


GastroDolç Flix 2024 ha tancat aquest migdia les seves portes després d'haver ubicat el Mercat de Flix (Ribera de l'Ebre) en l'epicentre de la cuina dolça i la pastisseria. Durant tres jornades, alguns dels millors pastissers, gelaters i xefs-pastissers del territori han cuinat en directe, i davant de centenars d'espectadors, postres, dolços, coques i gelats tradicionals i d'avantguarda. De fet, al llarg de totes les sessions s'ha reivindicat el paper de la tradició i de les arrels en la cuina dolça i en la pastisseria actual, i s'ha fet valdre els ingredients de proximitat, protagonistes de totes les elaboracions.

La jornada d'avui ha posat la cirereta a tres dies molt llaminers. Una culminació que ha tingut com a gran estrella al xef Jordi Butrón, un dels referents més importants de la pastisseria creativa i d'avantguarda a Espanya, i creador d'EspaiSucre, la primera escola restaurant del món dedicada exclusivament a les postres de restaurant. Butrón ha defensat en GastroDolç Flix el paper del xef pastisser, del pastisser i dels creadors de plats dolços. “Les meves tres obsessions sempre han estat defensar un territori nou que és el paper del xef pastisser, una figura que no té ni nom propi. Dos, fer pedagogia del producte i de l'ingredient, perquè hi ha un gran desconeixement dels ingredients. Tres, el paper del procés creatiu que ha de ser explicatiu. És el mètode Espai Sucre”. Jordi Butron, a més, a destacat la importància d'esdeveniments com GastroDolç, “un monogràfic dedicat al món del dolç, i que no es fa en cap capital, és més, es fa en el cor d'un mercat autèntic, envoltat de les parades plenes d'ingredients de la terra”.

A més de la intervenció de Jordi Butrón, avui per l'escenari del Mercat de Flix ha passat el tricampió del Millor Croissant de Mantega d'Espanya, Toni Vera, i el flixenc Pau Carranza, que ha ensenyat els secrets del Millor Pa de Sant Jordi 2024.

Un dels moments més càlids i dolços d'avui ha estat quan els germans Font han cuinat en directe unes postres clàssiques i de territori, com són els taps de Cadaquès, els flambées tradicionals i la botifarra dolça de l'Empordà amb caramelitzat de poma de Montgrí. Els veterans xef i maître i ex propietaris del restaurant Sa Punta de Pals, han aprofitat per reivindicar el protagonisme de les postres clàssiques, d'aquelles que s'acaben a la sala, i per demanar que es deslocalitzin i es donin a conèixer arreu del país plats que són referents locals com aquests.


Tradició i avantguarda

Les sessions de pastisseria i cuina dolça de GastroDolç Flix, el certamen més golafre del calendari gastronòmic, han demostrat, de fet, que la innovació culinària segueix inspirant-se i bevent de la tradició i que totes dues tendències conviuen i van de la mà.

Les jornades, que han estat seguides per centenars d'espectadors en el Mercat de Flix, han comptat amb grans figures del món dolç com ara Oriol Balaguer, Gessamí i Clàudia Caramés (Meleta de Romer) i Pau Carranza (Pastisseria Larrosa). Aquest últim, com pastisser local i amfitrió del certamen, ha demostrat perquè ha estat mereixedor del premi El Millor Pastís de Formatge 2024 i del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2024.


Mestres de la xocolata i dels ingredients de proximitat

El certamen es va obrir diumenge amb un dels “imprescindibles”: Oriol Balaguer. Millor Xef Pastisser 2018 per l'Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Desserts, Balaguer va pujar a l'escenari de Flix per a compartir amb els assistents “L'excel·lència de la pastisseria creativa”. Una sessió que, com és habitual, va estar plena de sensibilitat, luxe i sofisticació, però també de simpatia i proximitat amb el públic assistent.

També va ser una sessió farcida de simpatia la que van oferir les germanes Caramés. La cuinera més televisiva i “dolça” del territori, Gessamí Caramés i la seva germana Clàudia van compartir escenari per oferir una llaminera i original sessió de “Pastissos i Cocteleria amb Oli de la DOP Oli Terra Alta”. I és què, enguany han incorporat aquests originals combinats elaborats amb OOVE a la carta del seu restaurant Meleta de Romer, de l'Ametlla de Mar.


Segona jornada farcida de grans figures de la cuina dolça

El dilluns, GastroDolç Flix va arrencar amb la pastisseria de luxe 5 estrelles GL, la que Josep Esturi ofereix a l'Hotel Mandarin Oriental. El xef pastisser va explicar “La part més dolça del Mandarin Oriental Barcelona” i va revelar alguns dels secrets del seu dia a dia elaborant postres d'avantguarda en els diferents punts de restauració de l'hotel.

De fet, GastroDolç Flix ha disposat de diverses demostracions de cuina dolça o postres de restaurant, com la de Víctor Torres, Jesús Chávez i Xavier Busquets, de Les Magnòlies* i Quirat*. Els xefs van versionar tres postres típiques de la nostra cuina: mel i mató, el músic i un xuixo farcit. Una demostració de com la innovació pot inspirar-se en la tradició.

De la mateixa manera, Mar Ibáñez, pastissera del restaurant Aürt* i guanyadora del Best Dessert d'Espai Sucre 2023, va demostrar que la cuina dolça és una continuació del menú, per això, també aprofita ingredients i productes de la cuina salada.

D'altra banda, Paula Domènech, professora de pastisseria en el CETT-UB, va portar a l'escenari de Flix una reinterpretació del pastisset, una mostra més de que la tradició està més al dia que mai.

I és què, hi ha clàssics que no passen mai de moda, com els bombons. El pastisser local Llorenç Peral, de la Pastisseria Els Perxis de Flix, ho va deixar clar, amb la seva sessió de bomboneria amb producte de territori, mentre que la gelateria creativa, va venir de la mà de Jordi Guillem, que va presentar una sessió amb l'arròs del Delta de l'Ebre com a ingredient protagonista de les postres.

GastroDolç Flix també ha tingut un altre protagonista bàsic: el pa i les coques de forner, que van portar Jaume Sistaré, del Forn de Pa Sistaré de Reus, i Eduard Verdaguer de Panàtics.


Set edicions a les Terres de l'Ebre

GastroEbre va néixer l'any 2018 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb l'objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l'Ebre. Aquest 2024, es decideix renombrar el certamen com GastroDolç Flix, no en va, es compleixen quatre anys consecutius que l'esdeveniment està dedicat exclusivament a la cuina dolça i a la pastisseria, “com a reconeixement de la feina que fan els pastissers, i els xefs pastissers dels restaurants, una tasca moltes vegades encara poc reconeguda”.

GastroDolç Flix, però, també és un esdeveniment concebut com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la gastronomia de les Terres de l'Ebre, i vol de servir “per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors (gran i petits), elaboradors i xefs, amb l'objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses del sector gastronòmic d'aquestes contrades”.



Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de Lledó



Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho