Venda online productes de la Terra

CAT | ES


La serra de Godall

La Serra de Godall és una serra prelitoral calcaria d’uns 14 km de longitud, situada als municipis de Godall, La Galera, Freginals i Ulldecona a la comarca del Montsià. Presenta una orientació NE-SO, paral·lela a la Serra del Montsià que segueix la línia del litoral. Es troba separada d’aquesta per la vall o fossa d’Ulldecona i Freginals, “la Foia”.

Etiquetes   espais naturals, godall, ulldecona, la galera, frefinals, montsia, serra de godall

Publicat el1/5/2014

A la comarca del Montsià són molt conegudes la Serra del Montsià, que li dóna nom, i la serralada del Ports amb el seu parc natural; però entre aquestes dues formacions muntanyoses tan conegudes, es troba la SERRA DE GODALL, que encara que pot passar desapercebuda, com a tot espai natural també té el se atractiu, ja que és molt accessible per a la pràctica d'esports de muntanya com el senderisme, la BTT i l'escalada.

L'any 2013 l'editorial Piolet va editar un mapa topogràfic-excursionista, amb la col·laboració de la Unió Ciclista de Santa Bàrbara i l'Ajuntament de Godall.

SITUACIÓ

La Serra de Godall és una serra prelitoral calcaria d'uns 14 km de longitud, situada als municipis de Godall, La Galera, Freginals i Ulldecona a la comarca del Montsià. Presenta una orientació NE-SO, paral·lela a la Serra del Montsià que segueix la línia del litoral. Es troba separada d'aquesta per la vall o fossa d'Ulldecona i Freginals, “la Foia”.

L'Ermita de la Pietat i algunes pedreres de marbre es troben en el vessant sud-est d'aquesta serra. Geogràficament el Turó del Molí Nou constitueix una prolongació meridional de la Serra de Godall.

La serra de Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...la serra de Godall vista des la foia d'Ulldecona


DESCRIPCIÓ

La Serra de Godall és una serralada de muntanyes no gaire elevades i arrodonides amb una elevació màxima de 397,6 metres a la Mola. A l'extrem sud d'aquest sistema es troben el Castell d'Ulldecona i el Turó del Molí Nou.

Hidrogràficament el curs d'aigua més destacable és la rambla del Toll Roig i el Barranc de la Galera, que en bona part fa de límit amb el terme homònim. D'altra banda, els materials que formen el rocam de la serra són molt permeables, i és molt important la circulació subterrània. En són manifestacions els avencs, les coves i les fonts.

La serra de Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...serra de Godall vista des de la serra de Montsià


Entre d'altres podem esmentar la font de Capdàsens, al sud - est, pel camí que porta a “l'antena”, (repetidor de telefònica) i la de l'arboç, al nord-est, pel camí vell d'Amposta en un lloc d'aplecs i d'abeurar els ramats (antigament important pas ramader). En definitiva, però, la Serra és força seca, malgrat que hi ha diversos torrents que es formen o que recullen les aigües del massís, com el barranc de la serra de la Galera i els de l'Arboç, el de la Gralla, el de la Caldera, el de Capdàsens i el del Toll Roig.

La serra de Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...la bassa Alta (serra de Godall)


Hi predomina un clima mediterrani de plana i muntanya baixa amb influència marítima. La temperatura mitjana anual supera els 16º C, si bé durant el mes de gener la mitjana oscil·la entre 7-10 º C, i el juliol se superen els 24º C. Les precipitacions anuals solen variar entre 500 – 700 mm; la tardor és l'època de l'any amb un règim de pluges més important (200-250 mm) i l'estiu és l'estació més seca, ja que no es supera un règim pluviomètric de 100 mm.

La serra de Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...corral de la Serra (serra de Godall)


La vegetació és generalment baixa i de tipus mediterrani, amb màquia de garric i margalló, tot i que en alguns sectors de muntanya, situats a migdia del terme, hi hauria un domini de l'alzinar amb marfull. En algunes zones hi han conreus de garrofer, ametller i olivera.

Autor: Manel Torta Garcia



Si vols conèixer millor la serra de Godall, pots llegir les següents entrades publicades a EbreActiu.cat

comparteix-ho