Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La TrencaCims de Paüls 2016, puntuable a la Lliga Catalana de Curses per Muntanya

La quarta edició de la TrencaCims de Paüls ja està a punt per a rebre els més de 400 corredors que s’espera participaran en alguna de les tres proves d’aquest esdeveniment esportiu que mobilitza a més de 120 voluntaris d’aquest municipi del Baix Ebre i que tindrà lloc durant el cap de setmana del 9 i 10 d’abril.

Publicat el30/3/2016

La quarta edició de la TrencaCims de Paüls ja està a punt per a rebre els més de 400 corredors que s’espera participaran en alguna de les tres proves d’aquest esdeveniment esportiu que mobilitza a més de 120 voluntaris d’aquest municipi del Baix Ebre i que tindrà lloc durant el cap de setmana del 9 i 10 d’abril. La prova reina és la Ultramarató, amb un recorregut de 50 km i un desnivell positiu de 4.000 mts, programada per al dissabte. El diumenge es farà la segona edició de la Cursa, amb 23 km i +2.000 mts i la quarta edició de la Marxa amb 13 km i +800.

Per conèixer més a fons la TrencaCims entrevistem al director de la prova, en Rafa Flores Andreu.


La TrencaCims de Paüls 2016, puntuable a la Lliga Catalana de Curses per Muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Com va sorgir la idea de fer una Ultramarató de muntanya ?

La idea va sorgir a partir de la demanda de molts corredors perquè tornés la prova de Paüls, però vam pensar que no podíem fer una cursa com les que ja hi formaven part del Circuit i va ser llavors quan vam decidir organitzar una prova de mitja/llarga distància que és la de 50km i 4.000 metres positius. I per tal que tothom qui ho volgués tingués l’oportunitat de participar-hi, vam reprendre la marxa i la clàssica cursa de Paüls.


Quin és l’origen del nom de TrencaCims ?

Volíem un nom per a la cursa que fos el més atractiu possible i com el recorregut transcorre per punts elevats, diguem-ne cims, va pensar que aquell o aquella que pogués trencar amb tots ells, seria un trencacims.


Què suposa per a la TrencaCims ser Campionat de llarga distància de les Terres de l’Ebre i estar dins la Lliga Catalana de Curses per muntanya?

La ultramarató com a Campionat de llarga distància de les Terres de l’Ebre va ser un al·licient perquè la gent de les nostres terres pogués tenir un campionat d’aquestes característiques al territori, .... senzillament com un reclam per als corredors de casa.

La que aquest any ha entrat a la Lliga Catalana de Curses per Muntanya és la cursa de 23km i aquest fet pot portar-nos a què puguin venir a coneixer-nos gent d’altres indrets del país, formar part d’un circuit sempre et reporta una mica més de publicitat.


D’on provenen els participants de la ultramarató?

Sembla estrany però la majoria, aproximadament el 75%, provenen de fora de les Terres de l’Ebre: de l’Aragó, Castelló, Barcelona, etc..


A banda d’estar dins la Lliga Catalana, quines altres novetats hi ha enguany ?

La principal novetat és que la TrencaCims es dividirà en dos jornades, el dia 9 serà el torn per la prova reina, la de 50km, mentre que el diumenge 10 d’abril serà el torn de la mitja marató de 23km i la marxa de 13km.



Ens pots descriure breument els recorreguts ?

La sortida de la ultramarató serà des del casal municipal. Iniciarem un recorregut pels carrers del poble i a 2,5 km de Paüls encararem la primera pujada del trail a la Mola Grossa (1044 mts.), passant pel Tormasal i la Font de Montsagre de Paüls i per un lloc molt emblemàtic de la prova, el pas de la Finella.

A continuació, iniciarem una baixada fins arribar al barranc d’Engrilló, continuant per la llera del mateix barranc fins emprendre una pujada una mica tècnica per a arribar al Tossal d’Engrilló (1072 mts.).

A partir d’aquest punt, ens dirigirem al cim més emblemàtic del trail: la Punta de l’Aigua (1092 mts.). Per arribar-hi hem hagut de passar per la Font de Montsagre d’Horta, la Mola dels Atans (1013 mts.), seguint per la Gilaberta (939 mts.), el Mas de les Crevetes de Lloà, el Forn de la Fava, la Faixa de Mossèn Pere i la Font de la Canaleta. En aquest punt emprendrem la llarga pujada fins al mateix cim de la Punta de l’Aigua, passant per Covetes Roiges i el Bacarisal.

Seguidament, ens esperarà un important descens fins a les Artigues del Missols. Passarem per la Gilaberta, on trobarem en els seus primers 100 mts. una baixada prou tècnica. Arribats a la Font del Morellà ens esperaran uns quilòmetres de transició per arribar a Sant Roc, on hi podrem trobar un avituallament líquid i sòlid.

Seguint el GR-7, anirem a la Font del Teix, passant pel Coll del Plorón (590 mts.) i agafarem una pista forestal que ens portarà a la sendera que es dirigeix a Alfara de Carles (550 mts.), un cop haurem passat per la Font dels Ullals i el Mas del Cabossa. En aquest punt emprendrem una forta pujada, passant per la faixa Pinosa i arribant a l’Aigua del Tord (1030mts.). A la font farem un gir a la dreta per a baixar un fort descens pel fons del barranc de la Vall per a emprendre la pujada a la Tossa. Un cop haurem fet el cim de la Moleta de la Tossa ens endinsarem ombria endins passant per el Canal de Manteca, fins a arribar als bassis del Putxol, allí farem un gir a la dreta seguint al GR-7 fins a arribar al Coll del Camp i un fort descens fins a arribar a la Caseta del Castillo. En aquest punt prendrem forces per a emprendre la pujada de les solanes del camp per a arribar als Baixadors del Coll d’Enguàs. Es tracta d’una baixada prou tècnica, així que cal anar en compte.

A l’arribar a l’Aigua de la Manela (600mts.), pujarem al Cim del Joan Gran (1073 mts.), passant pel Pla de l’Hedra. Arribat en aquest punt farem l’últim dels descensos, per a arribar al poble i fer meta, havent completat una cursa de 50 km i amb desnivell positiu de 4000 mts.


La Mitja Marató de 23Km

Fins al Forn de la Fava el recorregut és el mateix que el de la ultramarató. Des d’aquest punt pujarem al Joan Gran (1073 mts), passant pel coll de l’Avenc on començarem una baixada d’uns 5 km fins a arribar a Paüls.


La Marxa de 13 km

Sortirem des del casal municipal a les 9 del matí i per anar escalfant cames farem un petit recorregut pels carrers del poble fins a arribar al cementiri on agafarem una pista forestal. Després de caminar durant 1 km, començarem l’ascens a la primera de les pujades, passant pel Mas del Serafí i fins a arribar a la Bassa del Povill (585 mts). Des d’aquest punt (4,4 km) baixarem fins a arribar a Sant Roc, el primer dels avituallaments.

Reprendrem l’última de les pujades del recorregut de la Marxa, passarem pel Coll de l’Ameleral (482 mts), el Mas de la Manela (km. 5’8 i 577 mts d’altura) i finalment, la Barraca del Jordi (km. 8’1).

En aquest punt emprendrem l’última de les baixades en direcció a Paüls, passant per la Cova del LLop i la Bassa del Povill, on hi haurà un avituallament líquid situat a poc menys de 3 km de l’arribada a la meta.


Quina previsió de participació teniu per a enguany?

La participació cada edició va en augment, els participants marxen contents per l’hospitalitat, aquest és i ha de ser el nostre plat fort, és sense dubte l’essència de la TrencaCims. 

Per a aquest any la previsió ja està batent records, quan falten 10 dies ja tenim 170 inscrits en la prova reina, 140 a la cursa i 65 a la marxa.... al final estarem rondant els 400 participants.


Què suposa per a Paüls la TrencaCims ?

Una arribada massiva de gent en un cap de setmana, al voltant de 600 persones, que evidentment per al petit comerç i turístic de Paüls aporta una injecció econòmica important. A més, el municipi és conegut arreu del territori per la seva cursa i també és un motiu més per potenciar Els Ports i el parc natural.


Quanta gent està implicada en l’organització ?

Principalment són 6 els responsables, a partir d’aquí es creen delegats de cadascun dels sectors en els quals dividim la cursa. Cada any hi ha més implicació de voluntaris, podem estar al voltant dels 120, els quals per a nosaltres són l’ànima de la cursa.


Què han de saber els que encara no s’han decidit a participar a alguna de les tres modalitats ?

Que no esperin a última hora, els esperem amb els braços oberts i sobretot que gaudiran de l’hospitalitat, d’entorn i de la gent.


7 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 7

comparteix-ho