Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Les oliveres mil·lenàries del territori Sénia, candidates a SIPAM de la FAO

La candidatura per ser reconegudes com a Sistema de Patrimoni Agrícola Mundial l’ha presentat la Mancomunitat de la Taula del Sénia amb molt de suport

Etiquetes   natura patrimoni, territori senia oliveres millenaries

Publicat el20/6/2018

Les oliveres mil·lenàries del territori Sénia, candidates a SIPAM de la FAO | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... 


La Mancomunitat Taula del Sénia, amb la col·laboració de l’Associació Territori Sénia i el suport del Ministeri d’Agricultura, els consellers d'Agricultura de la Comunitat Valenciana, de Catalunya i de l'Aragó i els presidents de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol, han presentat l' Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) la candidatura de les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia per a que puguin ser reconegudes com a Sistema de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).

Els SIPAM són paisatges estèticament impressionants que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Estan situats en llocs específics del món, on aporten de forma sostenible múltiples béns i serveis, aliments i uns mitjans de subsistència assegurances per a milions de petits agricultors.

Malauradament, aquests sistemes agrícoles es troben actualment amenaçats per molts factors, incloent el canvi climàtic i la pressió creixent sobre els recursos naturals. A més, s’han d’enfrontar a la migració causada per una baixa viabilitat econòmica. Com a conseqüència, s’abandonen les pràctiques agrícoles tradicionals i es dóna una pèrdua dràstica de varietats i espècies endèmiques i locals. Aquests sistemes agrícoles ancestrals constitueixen la base de les innovacions i tecnologies agrícoles actuals i futures. La seva diversitat cultural, ecològica i agrícola és encara palpable en moltes parts del món en les que es conserven com a sistemes singulars d’agricultura.

Fins ara, a tot el món, només hi ha cinquanta espais SIPAM, repartits en vint països. Dos d’aquests SIPAM es troben a Espanya, un és el del Valle Salado, a Àlaba i l'altre el de la Uva pasa de la Axarquía, a Málaga.



Font Taula del Sénia

Fotos Taula del Sénia

comparteix-ho