CAT | ES
A recer del Parc Natural dels Ports, esdevé un mirador sobre la plana de la Galera i gaudeix d’unes vistes panoràmiques a una mar d’oliveres
Etiquetes municipis, montsia, mas de barberans, els ports, parc natural ports, rnp fageda ports, reserva nacional caça, reserva biosfera
Mas de Barberans es troba situat al peu del massís dels Ports. Prop de 3.600 hectàrees del seu terme municipal estan integrades al Parc Natural dels Ports, de les quals 22,46 pertanyen a la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports. Mas de Barberans gaudeix d'unes vistes panoràmiques a un “mar” d'oliveres, des d'on també es veu el Delta del riu Ebre, les serres de Cardó, del coll de l'Alba, del Montsià i de Godall, i a l'extrem sud la serra d'Irta i en dies molts clars es pot intuir el castell de Penyíscola.
La principal activitat econòmica del municipí és l'agrícola, dominant el conreu d'oliveres i la producció d'oli, que s'emmarca sota la Denominació d'Origen Baix Ebre-Montsià. Fins als anys 70 aquesta activitat es complementava amb el pasturatge i la producció d'estris fets amb pauma (margalló) que s'intercanviaven o es venien als pobles de les comarques veïnes. En els darrers anys, aquesta activitat s'ha anat recuperant amb la creació de nous models respectant la tècnica tradicional.
El poble
L'orografia de la muntanya marca l'urbanisme del poble, les escales salven els desnivells i comuniquen els carrers, la majoria de les cases donen a dos carrers.
El nucli urbà amaga espais que mereixen l'aturada del visitant, llocs com la plaça amb l'Església de Sant Marc, inclosa a l'Inventari Arquitectònic de Catalunya; d'estil barroc, actualment presenta un campanar on antigament hi havia una espadanya.
El jardí a tocar de la carretera,creat a la dècada dels cinquanta del segle passat, la Farola, les diferents fonts i abeuradors repartits per diferents indrets del poble, les basses, … tot un seguit d'atractius que fan que passejar pel poble sigui una experiència agradable.
L'església de Sant Marc. Les escales salven el desnivell de molts carrers
Un mar d'oliveres
El poble de la pauma
El primer cap de setmana d'agost té lloc a la població una de les fires monogràfiques més singulars de tot Catalunya: El Racó dels Artesans, la Fira de les Fibres Vegetals.
Aquesta mostra d'artesans va iniciar-se l'any 2002. El primer any, la mostra va acollir tres demostracions d'artesania i la difusió només es va fer a nivell local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l'Associació de Cistellers de Catalunya,
El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d'artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d'aquesta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d'agost. Així, la fira va passar a gaudir d'una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.
El Museu de la Pauma
El Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma de Mas de Barberans es va inaugurar al maig del 2010 com un espai destinat a la realització d'accions que afavoreixin i diversifiquin el desenvolupament econòmic local i territorial, així com la posada en valor d'una part del patrimoni etnològic autòcton que és el treball de la pauma.
Per no oblidar el tarannà del desenvolupament rural s'ha inclòs el col·lectiu d'artesanes de la pauma en actiu, sorgit dels cursos de formació, en el funcionament del centre. El centre externalitza els tallers al col·lectiu d'artesanes i sempre és possible la demostració d'ofici per part d'una d'elles, així com la compra i encàrrecs personalitzats de peces d'artesania de la pauma a la botiga del Museu.
Activitats com la recerca, el programa pedagògic de transmissió de l'ofici, la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat, les demostracions artesanals, tallers en diferents fibres vegetals, tallers d'aprendre a llatar adaptats a diferents edats i diferents nivells, prestació de diferents serveis: consulta i prèstec de peces tant del fons fotogràfic com del fons de peces,exposcions permanents, exposicions temporals …conviuen dins del Museu.
Mans de dona treballant la pauma
Façana del Museu de la Pauma
El Parc Natural dels Ports
El Parc Natural dels Ports disposa d'àrees de lleure ubicades en els diferents accessos a l'espai protegit. Al Montsià, trobem les àrees de lleure de la Fou i de la Vall. L'itinerari del racó de la cova d'en Marc i l'Airosa a la Vall ofereixen formacions geològiques de gran atractiu, i el del mas de Barró una de les millors perspectives de les Faixes, paisatge de roques i boscos on destaquen els fajos per la seva coloració a la tardor.
Magnífiques vistes, que en dies clars, deixen veure fins i tot el castell de Peníscola
Formacions geològiques al Barranc d'en Marc
La bellesa salvatge dels Ports
La ubicació de Mas de Barberans, entre els Ports i la plana de la Galera, ens regala la possibilitat de caminar entre finques d'oliveres, estructures de reg, masos, construccions de pedra en sec, pintures rupestres, boscos i fonts.
Teniu diferents opcions de dificultat i llargada diversa que segur que us sorprendran, la majoria les podeu fer a peu, en bicicleta o inclús en cotxe.
Pont de les Canals
Racó d'en Marc
Les pintures rupestres del Cocó de la Gralla
El conjunt pictòric del Cocó de la Gralla, situat dins del Parc Natural dels Ports, és una mostra de l'art rupestre llevantí. La seva antiguitat és d'uns 8.000 anys i es va pintar dins del període epipaleolític.
Les pintures representen dues fileres d'arquers a la carrera cap a l'esquerra, de dues mides diferents, diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual.
Detall de les pintures rupestres del Cocó de la Gralla
Reserva Nacional de Caça
La reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa i Beseit està situada a l'extrem oriental del sistema i integrada per termes de tres comunitats autònomes: Catalunya, València i Aragó. La creació de la reserva l'any 1966 ha potenciat turísticament el massís dels Ports. A més a més de la caça es realitzen excursions o recorreguts organitzats.
Hi ha dues modalitats de caça: la de trofeu i la selectiva. Aquesta darrera està reservada als caçadors locals i autonòmics. Els permisos de trofeu s'adjudiquen mitjançant sorteig per als caçadors locals, autonòmics o nacionals i per subhasta els corresponents a propietaris de terrenys, siguin d'entitats locals o particulars.
Exemplar de cabra salvatge
Mas de Barberans en festa
El calendari festiu de Mas de Barberans està marcat per les festes que assenyala la tradició cristiana. La Setmana Santa i el Nadal són l'exemple més clar d'aquest caminar festiu a través del temps anual i que se celebren a Mas de Barberans amb un format similar a tot el territori.
No obstant això, tots els pobles tenen unes festes pròpies que esdevenen les dates claus de retrobament de les diferents comunitats locals. Són festes populars on la població local hi participa de valent, però també són un espai d'acollida per als visitants.
El dissabte més proper al 17 de gener, la dansa, el foc, la música i el cant popular omplen els carrers del municipi. És la festa de Sant Antoni, que tot i que fa pocs anys que se celebra, ha arrelat de seguida entre els masovers, sobretot amb els més joves i cada any atreu més visitants dels pobles veïns i de la comarca.
Les festes patronals estan dedicades a Sant Marc i tenen lloc al voltant del 25 d'abril. L'any 2017, van entrar a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
El primer cap de setmana d'agost se celebra El Racó dels Artesans, la Fira de les Fibres Vegetals.
Els artesans omplen els carrers del poble
Cabassos de pauma per collir olives
La Cursa de l'Airosa, Memorial Felip Adell
És una cursa de muntanya circular de 18 km i desnivell de +1300 que passa pels punts més emblemàtics del Parc Natural dels Ports dins el terme de Mas de Barberans: el Castell de l'Airosa, el Racó d'en Marc i el Pont de les Canals, oferint vistes espectaculars, des de Peníscola fins a la serra de Cardó, passant pel Delta de l'Ebre.
Es va iniciar l'any 2015 i se celebra normalment el segon dissabte d'agost.
Participants amb el Castell de l'Airosa al fons
Participant de la Cursa de l'Airosa
La gastronomia local
Els pastissets, les coquetes de sagí, els carquinyoles, els cócs, les mones de Pasqua, les borraines, les figues en paella, les flors de carabassera; les baldanes i d'altres productes del mondongo, com poden ser la botifarra blanca i negra, la sobrassada; la cuina de la caça, el ternasco, el recapte; els derivats de la llet com el formatge tendre, el brossat, la colada, el menjar blanc i tants d'altres productes són un patrimoni gastronòmic del territori que van més enllà del poble de Mas de Barberans, però que ajuden al desenvolupament turístic del municipi.
Productes locals
On menjar
On dormir
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: