CAT | ES
El festival, d’entrada lliure i gratuïta, se celebrarà en la zona de les oliveres mil·lenàries als peus del parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar on hi haurà una zona de food trucks i una zona chill-out
Etiquetes vida activa, cultura, alcanar, montsia, terres ebre, baix maestrat
Publicat el26/9/2023
Un total de 47 artistes posaran en escena entre aquest divendres i dissabte, 29 i 30 de setembre, 18 obres creades expressament per al festival Les Nits de Tyrika d'Alcanar. El director del festival, l'agitador cultural Àlex Espuny, remarca que «són obres inèdites, ja que hem demanat a cada artista, després d'una petita formació amb arqueòlegs i historiadors, que s'inspire en la cultura ancestral ibera d'Alcanar, sobretot de la primera edat del ferro i la influenciada pels fenicis, per a crear una obra nova o bé per a reinterpretar alguna de les seues creacions anteriors. El resultat són peces úniques, que les veus aquell dia o ja no les veus». Espuny afegeix que, tot i que pot semblar estranya la barreja de cultura ancestral i música d'avantguarda, «fem el que fèiem fa 2.600 anys quan van arribar a les nostres costes els fenicis i es van trobar amb els habitants de la zona; no es van matar, van saber entendre's. A Les Nits de Tyrika volem evocar els seus rituals quan cau la nit, que és tota la part de la màgia, del ball, de l'esbarjo, tota la part del descans, però sobretot la de gaudir en tribu».
Les actuacions musicals començaran divendres amb l'artista valencià experimental del so MRT alias de Martí Guillem, els seus directes tenen una càrrega potent d'energia, imbuint el públic en un viatge immersiu, poètic i brutal; seguiran el castellonenc UNAM i la seua electrònica orgànica, al so de la qual pintarà en viu la muralista catalana Airene, amb els seus paisatges imperfectes per a alterar percepcions de l'entorn; el trio barceloní Gambardella, de post-rock instrumental influenciat del jazz, la psicodèlia, el dub, l'electrònica, el post hadcore nord-americà i pels sons mediterranis i africans, han fet una peça en tres actes en combinació amb el poeta i rapsode Martí Sales; la nit la tancarà la DJ Juanita Ramirez, després de l'espectacle contundent del techno punk primari i electrònica experimental, molt fosca i molt inspirada en la destrucció que van tindre els jaciments arqueològics en el seu moment, del grup gallec instal·lat a València Fotocopia.
Dissabte al migdia hi haurà una visita teatralitzada al jaciment de La Moleta i l'oferta musical es reprendrà amb la 1a Free Impro Tyrika i l'obra d'experimentació sonora Polifeme, a càrrec d'una noia de València que, mitjançant televisors i ràdios antigues i el fet de creuar les seues ones, crearà un paisatge sonor espectacular que té com a base rítmica els batecs del seu cor; seguirà el quartet d'electrònica experimental Mecánica Clásica, amb la música dels quals les ballarines Sabrina Ribes & Remei Cano improvisaran dansa contemporània; després actuaran els artistes estrella, el trio madrileny Mohama Saz, que amb el seu rock fusió psicodèlic i simfònic de sons mediterranis, que aconsegueixen amb instruments orientals com el saz i el sirtaki, segur que faran ballar el públic amb la seua explosió de sons. Per acabar Fuck Noise, una parella d'electrònica experimental, de techno punk fosc i industrial, barrejaran vinils, veus, sintetitzadors modulars i espectacles audiovisuals.
Música dj en femení
No hi faltarà la música DJ, en alguns moments de la tarda i per a tancar les dos nits. En aquest cas punxaran tot de dones, SabineFireFly, Juanita Ramírez, Choche Machine, Laura Victoria & Matilda i Miss_Tra. Segons el director del festival, «una dj, que fa el seu ritual damunt del seu altar, de la seua taula, i altera consciències amb la música, ens recorda les fetilleres, xamans i sacerdotesses de llavors».
Nous espais
El festival ha passat en la seua tercera edició d'un a dos dies de durada, per mirar de sumar al públic alternatiu actual un públic més familiar, i ha incorporat una zona de food trucks i una zona chill-out. També en l'apartat artístic s'hi han creat dos nous espais: ReIBERar'T” on 12 artistes de les arts plàstiques, un per intel·ligència artificial, són convidats a reinterpretar un element ancestral; en aquest cas el corn marí, logotip i emblema del festival, que l'any 2001 es va trobar al jaciment canareu i que amb més de 2.600 anys d'antiguitat és considerat l'instrument musical més antic de la península Ibèrica; l'altre nou espai està dedicat a la creació d'escultures sonores. En aquest cas, l'artista Vicent M. Anglès, professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialista en escultura i investigació en el camp de l'Art sonor i l'arqueologia sonora, reinterpretarà un dels telers que es van trobar al Jaciment de La Moleta i de Sant Jaume. M. Anglès convertirà els pesos del teler en un xilòfon musical que serà tocat per dos músics percussionistes i per tota aquella persona que desitge experimentar.
Jam session
Enguany, també per primer cop, s'ha introduït una sessió d'improvisació, la FreeImproJam Tyrika, a càrrec de músics del País Valencià (Col·lectiu d'Improvisació Musical de Castelló), i de Catalunya especialitzats en la improvisació (Free impro). Set improvisadors primeres espases: Amadeu Marín a la guitarra acústica; Jesús Gallardo, a la percussió; Juanjo Llopis a la taula d'electrònica; Jose Pitarch, a la bateria i sorolls electrònics; el rapsode i clarinetista, Miguel Ángel Marín, i finalment, el trompetista i membre de Versonautas, Roqui Albero, improvisaran junts sota la coordinació del saxofonista i director de l'Escola de Música de l'Agrupació Canareva Jorge Martorell. En la jam session, que tindrà lloc dissabte a la tarda, els músics s'inspiraran en les sensacions dels ibers el primer cop que van tastar el vi dels fenicis, tema proposat per l'organització. Lligat amb aquesta proposta, que vol recordar la importància del comerç del vi entre Fenicis i Ibers, s'ha previst un tast de vins de la DO Terra Alta el divendres en l'acte d'inauguració.
Apartat formatiu
Les Nits de Tyrika no obliden l'apartat més formatiu i començaran divendres amb la primera de les conferències programades. En aquest cas l'arqueòleg David Garcia, parlarà dels jaciments arqueològics d'Alcanar i de Tyrika. La segona xerrada divulgativa serà sobre el corn marí trobat a les excavacions canareves i anirà a càrrec de Vicent M. Anglès.
Les Nits de Tyrika és un festival que busca propostes trencadores, on es fusione l'experiència artística contemporània i avantguardista inèdita (arts sonores, plàstiques visuals, electròniques i digitals) amb la cultura immaterial i ancestral (Primera edat del ferro, cultura Ibera ilercavona i influència Fenícia), amb el patrimoni (Jaciment arqueològic de la Moleta) i amb el paisatge d'Alcanar (Parc d'oliveres mil·lenàries al peu del Jaciment i al costat de l'Ermita del Remei).
L'edició d'aquest 2023, la tercera del festival, organitzada per l'activista cultural canareu Àlex Espuny, en estreta col·laboració amb l'Ajuntament amfitrió i amb el suport de la Diputació de Tarragona, tindrà lloc el divendres 29 i el dissabte 30 de setembre al Parc arqueològic de la Moleta del Remei d'Alcanar. L'entrada és lliure i gratuïta.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: