CAT | ES
Amb aquesta iniciativa, el Parc vol promoure la conservació del patrimoni natural de Montsant en totes les seves vessants, incloent la història i cultura dels pobles de Montsant, i l’empremta que han deixat en el paisatge
Etiquetes turisme cultural
Publicat el19/7/2019
El Parc Natural de Montsant, en col·laboració amb el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, organitza a partir d’avui un cicle de xerrades sobre patrimoni cultural per diversos municipis d’aquest àmbit. El tret de sortida serà avui, a les 20h, a la Vilella Alta, coincidint amb els actes de la festa major. L’historiador Ezequiel Gort serà l’encarregat d’introduir el primer tema del cicle de xerrades, que se centrarà en l’ocupació del territori de Montsant i la formació dels pobles a l’època medieval.
Amb aquesta iniciativa, el Parc vol promoure la conservació del patrimoni natural de Montsant en totes les seves vessants, incloent la història i cultura dels pobles de Montsant, i l’empremta que han deixat en el paisatge.
La guerra a Montsant
L’estiu passat Salvador Palomar va iniciar un seguit de xerrades sobre la guerra a Montsant, coincidint amb els vuitanta anys del pas del front per aquesta zona, entre finals de desembre de 1938 i els primers dies de gener de 1939. Llavors va compartir amb els assistents com es van viure aquelles setmanes a molts pobles de la comarca de Priorat, els bombardeigs que van patir diverses poblacions de Montsant durant la Batalla de l’Ebre i com va ser el pas del front en poblacions com Albarca, Cornudella i Ulldemolins, etc. En aquesta línia, dijous 1 d’agost, Salvador Palomar tornarà a parlar-ne a la Morera de Montsant, i el dilluns 12 d’agost a Ulldemolins.
La ramaderia a Montsant
D’altra banda, Cabacés, acollirà el 2 d’agost, la presentació del darrer opuscle editat pel parc dedicat a la ramaderia a Montsant, dins de la col·lecció de Patrimoni cultural. I és que la serra de Montsant ha estat tradicionalment un territori on s’ha practicat tant la ramaderia de proximitat com transhumant, fet que ha contribuït també a modelar i mantenir el paisatge tal com es coneix en l’actualitat.
L’obra és fruit del treball de recerca realitzat principalment per Salvador Palomar i Albert Margalef. Ambdós autors explicaran com ha influït aquesta activitat a Montsant, tant des de la perspectiva històrica com etnogràfica; com era el bestiar d’aquests ramats, els aprofitaments, les carrerades, i el llegat de l’ofici de pastor, sense oblidar aspectes més actuals com ara el pasturatge entès com a eina de conservació i gestió del medi natural.
Festa i foc i Castell de Siurana
El punt i final a aquest cicle tindrà lloc a mitjans d’agost a la Vilella Baixa i Cornudella de Montsant. Concretament, el dimarts 13 d’agost, Raquel Ferret parlarà sobre festa i foc, a la Vilella Baixa, per apropar el ric patrimoni cultural associat al foc, especialment en el context festiu i donant a conèixer algunes de les pràctiques, rituals i costums que encara es conserven en pobles de Montsant.
Per la seva banda, dins dels actes programats per la festa major de Siurana, Ezequiel Gort parlarà sobre el castell de Siurana després de la reina mora, el dimecres 14 d’agost a l’església del nucli.
10
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: