butlletí EbreActiu

CAT | ES


Un nou llibre proposa el primer itinerari geològic al Parc Natural del Montsant

Engega, així, una nova línia de treball dins la gestió i planificació del parc natural, centrada en posar en valor la singularitat geològica del Montsant

Etiquetes   natura entorn, llibres, parc natural serra montsant

Publicat el16/11/2020

Un nou llibre proposa el primer itinerari geològic al Parc Natural del Montsant | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Els estudis geològics elaborats pels doctors Ferran Colombo i Manuel Gómez al Parc Natural del Montsant els últims anys han donat ara els seus fruïts. L'anàlisi exhaustiu de la morfologia d'aquesta àrea ha permès al parc natural publicar un nou llibre que recull els resultats de les investigacions, i que inclou la proposta del primer itinerari geològic d'aquesta àrea, perquè les persones visitants puguin descobrir l'essència de la geologia singular d'aquest indret.

La ruta abasta en total 47 km i recorre la serra en tres etapes. En algun dels trams coincideix amb la Ruta dels Cartoixans, des de Cabacés a la Morera de Montsant, que sí està senyalitzada.

El nou llibre editat pel Parc Natural del Montsant dins la col·lecció de “Patrimoni natural”, suposa l'inici d'una línia de treball dins la gestió i planificació del parc natural, centrada en posar en valor la singularitat geològica del Montsant i el seu patrimoni natural. Es dona compliment, així, al Decret de creació del parc natural que recollia entre els seus objectius el de protegir els seus valors geològics, biològics, paisatgístics i culturals, respectant el desenvolupament sostenible dels seus aprofitaments.

Tot i la complexitat d'alguns conceptes, la publicació té caràcter eminentment divulgatiu, i presenta un llenguatge clar i senzill, per arribar a la ciutadania en general. Tanmateix, per a facilitar la comprensió, al final del llibre s'ha elaborat un glossari detallat que explica el significat del termes geològics utilitzats.


Un paisatge geològic excepcional

La geomorfologia i sedimentologia que presenta aquest massís conglomeràtic és una de les raons que van portar la Generalitat a declarar aquest espai Parc Natural el 2002. Així, el Parc Natural de Montsant constitueix un paisatge geològic excepcional on es troben alguns exemples únics a nivell mundial pel que fa a la formació dels relleus.

Comprèn roques de fins a 400 milions d'anys d'edat on avui dia s'hi planten vinyes. L'estudi de la seva geologia ha permès constatar el desenvolupament al llarg del temps de llacs quilomètrics, el plegament i aixecament de grans masses de roca, i la formació de serralades. També com, a la vegada, es dipositaven conglomerats fets de còdols (palets de riera) procedents de rius i rieres de la Serra de Llaberia i que en un temps llunyà es van escampar i dipositar per tot el Priorat.

Els conglomerats del Montsant han estat objecte d'estudi des de fa anys. Una de les característiques més interessants dels conglomerats és que enregistren la formació de les serralades, que pot ser analitzada gràcies a la seva estructura interna i a la seva disposició geomètrica en el paisatge. A més, en el cas del Montsant, els conglomerats són formats fonamentalment per roques carbonàtiques. El carbonat es dissol amb l'aigua, i aquesta especificitat és fonamental en la geomorfologia del parc.


Per: Redacció

comparteix-ho