Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Una nova app permet inventariar sobre el terreny les construccions de pedra seca de Catalunya

Els usuaris poden introduir les coordenades de l’element trobat durant la seva sortida de camp, la fotografia i la seva descripció que, un cop validada, s’afegeix a la Wikipedra, l’enciclopèdia online de la pedra seca

Publicat el9/5/2017

Una nova app permet inventariar sobre el terreny les construccions de pedra seca de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Presentació de l’app Pedra Seca


Una nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes, Pedra seca, permet als ciutadans col·laborar des del terreny en la catalogació d'aquest tipus de construcció rural, típica de les àrees mediterrànies i que ha contribuït a la formació del paisatge agrícola català durant segles.

Es tracta d'una iniciativa emmarcada en el projecte Col·laboraxPaisatge, coordinat per l'Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat. El projecte impulsa actuacions vinculades al paisatge per fomentar el desenvolupament rural, especialment les relacionades amb la divulgació, el manteniment i la catalogació de les construccions de pedra seca. El finançament prové del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc dels Ajuts LEADER de Cooperació Catalana entre Grups d'Acció Local.

El coordinador de l'Observatori del Paisatge, Pere Sala; el president d'ADRINOC, Joan Espona, i el vicepresident de l'entitat, Joaquim Felip, han presentat avui a Olot (Garrotxa) la nova apli com un dels resultants del projecte Col·laboraxPaisatge.

Amb l'aplicació Pedra seca, disponible per a sistemes Android i iOS, l'usuari que vulgui inventariar un d'aquests elements pot pujar la fotografia, juntament amb les seves coordenades i descripció de la construcció, al sistema. L'aplicació també serveix per consultar si l'element trobat ja està catalogat i, a més de Catalunya, inclou construccions situades al Parc Natural Regional del Pirineu Català, a França, i a la Mancomunitat Conflent-Aragó.

Una vegada validada la informació introduïda per l'usuari, la nova fitxa es trasllada a la web de la Wikipedra. Es tracta de l'enciclopèdia online col·laborativa sobre la pedra seca, creada fa sis anys per l'Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l'Associació Drac Verd.

En el temps que porta en funcionament, la Wikipedra ha identificat i catalogat 15.344 barraques o cabanes de pedra a tota Catalunya, amb una mitjana de 5 diàries, gràcies a una xarxa de 227 col·laboradors. Mitjançant aquest treball de camp, s'ha pogut constatar la presència de barraques de pedra seca en 38 de les 42 comarques catalanes. Destaca el Bages, amb 2.626 construccions.

Ara, gràcies al projecte Col·laboraxPaisatge, la Wikipedra amplia el tipus d'elements que s'hi poden incloure a construccions d'aigua (pous, dipòsits), forns, murs de pedra seca i altres construccions singulars. Aquestes noves categories ja es poden introduir mitjançant l'aplicació i estaran disponibles a la web en les properes setmanes.


Una nova app permet inventariar sobre el terreny les construccions de pedra seca de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Nova app per inventariar sobre el terreny les construccions de pedra seca de Catalunya


Iniciatives ciutadanes per a la cura del paisatge

La tercera iniciativa emmarcada en Col·laboraxPaisatge presentada avui és la guia Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa. És un document que recull deu experiències de gestió del paisatge a set països europeus on la societat civil té un paper destacat.

Per escollir les iniciatives que s'han inclòs en la guia s'ha tingut en compte que siguin projectes actius, innovadors, amb durada en el temps i de diferents escales (projectes locals, regionals i estatals). Així, s'exposen accions d'èxit de França, Itàlia, Holanda, Alemanya, Regne Unit, un projecte conjunt d'Eslovàquia, Rússia i el Kazakhstan, i dos catalans. Són, precisament, la Wikipedra, i la candidatura del paisatge del Priorat-Montsant-Siurana per ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.



comparteix-ho