Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Nova llacuna a la Reserva Natural de Sebes

El Grup de Natura Freixe ha dut a terme la reexcavació de la làmina d’aigua situada davant l’observatori del Mas de les Cigonyes, a la Reserva Natural de Sebes, a Flix

Etiquetes   natura entorn, reserva natural sebes, flix, ribera ebre

Publicat el9/11/2020

Nova llacuna a la Reserva Natural de Sebes | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista aèria de la nova llacuna a la Reserva Natural de Sebes (Flix, Ribera d’Ebre)


Una de les actuacions previstes en el marc dels Ajuts als Espais Naturals Protegits del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha estat la reobertura de la làmina d'aigua del Mas de les Cigonyes a la Reserva Natural de Sebes.

Des de feia anys, aquesta superfície havia quedat coberta de sediments i vegetació com a conseqüència del procés de colmatació. És per això que el fet de regenerar la làmina d'aigua s'ha dut a terme amb diferents propòsits.

El primer, en el cas de la zona del Mas de Cigonyes, un dels objectius principals era eliminar els serrells de vegetació exòtica que estaven proliferant en el tancat.

Per altra banda, la creació d'hàbitats lacustres com els de la Reserva Natural de Sebes (que podem trobar a l'observatori de la Llacuna o al de Vall de sant Joan) potencia l'heterogeneïtat del paisatge. És a dir, s'està afegint un hàbitat addicional en què molts tàxons com ocells, rèptils i mamífers poden trobar aigües someres regulades per les fluctuacions del nivell però sense un corrent associat.

També és important destacar els avantatges que podria suposar de cara a la població de tortuga de rierol que hi ha a la Reserva. La presència d'una altra làmina d'aigua, diferent a la que les tortugues ja estan acostumades, afavoreix l'efecte fundador de les poblacions. Això significa que aquests rèptils, en detectar que hi ha una altra làmina d'aigua a la zona, intentaran colonitzar-la creant-hi un nou nucli (el que es coneix com “nucli fundador”) i, si les condicions són favorables, una altra població d'aquesta espècie es podrà establir al sistema lacustre creat.

La nova làmina d'aigua també contribuirà a donar continuïtat a projectes del Grup com ara el BIOTRAM, en què es proposa, entre altres objectius, el de potenciar les espècies de peixos autòctones a l'Ebre. En aquest sentit, la llacuna es pot convertir en un reservori per a peixos autòctons si s'hi introdueixen.

Finalment, la reexcavació de la llacuna permet també potenciar serveis ecosistèmics culturals, com pot ser l'observació d'ocells, i promoure la sensibilització de la població amb l'entorn natural i la importància de conservar aquests tipus d'hàbitats.


Font: Grup de Natura Freixe

Foto: Cedida

comparteix-ho