CAT | ES
Tot i les mesures de regulació d’accés, alguns visitants han fet cas omís de normatives de protecció de l’entorn natural
Etiquetes turisme, setmana santa, delta ebre, camarles, deltebre, amposta, poble nou del delta, la rapita, sant jaume enveja,
Publicat el19/4/2022
L’espai regulat per a pernoctar a Deltebre és de pagament
L’ocupació d’autocaravanes al delta de l’Ebre durant la Setmana Santa frega al 100% en els espais habilitats per pernoctar. Els visitants han omplert les 450 places repartides entre Camarles, La Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Amposta i Poblenou. L’ordenació d’aquest turisme és una de les mesures implementades pels diferents consistoris i el Parc Natural del delta de l’Ebre amb l’objectiu de protegir l’entorn natural. Tot i que la majoria dels visitants són respectuosos amb la natura, aquest dissabte els Agents Rurals han alertat de la presència de persones en zones de nidificació d’ocells o d’altres que han pernoctat a la platja. Segons la tècnica del Parc Natural del delta de l’Ebre, Imma Juan, es tracta d’incidents "puntuals".
Arran de la pandèmia, el turisme d’autocaravanes ha viscut un creixement exponencial que la Setmana Santa de l’any passat es va traduir en espais massificats. Amb la voluntat de no repetir la mateixa imatge, els ajuntaments i les administracions responsables del Parc Natural del delta de l’Ebre van idear un conjunt de mesures per regular l’accés a les zones protegides que es van implementar per primer cop a l’estiu. Per Imma Juan, tècnica del parc natural, enguany s’ha fugit d’aglomeracions gràcies a aquestes noves normatives.
L’oferta privada dels càmpings de la zona s’ha complementat amb les 450 places per pernoctar que s’han repartit en diferents localitats. Passar-hi la nit és gratuït o de pagament en funció dels serveis que s’hi poden trobar. En el cas de Deltebre, per exemple, pernoctar a l’àrea de serveis ubicada al parc fluvial té un cost de cinc euros per nit i vehicle amb servei de buidatge d’aigües negres i aigua corrent.
Segons Juan, les zones del Parc Natural del delta de l’Ebre amb més afluència turística són la platja del Trabucador de la Ràpita, la platja Eucaliptus d’Amposta, la platja de l’Arenal i la bassa de les Olles de l’Ampolla, la zona de Riumar, la platja de la Marquesa i la Punta del Fangar de Deltebre. Després de l’experiència de l’estiu passat i aquesta Setmana Santa, la valoració que en fa Juan és molt positiva. "Les noves àrees d’autocaravanes que s’han obert han permès absorbir part del públic que gaudeix d’aquest tipus de turisme".
Precisament en un dels punts més visitats del delta de l’Ebre, a la platja del Trabucador, han repetit la fórmula de l’estiu passat per garantir la protecció de l’entorn. Així, s’ha regulat l’accés per a un màxim de 700 vehicles i es prohibeix la pernoctació. És per això que no es pot entrar a la platja entre les onze de la nit i les sis de la matinada. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha insistit que "hi ha espai per a tothom" i que s’han habilitat tres zones d’aparcament al llarg de la platja per evitar massificació, A la vegada, ha demanat "consciència" al conjunt de visitants i turistes per respectar l’entorn natural.
A diferència de l’estiu, quan es va instal·lar una barrera de control d’accés i de pagament, en aquesta ocasió s’ha optat per dur a terme una campanya informativa i no activar el sistema administratiu que comporta aquest peatge. Segons Caparrós, la decisió s’ha pres perquè les vacances de Setmana Santa i el volum de visitants és molt diferent en comparació dels mesos de juliol i agost.
Un públic familiar i de proximitat
Entre el públic majoritari a les àrees d’autocaravanes que llueixen plenes durant aquestes vacances s’hi troben famílies catalanes i espanyoles. En menor mesura, també hi ha turistes internacionals, especialment francesos i belgues que aprofiten aquests dies per passar uns dies al Delta. Segons Juan, les estades dels visitants estrangers s’ha concentrat en els dies previs a la Setmana Santa.
Pel que fa a la petjada en l’economia local que representa aquest tipus de turisme, l’alcalde de la Ràpita ha defensat que es tracta d’un "nínxol interessant" a tenir en compte. "Tot i que duguin la casa damunt, també necessiten anar a comprar, van a restaurants per gaudir de la gastronomia de la zona. Com totes les oportunitats turístiques, se’ls ha de dotar d’aquells serveis necessaris", ha assegurat.
L’incivisme, puntual però present
Tot i que des del Parc Natural del delta de l’Ebre insisteixen que la majoria de visitants són respectuosos amb el medi ambient, aquest dissabte els Agents Rurals van detectar diverses persones caminant en zones de nidificació d’ocells, amb el perill que comporta per a la fauna i la flora. Davant d’aquesta situació, s’ha reforçat la senyalització de l’espai per evitar que es repeteixi. En la mateixa línia, altres cossos de seguretat han localitzat al llarg d’aquests dies persones que tampoc complien altres normatives de protecció natural i que pernoctaven en platges o portaven els gossos sense lligar.
Font: ACN
Foto: Ariadna Escola ACN
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: