butlletí EbreActiu

CAT | ES


Orígens es consolida en la seva tercera edició amb un nou èxit de participació i de visitants

S’anuncia que la data de la quarta edició seran els pròxims 9, 10 i 11 d’octubre de 2020

Etiquetes   turisme turisme cultural, origens, sant carles la rapita, montsia, delta ebre, terres ebre

Publicat el15/10/2019

Orígens es consolida en la seva tercera edició amb un nou èxit de participació i de visitants | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Motor de vaixell de l'any 1920


Els veïns i veïnes de la Ràpita van tornar a demostrar que Orígens és un esdeveniment totalment consolidat en la seva tercera edició. Durant tres dies, rapitencs i públic visitant van fer bullir d'ambient mariner i pagès els carrers del barri del Xicago. Un cop més, la seva implicació va fer possible recrear la forma de vida de la Ràpita a inicis del segle XX i dur a terme amb èxit els prop de 80 actes que s'havien programat enguany.

Aquest diumenge al vespre es va posar punt final a Orígens 2019 amb l'acte de la clausura i el concert de Jonatan Penalba. Després dels parlaments, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el regidor d'Identitat, Rafa Balagué, van penjar simbòlicament el mocador fins a la pròxima edició d'Orígens, que tindrà lloc els 9, 10 i 11 d'octubre de 2020.

L'alcalde de la Ràpita, que va anunciar la data, va afegir que "ja s'està treballant en Orígens 2020". Caparrós considera que el poble de la Ràpita ha demostrat que Orígens s'ha consolidat plenament: "És un esdeveniment que va començar perquè els rapitencs i rapitenques ens sentíssim orgullosos del nostre passat i per fer un homenatge a la gent gran que ens ha fet la Ràpita tal com és, i hem pogut comprovar que els rapitencs ens hi hem bolcat i en aquesta tercera edició ja s'ha pogut comprovar d'una manera definitiva".

La gran afluència de públic es va notar els tres dies que ha durat Orígens (11, 12 i 13 d'octubre), sigui omplint les tavernes o participant en les activitats. Espectacles com les rondalles, el concert de la Big Band o el de Rosaleda, lo Suís i el Ruso, van omplir-se de gom a gom. També van ser un èxit les demostracions d'oficis antics, com ara la subhasta del peix -ja un clàssic d'Orígens-, la batuda de l'arròs a pota o una de les novetats d'aquesta edició, la calada del rossegall.



Venda online productes de la terra


El regidor d'Identitat, Rafa Balagué, ha destacat la "bona acollida" de la gent del poble i de les entitats de la programació d'enguany. "Havíem pensat a pujar més el llistó, posant més activitats i actes tradicionals. Després dels dos primers anys havíem vist que la gent volia més i és gràcies a les entitats i als veïns que col·laboren que hem pogut omplir aquestes activitats".

Una d'aquestes novetats era la calada del rossegall que va tenir lloc a la Platja del Pipi el diumenge al matí. Un públic nombrós va gaudir amb la demostració d'aquesta art de pesca antiga i pròpia de la Mar de l'Ebre. Aquesta i altres activitats tradicionals que s'han dut a terme en Orígens 2019 és possible gràcies a la memòria oral de la gent gran. És per això, que el regidor d'Identitat ha anunciat també que s'està enregistrant aquests testimonis perquè expliquin les seves vivències.


Orígens es consolida en la seva tercera edició amb un nou èxit de participació i de visitants | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Demostració de la calada del rossegall


Centenari de la Confraria

Aquesta edició d'Orígens ha tingut un altre moment de màxima emotivitat pel món mariner com va ser la celebració del centenari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme. El dissabte al vespre es va descobrir el nou monument que dóna la benvinguda als pescadors a l'entrada del moll, just on s'uneix amb l'ampliació del passeig marítim. L'escultura, que està formada per quatre cubs que representen elements del món mariner, és obra del dissenyador rapitenc Sergi Roig i els versos que s'han plasmat són de l'escriptor Miquel Reverté. Moments abans, el Museu de la Mar de l'Ebre va acollir la presentació de la revista Argo del Museu Marítim de Barcelona i d'una conferència sobre els orígens de l'organització del sector pesquer a la Ràpita a càrrec de l'historiador Josep Pitarch.


Per: Redacció

comparteix-ho