Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats agrícoles tradicionals dins del seu àmbit

En el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, i amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, ha identificat una trentena de varietats que preveu reintroduir de nou amb el suport d’agricultors de la zona

Etiquetes   natura patrimoni, parc natural montsant

Publicat el18/7/2018

El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats agrícoles tradicionals dins del seu àmbit | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Tomàquets de pebrot de la Vilella Baixa


El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats hortícoles tradicionals dins del seu àmbit, en el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, que impulsa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En aquest sentit, ha identificat una trentena de varietats tradicionals que es troben fora de mercat, a partir d'un treball de camp, que ha inclòs entrevistes amb agricultors de la zona que conservaven algunes llavors. Entre aquestes, es troben el tomàquet de pebrot i la fava de la reina mora de la Vilella Baixa; l'enciamet de sucre i la carabassa de violí de La Bisbal de Falset; el fesol del carall de Poboleda, la safranòria roja i l'enciam de carxofeta de Cabacés. Són pocs pagesos, alguns de més de 90 anys, els qui han conservat aquestes varietats. Ara, el projecte pretén facilitar el traspàs generacional per no perdre sabors únics associats a aquestes varietats no comercials.

Un cop localitzades, amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, s'està duent a terme la caracterització genètica de les llavors i la seva plantació controlada, per multiplicar les existències, amb l'objectiu de disposar d'un reservori de llavors tradicionals suficient per reintroduir-les a camps de conreu del Priorat i el Montsant.

Les llavors multiplicades s'emmagatzemaran al Banc de Germoplasma de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB-UPC), en condicions de temperatura i humitat adients per garantir-ne la conservació a llarg termini.

L'objectiu és distribuir-les entre agricultors i productors de la zona per tal que siguin reintroduïdes i aprofitar el valor afegit d'aquests cultius tradicionals locals per a la dinamització econòmica del territori. Per això, demanen la col·laboració d'agricultors del Montsant i el Priorat interessats en participar en aquest projecte, per conservar i recuperar les varietats. Ho han de fer enviant un correu a info.pnmontsant@gencat.cat.



Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de Lledó

comparteix-ho