Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


El Parc Natural de Montsant reprèn les activitats d’educació ambiental i les destinades al públic general

Les limitacions per la COVID-19 van afectar la programació prevista, que s’ha hagut d’ajustar als requeriments actuals per garantir la seguretat

Etiquetes   vida activa, natura entorn, turisme, turisme natura, parc natural serra montsant, priorat

Publicat el30/9/2020

El Parc Natural de Montsant reprèn les activitats d’educació ambiental i les destinades al públic general | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Parc Natural del Montsant reprèn les activitats d'educació ambiental i visites per al públic general, després de mesos suspeses per les limitacions derivades de la COVID-19. La pandèmia va obligar a tancar les seus i els equipaments i els equips gestors del espais naturals van deixar de prestar els serveis i les activitats programades, així com les actuacions realitzades sobre el terreny, tant en l'àmbit de la conservació dels hàbitats i les espècies, com les tasques habituals de manteniment i les activitats vinculades a l'ordenació de l'ús públic. Aquest estiu, un cop iniciada la fase de represa, s'han anat obrint els diversos punts d'informació del parc natural a la Morera de Montsant, Margalef i Cornudella de Montsant i aquesta tardor es reprenen els serveis d'educació ambiental i les activitats destinades al públic general d'acord amb el marc normatiu vigent.


Amb motiu de la Setmana de la Natura

Per aquests darrers tres mesos de l'any es proposen tot un seguit d'activitats que inclouen, entre d'altres, senderisme interpretatiu i d'orientació, sortides naturalístiques i cursos i tallers monogràfics. El primer cap de setmana d'octubre, coincidint amb el Dia Mundial dels Ocells hi ha previst dos tallers. D'una banda, a Cabacés es realitzarà un taller d'anellament científic per conèixer i mesurar els ocells més habituals a la zona. De l'altra, com cada any, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) ha reprogramat el curs flash d'introducció a l'ornitologia a Ulldemolins i que estava previst pel mes de maig. També amb la col·laboració del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), es farà una sortida naturalística sobre els rèptils i amfibis de Montsant per Margalef. Al mes de desembre, també realitzarà un nou cens de duc que permet el seguiment d'aquesta espècie al Montsant.

Totes les activitats, que tindran lloc entre el 3 i 11 d'octubre, s'inscriuen dins la Setmana de la Natura que es promou des de Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). De fet, durant el mes d'octubre la geologia del Montsant serà protagonista. A la seu del parc natural, a la Morera de Montsant, es podrà visitar tot el mes l'exposició “Paisatges geològics de Catalunya”, amb fotografies de Jordi Lluís Pi i textos a càrrec d’Isaac Camps. El darrer cap de setmana hi ha prevista una sortida amb el Dr. Ferran Colombo per conèixer els principals punts d'interès geològic ubicats a La Morera de Montant, Albarca i Ulldemolins. Per aquest 2020 també s'ha previst la publicació d'un opuscle de divulgació sobre el tema. D'altra banda, i per aquells més interessats en les activitats esportives, està prevista l'organització d'una nova edició de l'Ultra Trail Serra de Montsant, la Trail Ermites i la Gran Fons Montsant Bike BTT.


Novetats d'enguany

El programa inclou dues novetats d'especial interès. El primer cap de setmana d'octubre hi ha prevista la realització d'un taller de disseny i construcció sostenible d'un aguait per a l'observació de fauna al Parc Natural de Montsant. El curs, organitzat per Addend, anirà a càrrec dels els arquitectes experts en bioconstrucció Josep Bunyesc i Pepa Moran. D'altra banda, la dansa, una expressió artística que fàcilment connecta amb la natura, enceta la seva presència en el calendari de l'agenda del parc natural. Sota el títol “Montsant: impulsat dansat”, s'ha programat un laboratori amb Ivelice Brown impartit en 4 sessions entre els mesos d'octubre i desembre. Finalment, el primer cap de setmana de gener es continuarà amb un taller intensiu de dansa, creació i natura a càrrec d'Ona Mestre.

Per divulgar el valors culturals materials i immaterials, que han caracteritzat la serra de Montsant i que n'han modelat el seu paisatge, s'han previst una sèrie d'activitats. Coincidint amb la Setmana de la Pedra Seca als Països Catalans (del 23 al 29 de novembre), es farà un guiatge per l'Itinerari d'interpretació de la pedra seca creat pel parc natural al Racó de Montalts. També el coneixements sobre etnobotànica, tant de flors com de plantes, tenen el seu espai aquest mesos amb diverses xerrades i tallers. Finalment amb col·laboració de la museòloga Montserrat Caballero del Departament de Cultura es podrà descobrir la vall de Cavaloca i Mas Roger.

Pel que fa a les exposicions que es podran visitar aquesta tardor i hivern a la seu del Parc Natural de Montsant, un cop finalitzada la de geologia, està previst inaugurar una mostra per donar a conèixer la ramaderia i, concretament, la feina i vida dels pastors a Montsant. Sota el títol “La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant”, el parc natural vol reivindicar el paper que històricament ha jugat aquesta activitat en relació a la gestió del medi natural, i que de nou hi torna.

Totes les activitats són prèvia inscripció. Es recomana contactar amb els organitzadors dies abans de la data de l'activitat per confirmar.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho