CAT | ES
La campanya busca implicar els visitants en la preservació de l’equilibri ecològic d’aquesta àrea. Portar el gos lligat, respectar la regulació de l’escalada o del bany són tres de les recomanacions que es volen remarcar
Etiquetes natura entorn, parc natural ports, biodiversitat
Publicat el18/8/2019
El Toll del Vidre és un dels dos únics llocs al Parc on es permet el bany actualment
El Parc Natural dels Ports ha posat en marxa una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar els visitants de la zona dels Estrets de la necessitat de col·laborar per preservar l'equilibri ecològic de l'indret. Portar el gos lligat, respectar la regulació de l'escalada o del bany són tres de les recomanacions que es volen remarcar en aquesta campanya. El bany és una activitat regulada a tot el Parc Natural dels Ports, en aplicació del Decret sobre activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge, aprovat el 1992.
Dues zones de bany regulat
El Toll Blau, al riu dels Estrets, i el Toll del Vidre, al riu de l'Algars, són els dos únics llocs al Parc on es permet el bany actualment. El Parc Natural dels Ports, conjuntament amb l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, l'Ajuntament d'Arnes i la Fundació Catalunya-la Pedrera, amb el coneixement de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Oficina de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, treballen en la regulació dels accessos a aquestes dues zones.
Mentrestant, els agents implicats van acordar posar en marxa la regulació del bany al riu dels Estrets i de l'Algars el passat estiu. Aquesta regulació limitava la pràctica del bany exclusivament a dos punts: el Toll Blau i el Toll del Vidre. El Parc Natural dels Ports va instal·lar-hi la senyalització pertinent.
Pautes de bona conducta per als visitants
Ara, es posa en marxa una campanya de sensibilització ambiental amb l'objectiu de donar a conèixer els valors dels Estrets i, alhora, fomentar les pautes de bona conducta que ajudin a mantenir l'equilibri d'aquest ecosistema tan fràgil. Així, durant alguns dies d'aquest mes d'agost, s'ubicaran informadors a l'aparcament dels Biarnets, al terme municipal d'Arnes, i a l'aparcament de Lliberós, al terme municipal d'Horta de Sant Joan. Aquests dos punts són els principals accessos al Refugi de Fauna dels Estrets d'Arnes, propietat de la Fundació Catalunya-la Pedrera.
La campanya té com a objectiu que cadascuna de les persones que visiten aquest indret assumeixin un paper actiu i responsable envers la conservació de l'entorn. Portar el gos lligat, no fer soroll, emportar-se la brossa, no sortir dels senders i camins senyalitzats, no molestar la fauna salvatge, respectar la regulació de l'escalada, banyar-se només en els llocs permesos o no fer servir cremes solars per entrar als tolls són algunes de les recomanacions que es remarcaran.
Refugi de fauna salvatge i zona d'interès geològic
Els rius dels Estrets i de l'Algars contenen hàbitats d'interès comunitari i espècies amenaçades com la madrilleta roja, la llúdriga o la libèl·lula Macromia splendens. Aquesta última és una espècie en perill d'extinció segons el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya. Es tracta d'una libèl·lula l'origen de la qual es remunta a fa dos milions d'anys. A Catalunya només viu als rius de la Terra Alta i la introducció d'espècies exòtiques, les captacions d'aigua i els banyistes en són les principals amenaces.
Així, l'impacte que provoca la creixent freqüentació de visitants sobre espais com els Estrets i els efectes del canvi climàtic, així com els cabals cada vegada més minsos per l'escassetat de pluges, fan necessària l'aplicació de mesures específiques que garanteixin la conservació d'aquests ecosistemes.
L'any 2006 es van declarar els Estrets com a Refugi de Fauna Salvatge per a la preservació de les comunitats animals que hi viuen. És també Zona d'Interès Geològic. A les moles i parets de conglomerat que emmarquen aquest indret hi nidifiquen aus rapinyaires i hi trobem espècies de flora rupícola d'interès. La presència d'un curs d'aigua permanent possibilita que hi hagi invertebrats i peixos que no es troben en altres llocs dels Ports. Per tot això, els Estrets s'han reconegut a escala europea i s'han protegit declarant-los Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d'Especial Conservació (ZEC).
Els Estrets també estan declarats Zona d’Interès Geològic
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: