CAT | ES
Amb aquest projecte, el Parc Natural dels Ports fa un pas endavant en la preservació del seu entorn, integrant la protecció del cel nocturn com a actiu ambiental i turístic de primer ordre. La foscor natural esdevé una oportunitat per generar valor, sostenibilitat i connexió amb la natura.
Etiquetes parc natural ports, terres ebre
Foto nocturna del cim de Caro (autor: Emilio Zaragoza Bullón)
El Parc Natural dels Ports ha començat el camí per protegir i preservar la qualitat excepcional del seu cel nocturn. La decisió es va prendre en una reunió de la Junta Rectora, que va acordar posar en marxa un conjunt d’actuacions destinades a minimitzar la contaminació lumínica i potenciar el valor astronòmic i ambiental de l’espai natural.
Aquesta iniciativa es basa en els resultats de les campanyes de mesurament i predicció de la qualitat del cel nocturn que, des de 2012, duu a terme la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Els estudis han confirmat que el cel nocturn del parc és d’una qualitat excel·lent, amb condicions òptimes per a l’observació astronòmica.
Un cel que permet veure més de 5.000 estrelles
Aquesta classificació significa que, a simple vista, es pot observar clarament la Via Làctia i veure-hi més de 5.000 estrelles en una nit clara. A més, no s’hi detecta contaminació lumínica evident, fet que obre la porta a optar a certificacions com la Reserva Starlight, un reconeixement internacional vinculat a la protecció del cel nocturn i a la promoció de l’astroturisme.
Actualment, a Catalunya, ja compten amb aquest segell zones com la Serra del Montsec, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, o les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant.
9 milions d’euros per transformar l’enllumenat exterior
Per fer realitat aquesta visió, la Junta Rectora impulsarà actuacions per a modernitzar l’enllumenat públic dels municipis del voltant del parc, amb l’objectiu de reduir al màxim la contaminació lumínica. Aquestes accions es finançaran a través dels ajuts de la Generalitat per a ens locals, dins d’un programa dotat amb més de 9 milions d’euros fins al 2028.
Els ajuts provenen del Fons Climàtic, que s’alimenta d’una part dels impostos sobre les emissions de CO2 dels vehicles i les instal·lacions amb impacte ambiental. Es preveu que durant aquest any es publiqui una nova convocatòria d’ajuts, que prioritzarà els municipis amb protecció especial contra la contaminació lumínica.
El Parc Natural dels Ports, compromès amb la xarxa de cel fosc
Amb aquest pas, el Parc Natural dels Ports s’afegeix a la llista d’espais naturals que ja treballen per preservar el cel nocturn com a patrimoni ambiental i turístic. Experiències prèvies a indrets com el Montsec, el Parc de l’Alt Pirineu o la Serra de Montsant han demostrat que millorar l’enllumenat exterior té un impacte directe en la biodiversitat, en el paisatge nocturn i en la qualitat de vida de les persones.
El projecte té un doble objectiu:
Per aconseguir-ho, les actuacions s’organitzen en quatre grans línies:
Llum que respecta el medi ambient
La contaminació lumínica afecta directament els ecosistemes nocturns. Una il·luminació mal orientada pot alterar els cicles naturals d’animals, plantes i persones. A més, incrementa el consum energètic i dificulta la visibilitat del cel estrellat.
Per això, el projecte promou l’ús de llum càlida o ataronjada, i recomana evitar la llum blava, que és la més perjudicial per a la visió astronòmica i la salut dels éssers vius.
Per: Redacció
Foto: Emilio Zaragoza Bullón
48
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: