CAT | ES
Les imatges, dissenyades per Ignasi Blanch, s’ubicaran als peus de la Suda des de Remolins fins als Reials Col·legis pel nou passeig al barri del Castell
Etiquetes turisme, tortosa, terres ebre
Publicat el27/2/2019
Moment de la presentació. Foto: cedida
Un viatge per més de 2.000 anys d'història, a través de 15 escultures. Aquest serà l'eix que marcarà l'anomenat Passeig de les Cultures, que s'estendrà per l'actual passeig de Ronda i pel nou tram que es començarà a construir al barri del Castell.
Ahir dimarts al matí n'ha tingut lloc la presentació, amb l'alcaldessa, Meritxell Roigé; el regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, i l'encarregat de dissenyar els dibuixos, l'il·lustrador Ignasi Blanch. També hi han sigut presents Òscar Cid, autor dels textos que acompanyaran cadascuna de les escultures, així com Xavier Giné, responsable de l'empresa que les executarà. L'acte ha servit per donar a conèixer quins personatges figuraran a les imatges, i que es fixen en alguns personatges singulars al llarg de la història tortosina.
La primera se centra en el riu Ebre, com a vertebrador de la ciutat i font de prosperitat. Continua amb Pòrcia Eufròsina (s. II), qui va encomanar l'estela funerària de la barca, de gran qualitat. En tercer lloc, Meliosa (s. VI), la font epigràfica en hebreu més antiga de la Península. El jurista Abu Bakr (s. XI) representa la Tortosa islàmica, mentre que Menahem Ben Saruq (s. X) ho és de la Tortosa jueva com a redactor del primer diccionari de gramàtica hebrea. Al sext grup escultòric apareixen tres personatges del segle XIII: un mercader, un notari i una representant de l'Ordre de l'Atxa, que il·lustren l'època medieval. A continuació, La Disputa de Tortosa (s. XV), que plasma la discussió entre cristians i rabins sobre la figura de Crist, organitzada pel papa Benet XIII (el papa Luna). L'octau protagonista és Cristòfor Despuig (s. XVI), autor dels 'Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa', l'obra en català cabdal del Renaixement. Al novè grup apareixen un morisc i una morisca (s. XVI), representants de l'herència musulmana. En dècim lloc té protagonisme Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona (s. XVI-XVII), nascut a Tortosa, principal poeta en català del barroc. Un enginyer militar il·lustra el moment en què Tortosa passa a ser una plaça forta amb el conjunt fortificat (s. XVII-XVIII) mentre que un altre militar, el general Cabrera, té protagonisme a través de la figura de la seua mare, Maria Griñó (s. XIX). Tres arquitectes modernistes dels s. XIX-XX, Beltri, Abril i Montguió, centren el següent grup. Just després, Jaume Ferran i Clua, el metge que va descobrir la vacuna del còlera (s. XIX). Tanca el conjunt Gerard Vergés, un dels poetes catalans més importants de la llengua catalana del segle XX.
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha remarcat que amb aquesta acció "es podrà explicar la història de la ciutat a través de les diverses cultures que li han donat entitat, amb la voluntat de transmetre-la". A més, ha detallat que aquestes obres es repartiran en l'espai entre la pista esportiva de Remolins i els Reials Col·legis, a través del passeig de Ronda i el futur passeig del Castell, que es començarà a executar en poques setmanes i que suposarà la primera acció de recuperació d'aquesta part del nucli històric. Per la seua banda, el regidor Josep Felip Monclús ha recordat que l'aposta pel foment de l'activitat turística ha sigut una de les prioritats de l'equip de govern i que amb aquest projecte volen crear "un circuit urbà d'art, que combine la modernitat de les obres de Blanch amb la perspectiva històrica de la ciutat".
Blanch ha detallat que les obres han volgut combinar els colors de l'entorn on s'instal·laran, amb elements propis de la nostra terra i s'ha mostrat convençut del bon resultat que tindrà: "quedarà xulo", ha dit.
Les escultures tenen un cost de 42.000 euros. Tindran unes dimensions d'1,80x1,20 m i el material serà d'acer patinat. La previsió és que estiguen finalitzades a l'abril o el maig. L'execució del passeig del Castell ascendeix a 700.000 euros, finançats en part pel Pla de foment turístic i el PAM de la Diputació.
Il·lustracions de les escultures
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: