butlletí EbreActiu

CAT | ES


La PDE reclama al Govern que deixi d'alimentar la "confrontació territorial" per la gestió de l'aigua

L’entitat organitzarà manifestacions si la Generalitat pren mesures "irreversibles" com la interconnexió de xarxes

Etiquetes   entorn, medi ambient, riu ebre, pde, catalunya, sequera

Publicat el13/12/2023

La PDE reclama al Govern que deixi d’alimentar la "confrontació territorial" per la gestió de l’aigua | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Membres de la PDE durant la roda de premsa


La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE)ha reclamat al Govern que deixi d'alimentar la "confrontació territorial" per la gestió de l'aigua en l'escenari de sequera actual. L'entitat ha apuntat aquest dimarts que l'executiu "està preparant" la població per exercir una pressió sobre les Terres de l'Ebre perquè siguin solidàries amb la resta del país. Per la plataforma, el problema de la gestió de l'aigua és de fons i més greu, i ha demanat "autocrítica" a la Generalitat per la situació a la qual s'ha arribat. Alhora, han anunciat manifestacions si el Govern pren mesures "irreversibles" que condicionin el futur de la zona, com ara la interconnexió de xarxes a l'alçada de Cunit i Cubelles o la reducció dels cabals ecològics dels rius.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha criticat que mentre el Govern envia "missatges de desenvolupament territorial, urbanístic i agrícola" també posa la població ebrenca "en el punt de mira de la societat catalana per facilitar una possible confrontació territorial" que l'executiu "alimenta". "Ens prepararem per aquesta confrontació, però no estem sols. Tindrem suports dins l'àmbit català", ha advertit Tomàs. Amb tot, ha afegit que hauran de fer servir "un llenguatge molt pedagògic" per expressar el seu punt de vista: "no caurem en la trampa que ens ha posat el conseller" Mascort, ha dit Tomàs en referència a l'apel·lació a la solidaritat entre territoris que va fer el titular d'Acció Climàtica.

El portaveu també ha explicat que a finals de febrer convocaran una assemblea ciutadana per analitzar la situació i on "probablement" es proposaran manifestacions. "Però si abans es prenen mesures que creiem que són irreversibles i que condicionaran el nostre futur, convocarem mobilitzacions", ha assenyalat. Entre aquestes opcions que consideren irreversibles hi hauria la interconnexió de xarxes, especialment la que connectaria la canonada del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a l'alçada de Cunit.

Per l'entitat en aquest punt també es construiria una dessaladora que han qualificat "d'innecessària" per abastir Barcelona o Tarragona, ja que queda massa lluny de les dues ciutats. Des del seu punt de vista, aquest equipament seria "la ròtula" que facilitaria la interconnexió.

Amb tot, la PDE ha traslladat a l'executiu algunes mesures per ajudar a reduir la necessitat d'aigua i pal·liar els efectes de la sequera, com la recuperació de les aigües contaminades per purins de la Catalunya Central o fer una moratòria dels nous plans de desenvolupament urbanístic i agrícola. Així mateix han sol·licitat que el Govern prioritzi la "reparació de fuites" i incrementar els nivells de regeneració d'aigua. En aquesta línia, també han criticat que s'hagi posat damunt la taula el transport d'aigua en vaixells. Segons els càlculs exposats per la portaveu Susanna Abella, amb els dos vaixells que s'han plantejat únicament es podria abastir una població de 160.000 habitants.


Per: ACN

Foto: ACN Eloi Tost

comparteix-ho