CAT | ES
Dissabtes de les 10.30 h a les 13.30 h. Altres dies amb cita prèvia. Setmana Santa: Divendres 2, dissabte 3 i diumenge 4 d’abril de 10.00a 13.30h
Etiquetes el perello, baix ebre, terres ebre, mel, municipis
El municipi del Perelló es troba a la comarca del Baix Ebre a uns 142 metres d'altitud, a 30 km de Tortosa i a 60 km de Tarragona. El Perelló destaca per la tradicional dedicació a l'apicultura, com ho demostra que sigui el primer poble productor de mel a Catalunya, a més de tenir al seu nucli la seu de la Cooperativa Apícola Tarragonina. Per tal de promocionar la mel, a més de l'oli i altres productes agrícoles, es celebra Firabril, fira amb una llarga tradició (segle XVII) i que es celebra anualment durant el mes d'abril.
El municipi ofereix un paisatge divers on podem trobar mar i muntanya. Està situat enfront del Golf de Sant Jordi, accidentat pels contraforts orientals de les muntanyes de Cardó i de la serra del Boix i drenat en aquesta part per petits torrents i barrancades que desguassen al mar.
L'economia del Perelló es basa en el sector primari. Pel que fa a l'agricultura dominen les oliveres i els ametllers. La Cooperativa Agrícola de Sant Isidre, fundada l'any 1957, elabora uns olis (pur i verge, en quatre trulls) i vins (blanc, negre, rosat, macabeu, selecte, moscatell i vermut) de qualitat.
Les pintures rupestres de Cabrafeixet
Situades a uns 80 metres d'altitud sobre el nivell del barranc de les Nines, les pintures van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO l'any 1998. Es calcula que tenen entre 15.000 i 25.000 anys, per tant es consideren les pintures rupestres més antigues del territori.
S'hi pot accedir fàcilment per una ruta senyalitzada, el GR 192, sender que passa també per la Cova de la Mallada, amb una durada aproximada d'una hora.
La Via Augusta
Construida pels romans al segle II, unia la península d'Hispània amb el centre de l'imperi, Roma. Tenia una longitud aproximada de 1.500 km, des dels Pirineus fins a Cadis.
De la Via Augusta, al terme municipal del Perelló se'n conserven uns 4 km. El primer tram es troba passada l'ermita de Sant Cristòfol, on es pot observar un desguàs que creua la Via per sota i l'altre tram està situat al costat de l'actual N-340, on s'hi pot observar un pont d'orígen romà que pertanyia a aquesta.
Els pous i les mines d'aigua
Situades a l'entrada nord de la població, a sota el barranc, on antigament viatgers i animals s'aturaven a descansar i a provisionar-se d'aigua. Alguns d'aquests pous són: la Cuitora, la Panavera, el Ponou i l'Abeurador.
La Torre de les Guàrdies
Coneguda popularment pels perellonencs amb el nom de torre dels moros, és en realitat una torre de telegrafia òptica, construïda a mitjans segle XIX, concretament és la torre núm. 47 de la línia anomenada “de Catalunya per València”.
Està situada dalt d'un turó, a la partida de “Les Guàrdies”. Les vistes són esplèndides, s'hi divisen unes belles vistes de la costa, des del Cap de Salou fins al Delta de l'Ebre.
Si deixem el cotxe aparcat al voltant de la torre i continuem caminant camí amunt, arribarem al punt més alt del turó, on s'hi troba una estació d'antenes, que haurem anat veient durant tot el camí de pujada cap a la torre. Des d'aquí gaudirem d'una vista general del poble del Perelló.
S'hi accedeix per l'entrada sud del Perelló, trobarem una rotonda i a pocs mestres direcció el Perelló, veurem a mà dreta l'indicador “camp de tir”. A partir d'aquí, un camí d'1,5 km ens durà fins a la torre.
El Molí de vent
La construcció del molí data de l'any 1564 i està situat a l'entrada sud del nucli urbà. Durant centenars d'anys va funcionar com a molí fariner de blat, conreat als camps del terme municipal. És el primer molí restaurat a Catalunya. Es va reconstruir, confeccionant cada peça a mida. Va ser inaugurat el 22 de setembre del 2001.
L'Ermita de Sant Cristòfol
L'any 1885 començà la seva construcció, però no va ser fins el 1976 quan, amb la col·laboració de tots els perellonencs, s'acabà finalment l'ermita que està dedicada a Sant Cristòfol, a la Mare de Déu de Montserrat i a Sant Roc. L'espai de l'ermita compta una zona infantil de lleure, barbacoes i diverses taules sota l'ombra dels pins, així com un mirador amb una vista panoràmica de la costa i del Delta de l'Ebre amb la Serra del Montsià al fons.
El monument del Coll de les Forques
Monument construït en honor a 13 perellonencs que van lluïtar contra les tropes de Felip IV durant la Guerra dels Segadors. En homenatge a aquests homes, que van morir penjats al mateix coll i defensant el poble, l'any 1994 es construí el monument per rememorar el coratge i valentia que van mostrar a l'hora de defensar el municipi i als quals se'ls conmemora cada 11 de Setembre. L'estàtua que està situada a sobre el monument va ser dissenyada per l'autor local, Amadeu Pallarès Lleó.
El Museu La Rereguarda
El Museu de les Guerres del Perelló disposa de 4 plantes visitables on s'alberga una col·lecció de més de 1.000 peces de diferents èpoques i on s'expliquen els fets més importants en cadascuna d'elles.
La primera planta presenta una col·lecció de peces des del neolític, fins a principis del s. XX. Les altres tres plantes del Museu estan dedicades a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), on la població del Perelló fou greument bombardejada per l'aviació dels aliats estrangers de l'exèrcit del general Franco, on deixaren caure més de 2.000 bombes, que van arrassar pràcticament tot el nucli urbà.
Visites: Dissabtes de les 10.30h a les 13.30h. Altres dies amb cita prèvia al telèfon 639 715 948 i 625 439 086. Setmana Santa: Divendres, dissabte i diumenge de 10 h a 13.30 h.
La costa i les platges
La costa perellonenca s'extén al llarg d'uns 4 Km i va des del Barranc de Perales fins al Pont de l'Àlia, per on hi passa el GR 92 que transcórrer des de l'Ametlla de Mar, passant pel Perelló fins arribar a l'Ampolla, recorregut on es pot gaudir de paisatges naturals espectaculars.
S'hi troben platges de pedra fina, com la de Santa Llúcia, Morro de Gos, Cala Buena i el Pont de l'Àlia; de sorra, com la de Cala Moros i també les típiques cales rocoses de la zona, com el Llosar de Caballé, l'Adolç del Mé i la de Garretes. Totes aquestes platges i caletes estan caracteritzades per la seva tranquil·litat, la seva bellesa natural i les seves aigües cristal·lines.
La platja de Santa Llúcia, junt amb la de Morro de Gos, és una de les més grans del terme municipal. El passeig marítim que voreja permet caminar entre els pins i atzavares fins arribar a una zona rocosa on es pot practicar la pesca. Aquesta platja compta amb tots els serveis indispensables per fer passar una agradable jornada als banyistes i visitants.
A la platja del Pont de l'Àlia hi predominen els còdols, les pedres bastes i rocalloses que li otorguen un punt de salvatgia. Per aquells que prefereixen les cales més tranquil·les, poden anar a Cala Buena o Cala Moros, on l'onatge tranquil ressona entre les parets de pedra rogenca que l'envolten, racons insòlits, relaxants i amants de la natura.
Senderisme i activitats a la muntanya
Pel terme municipal del Perelló hi passa el GR 192, ruta que va a les Pintures Rupestres de Cabrafeixet i a la Cova de la Mallada, situades al barranc de les Nines. També es pot pujar fins al Morral de Cabrafeixet
Antiga sendera de l'Àlia
És una de les antigues vies que s'utilitzaven per arribar a la mar i què, fent servir els diferents camins i lligallos recentment recuperats, menaven a les partides que ens anem trobant: la Verdal, el Fornàs, Roca d'en Vidal, l'Àliga, el Forcall, l'Illot… La varietat de paratges amb zones agrícoles, boscos i garrigues, així com les panoràmiques d'un Mediterrani que ens acull al final del recorregut, és captivador.
La Font de la Tita
Àrea de lleure envoltada de natura, situada a 5 km de la població on s'hi troba una font i una zona de picnic. S'hi pot accedir amb cotxe o a peu. Ideal per rutes btt.
El parc eòlic
Inaugurat el 27 de maig del 1999, està situat a 4 km de la població. Compta amb 76 aerogeneradors i un d'ells és l'ECO 100, de fabricació nacional i el més gran que hi ha instal·lat actualment a Espanya. Es poden concertar visites per a grups a través del correu gdesvisites@tinet.orgo o trucant al 977 490 716.
La Bassa d'en Ferrà
Paratge natural situat a 8 km de la població, direcció Rasquera, on hi ha una bassa molt gran i una àrea de lleure per poder descansar i fer un picnic enmig de boscos de pins.
El Perelló festiu
L'any comença festiu al Perelló, amb la celebració de la Festa Major, en honor de Sant Antoni. També és molt celebrat el carnaval. A la primavera arriba Firabril, un aparador comercial del municipi, on els productes agroalimentaris, com la mel i l'oli hi tenen un paper protagonista.
Les catifes de flors per Corpus, al juny, atrauen molts visitants que volen gaudir de l'espectacle visual que representa aquesta tradició popular que compta amb la participació de tot el poble.
L'ermita de Sant Cristòfol acull la celebració del patró dels conductors, amb una missa, benedicció dels vehicles i un sopar de germanor i ball. Al juliol té lloc la Festa Jove, amb correfocs i diables, festa de l'aigua i música. L'estiu també porta la festa a la Platja de Santa Llúcia, amb un sopar popular en un dels racons més encisadors de la costa. El desembre arriba carregat d'actes relacionats amb les festes de Nadal, que compten amb la participació de les entitats i associacions del Perelló.
La gastronomia perellonenca
Els productes més típics del Perelló són la mel i l'oli i tots els productes que se'n deriven. Destaquen per la seva exquisidesa la mel de mil flors, la de romer i la de taronger. L'excel·lent qualitat de l'oli d'oliva verge extra està molt reconegut.
El Perelló és un poble que es caracteritza per una cuina senzilla feta amb productes de la nostra terra, entre els quals hi trobem una carn tendra d'un sabor exquisit, les botifarres d'arròs o de ceba, el peix fresc de la nostra costa, la mel de primeríssima qualitat i l'oli d'oliva verge extra d'excel·lent paladar.
Els dolços hi tenen un paper destacat en el receptari del municipi. Els pastissets, el cóc amb mel, els bunyols, els carquinyols i els corassons, entre altres, endolceixen les taules dels perellonencs. El visitant podrà degustar aquest productes als forns i pastisseries artesanals del poble.
A l'hivern, per la festa major en honor de Sant Antoni, no hi pot faltar el calment, una beguda popular elaborada amb cafè, rom i sucre.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: