Aquests són els reptes que és fixa la comarca en els pròxims anys aprofitant la forta identitat de la Ribera com a territori agrícola i productor
Etiquetes producte proximitat, ribera ebre
Publicat el8/11/2018
Els conreus d'oliveres, fruita seca i fruita dolça omplen el paisatge de la Ribera d'Ebre
Una trentena de productors agroalimentaris han participat ahir dimecres a la Jornada de Productes Locals i Venda de Proximitat que organitza el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, dins el projecte Ribera d'Ebre Viva. La trobada ha servit per fer una radiografia del sector agroalimentari riberenc, a partir de la qual establir línies de treball futures, i també s'han pogut conèixer iniciatives d'altres territoris on s'està desenvolupant una estratègia conjunta al voltant del producte local propi d'un territori. Com explicava la presidenta de Consell Comarcal, Gemma Carim, “tenim clar que aquest és un sector estratègic i prioritari per a la diversificació econòmica de la Ribera d'Ebre”, i el compromís comarcal és crear sinergies entre els sectors públic i privat per tirar endavant mesures i actuacions que permetin consolidar-lo, tal i com s'ha fet o s'està fent també dins el projecte Ribera d'Ebre Viva amb altres sectors igualment estratègics, com el turisme, el comerç, la fruita dolça, el vi i l'oli.
Així, aquest any 2018 els esforços comarcals s'han encaminat a realitzar la diagnosi del sector agroalimentari en el seu conjunt, un sector que agrupa 180 empreses productores i elaboradores amb activitat comercial, la majoria de petites dimensions. Això ha permès analitzar la realitat i quantificar que més d'un centenar d'empreses treballen amb oli i olives (44), fruita dolça (35) i vi (28), mentre que mig centenar són forns (26) i carnisseries (26), als qual se sumen altres productes autòctons més minoritaris però igualment presents en la cistella riberenca, com són els fruits secs (6), la mel (6), la carn (6), l'horta (4), la cervesa (2), el formatge (2), les conserves (2), licors i altres begudes alcohòliques (3) i farina (1). En la realització de la Diagnosi sobre comercialització de producte agroalimentari riberenc s'han realitzat 41 entrevistes, 23 qüestionaris i tres reunions grupals, a més de dades estadístiques i de fonts indirectes, que apunten el pes del sector primari a la Ribera d'Ebre.
Principals conclusions d'aquest estudi
Després de mesos de feina, el mateix sector ha apuntat, de manera majoritària, la poca identitat comarcal i la falta d'una estratègia de marca pròpia de la Ribera d'Ebre com un dels frens per consolidar i potenciar el producte agroalimentari riberenc. La totalitat de les empreses consultades, també les més grans, es mostren convençudes que és en el circuit curt i la venda de proximitat és on tenen més possibilitat de créixer i consolidar la seva activitat econòmica, ja que en aquest àmbit es redueixen els intermediaris i es guanya marge comercial.
Els participants han coincidit també en el desconeixement que hi ha del seu producte a la mateixa comarca, i la poca visualització en el comerç riberenc i sobretot en les cartes dels restaurants de la Ribera, quan en canvi està demostrat que cada vegada més hi ha públic interessat en aquest tipus de producte. En aquest sentit, la consultora Eva Tarragona, una de les redactores de l'estudi, ha apuntat que “les darreres tendències de consum apunten l'interès cada vegada major pel circuit curt i local” i que “en la decisió de compra els consumidors tenen en compte la història que hi ha darrere un producte i també a les experiències associades a aquest producte”.
Amb la mirada posada al futur
El repte que es marca el sector agroalimentari riberenc per als anys vinents, doncs, és potenciar el circuit curt de venda, augmentant el coneixement de la comarca, creant una marca pròpia i una estratègia global que aglutini productors, agents turístics, comerç, restauració i administració pública, aprofitant la forta identitat de la Ribera com a territori agrícola i productor, i els elements singulars de la comarca, com la conservació del paisatge i les èpoques de floració, el riu, la qualitat del producte local i el compromís de les empreses locals.
I això passa, al llarg de 2019, per continuar treballant dins el Ribera d'Ebre Viva en la redacció d'un Pla d'Acció a cinc anys vista, a partir de sessions de treball participatives obertes a totes les empreses del sector: productors, elaboradors, restauradors i comerciants. “No comencem de zero, tenim una radiografia de la situació actual i compartim una visió conjunta de quines són les necessitats. Però tant o més important que això és la implicació de tothom”, diu la tècnica comarcal Mònica Sabaté.
En el punt de partida, cinc eixos d'acció definits fins a la data: suport a la comercialització i promoció del producte local, cooperació entre els agents implicats, capacitació i formació, sensibilització i planificació estratègica.
La Jornada es va celebrar a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: