butlletí EbreActiu

CAT | ES


El projecte Marviva-Upcycling the Oceans extrau 58 tones d'escombraries marines a la costa catalana durant el 2019

14 ports catalans, entre els quals Les Cases d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, formen part d’aquest projecte, impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes, i la Fundació Ecoalf

Etiquetes   entorn, medi ambient, mar, mediterrania, terres ebre, catalunya

Publicat el16/6/2020

El projecte Marviva-Upcycling the Oceans extrau 58 tones d’escombraries marines a la costa catalana durant el 2019 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El 80% de la contaminació marina prové de l'entorn terrestre, en la seva gran majoria, de residus abandonats per les persones


L'Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Confraria de Pescadors del Port de Barcelona i l'Autoritat Portuària de Barcelona van engegar l'octubre de 2015 el projecte Marviva de recollida i caracterització de deixalles marines, per posar sobre la taula el greu problema de l'acumulació de residus al mar, que s'ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina.

L'any 2017 s'hi van sumar 13 ports catalans més, a través del conveni “Marviva-Upcycling the Oceans”, de colElaboració entre l'ARC; Ecoembes; la Fundació Ecoalf; el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Ports de la Generalitat; i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. L'acord es va orientar a recuperar els residus del fons del mar per transformar-los en un material molt útil per al sector tèxtil, un fil de primera qualitat, i conscienciar, alhora, la ciutadania de la gravetat del problema d'abandonar escombraries en els entorns naturals.


20 tones de plàstics per fer roba

Durant l'any passat, 214 vaixells d'arrossegament van aconseguir recuperar 57.963 quilos d'escombraries dels fons marins, dels quals 30.695 corresponen residus plàstics. Un cop dipositats els residus en els contenidors del projecte situats en els ports (Les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Cambrils, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Arenys de Mar, Blanes, Palamós, Roses, Port de la Selva i Llançà) s'han transportat, classificat i reciclat. El plàstic PET, per exemple, s'ha transformat en gransa per elaborar el fil amb el qual l'empresa de moda sostenible Ecoalf fabrica les peces tèxtils.

Des que el projecte va començar la seva activitat, el 2015, Ecoalf ha elaborat peces d'alta qualitat, amb les mateixes propietats tècniques i disseny que els productes no reciclats. El 2018 va llançar les sabatilles Ocean Waste, fabricades a partir d'unes cinc ampolles de plàstic del fons de la Mediterrània. Aquesta temporada primavera-estiu ha col·laborat amb l'empresa mallorquina Camper en la col·lecció ‘Together con Ecoalf'.


El 80% dels residus, abandonats a terra ferma

S'estima que, anualment, vuit milions de tones de plàstic arriben al mar, el 75% de les quals acaba al fons, provocant greus conseqüències en els ecosistemes marins. El 80% de la contaminació marina prové de l'entorn terrestre, en la seva gran majoria, de residus abandonats per les persones.

Les Nacions Unides commemora cada 8 de juny el Dia Mundial dels Oceans per conscienciar la opinió pública de les conseqüències de l'activitat humana sobre aquestes masses d'aigua i mobilitzar les persones en favor de la cura i la gestió sostenible de mars i oceans, una font molt important d'aliments i medicines, i una part essencial de la biosfera.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho