Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Prop de 300 persones es manifesten a Alcanar per a defensar el sector citrícola

Dels 30 cèntims per quilo que els agricultors van cobrar l’any passat, enguany es preveu que no arriben als 10 cèntims d’euro

Etiquetes   producte proximitat, cítrics, alcanar

Publicat el19/12/2018

Prop de 300 persones es manifesten a Alcanar per a defensar el sector citrícola | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Alcanar s’ha adherit a la Plataforma per la dignitat del llaurador. Foto: cedida


Ahir dimarts a la tarda prop de 300 persones es van aplegar a la plaça de l'Ajuntament d'Alcanar per a defensar la citricultura canareva. La concentració, organitzada pel consistori canareu, es va realitzar de forma simultània a Alcanar i als 28 municipis del País Valencià que s’han adherit a la Plataforma per la dignitat del llaurador.

La Plataforma està formada per diferents organitzacions, entitats i institucions del País Valencià que han acordat dur a terme aquestes mobilitzacions. L'Ajuntament d'Alcanar ha estat l'únic consistori català que s'hi ha adherit.

La modificació de l'acord de l'Associació Econòmica firmat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d'Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, contempla una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període, del 16 d'octubre al 30 de novembre, en què els nostres camps estan en plena campanya de comercialització, amb la qual cosa se satura el mercat. Aquest acord ha fet caure en picat els preus del producte local: dels 30 cèntims per quilo que els agricultors van cobrar l'any passat, enguany es preveu que no arriben als 10 cèntims d'euro.



Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de Lledó


Tal com explica Joan Roig, alcalde d'Alcanar, “mentre aquest tractant es continue desenvolupant, la inèrcia de pèrdues de llocs de treballs i d'empreses, així com l'abandonament del camp i d'infraestructures del sector al nostre municipi anirà creixent. Hem de seguir lluitant fins que l'Estat espanyol negocie amb la Unió Europea la clàusula de salvaguarda del mercat intern europeu que preveu aquest tractat perquè l'any vinent no es torne a repetir aquesta situació. Des de l'Ajuntament ens mantindrem al costat dels nostres pagesos i pageses i farem tot el que està a les nostres mans per a defensar-los.”

La Plataforma també va exigir que es reforcen les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus i que s'obligue a exportar cítric a Europa amb tractament de fred i complint amb la llei de cadena alimentària, i la reciprocitat de normatives mediambientals en la producció de cítrics.

Tal com explica el canareu Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos (UP): “Els costos en aquests països són més baixos i Europa no diu res, però ens pot portar l'entrada de malalties i plagues que aquí no tenim. Si per enviar fruit als Estats Units hem de complir la normativa americana, és molt fort que per enviar-ne a Europa no s'hage de complir la normativa internacional de la OMS.”




comparteix-ho