Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Propietaris i pagesos exigeixen els ajuts que preveu la llei de les oliveres monumentals

L’Associació Territori Sénia també reclama elaborar un nou catàleg d’exemplars per poder desplegar la normativa

Etiquetes   entorn, oliveres monumentals, territori senia, montsia, baix maestrat

Publicat el13/10/2022

Propietaris i pagesos exigeixen els ajuts que preveu la llei de les oliveres monumentals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L'Associació Territori del Sénia demana a la Generalitat que faci efectiu el desplegament de la llei 6/2020 de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres monumentals pagant els ajuts i elaborant el catàleg d'exemplars, com preveu la normativa. La compra de 48 oliveres monumentals a dos vivers per 644.100 euros ha inquietat els 146 propietaris d'exemplars protegits. "Amb moltíssim menys haguessin acontentat als pagesos i cal prioritzar-los", ha apuntat Jaume Antich, president de l'entitat. El Govern hauria d'haver incorporat partides per les subvencions que preveu la llei en els dos últims exercicis. L'entitat demana al Govern que comenci a pagar els ajuts l'any que ve, hi hagi o no nous pressupostos.

L'Associació Territori Sénia es va reunir dilluns a Godall (Montsià) i va tancar una declaració institucional que s'ha enviat aquest dijous al matí –per carta i correu electrònic- a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Mireia Mollà.

Al Govern se li reclama una partida específica en els pressupostos del 2023 per complir amb les obligacions de la llei 6/2020, en concret dels ajuts i bonificacions que preveu l'article 24, i els articles 8 (promoció dels productes), 9 (promoció del paisatge) i 10 (coneixement del llegat).

Aquests ajusts s'haurien d'haver inclòs en els comptes públics dels dos últims exercicis i, en el cas que es prorroguessin els pressupostos per a l'any que ve, l'entitat exigeix una habilitació perquè s'inclogui la partida corresponent per atendre la petició. "Als pressupostos del 2022 la partida per comprar oliveres tampoc hi era, i d'algun lloc s'han tret. Suposo que el Departament té partides més genèriques que es poden destinar també ara", ha defensat Jaume Antich, president de l'Associació.


Prioritzar els pagesos

De fet, la declaració de l'Associació i la Mancomunitat del Sénia respon al malestar que van manifestar els pagesos i propietaris arran de la compra d'exemplars protegits que va fer efectiva el Govern fa un mes. Fent ús del dret de tempteig i retracte que preveu la llei 6/2020 de protecció, es van adquirir 48 oliveres monumentals a dos vivers d'Alcanar i Amposta. Com requereix la normativa, els establiments havien declarat els exemplars que disposaven per a comercialitzar i que van quedar immobilitzats. El cost dels olivers és de 644.100 euros. Els exemplars tenen entre 500 i 1.200 anys.

Compra polèmica

Aquesta compra és una possibitat que permet la llei a la Generalitat, però des de Territori Sénia consideren que és més "urgent" pagar, sobretot als pagesos i propietaris, "que són els qui han fet possible durant segles la conservació d'aquest patrimoni, i que ara es troben en una situació límit que fa preveure un abandonament progressiu del cultiu, si no es posa remei de forma immediata", diu la declaració. "Cal tenir això molt present en el moment de decidir les prioritats del Govern perquè ha fet molt poca gràcia la notícia", ha recordat Antich.

També el president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Antonio Ollés, ha recordat que sense bonificar les persones que cuiden les oliveres monumentals, "si no es fa aquest esforç", hi ha "el perill de fer una involució i anar enrere". Ollés ha celebrat que amb la llei s'hagi aturat l'espoli, "de góndoles i camions carregats d'oliveres cap a no sabem on anaven", però ha reivindicat "fer un pas més" i fer "justícia" amb els pagesos que se'n fan càrrec.

"Es tracta d'exigir a les dues administracions competents el compliment de les normatives que es van aprovar, caminen lentament i causa problemes als pagesos i propietaris", ha afegit l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura. "Cal fer més suportable la despesa que carreguen per a la cura i manteniment dels arbres perquè són els que fan possibles que els arbres sobrevisquin i són l'última prioritat de les administracions", ha insistit. "Cuidar i produir oli amb estos arbres és més costós i menys rendible".


Petició a València

L'Associació Territori Sénia està formada per 22 cooperatives i empreses de l'oli –que ja comercialitzen 18 marques certificades-; 146 propietaris i pagesos que tenen en total 2.183 oliveres monumentals; altres empreses de turisme i restauració; i els 27 ajuntaments de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, catalans i valencians.

Per això, la petició dels ajuts s'estén també a la Generalitat Valenciana que va ser pionera en protegir i frenar l'espoli d'oliveres monumentals, amb la llei 4/2006 de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana. El 2018 es va aconseguir un reglament que protegia també les oliveres de més de 350 cm, però l'entitat li reclama una normativa "inspirada" en la llei catalana que contempli també "conservar i posar en valor totes les oliveres monumentals" del País Valencià.

La segona petició és que la Generalitat Valenciana materialitzi els ajuts del SIPAM (Sistemes Importants per al Patrimoni Agrícola Mundial). Com ha apuntat Jaume Antich, lamenten que es paguin subvencions a l'horta valenciana, però que no es faci el mateix amb les oliveres mil·lenàries. Tots dos sistemes agrícoles estan catalogats i protegits per la FAO, l'organització de Nacions Unides de l'Alimentació i l'Agricultura.


Memorial per a les oliveres comprades

Salvem Lo Montsià reclama al Govern que les oliveres que ha comprat a vivers de la comarca s'agrupin i es replantin en una única finca o en les mínimes possibles, i que siguin terrenys amb condicions que "garanteixin" la supervivència dels arbres. L'indret escollit, a més, hauria de ser accessible a la ciutadania i amb panells informatius que expliquen la història de les oliveres, "un memorial" per sensibilitzar les futures generacions "en el respecte i la conservació del patrimoni paisatgístic".

Després d'un debat obert pel Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Montsià, la plataforma rebutja que els exemplars comprats es destinin a finques privades. L'entitat espera una resposta oficial a la demanda informativa que van presentar al setembre al Portal de Transparència de la Generalitat. "Esperem que no arribi d'aquí a deu anys", adverteixen en un comunicat.

La llei catalana considera oliveres monumental les que tenen un perímetre de tronc igual o superior a 350 centímetres mesurat a una altura de 130 centímetres del sol, o amb una edat igual o superior a 350 anys. Aquests arbres s'han de mantenir en el lloc on han crescut i es prohibeix explícitament arrancar-les i comercialitzar-les per evitar l'espoli que s'havia produït a les terres del Sénia amb aquest "patrimoni ambiental, agrari, cultural, social, històric i econòmic que conforma el conreu d'aquestes oliveres monumentals".


Per: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho