CAT | ES
El 25 de setembre, serà el torn 10a Pujada al Montsià, memorial Francesc Bort (Madro) a Alcanar, puntuable al Circuit de Curses per muntanya de les Terres de l’Ebre i Campionat de Catalunya de curses per muntanya de la FEEC en la modalitat individual. La gran novetat és el seu recorregut que creua tota la serra de Montsià des del mas de Miralles fins a Alcanar, amb 23,5 Km i 1.100 metres de desnivell positiu.
Publicat el16/9/2016
El diumenge 25 de setembre, arriba l'hora de la cursa per muntanya d'Alcanar, coneguda com a “Pujada al Montsià, memorial Francesc Bort (Madro)” que enguany arriba a la desena edició. Aquesta cursa, puntuable per al Circuit de Curses per muntanya de les Terres de l'Ebre organitzada per l'Ajuntament d'Alcanar i l'Agrupació Excursionista d'Alcanar, és el Campionat de Catalunya de curses per muntanya de la FEEC en la modalitat individual, planteja una gran novetat amb el seu recorregut ja que deixa de fer un itinerari circular amb sortida i arribada al mateix poble per a fer el que han anomenat la “diagonal integral a la serra de Montsià”. Es tracta d'un recorregut lineal, amb sortida des del mas de Miralles, al terme municipal d'Amposta, i arribada, com sempre al Centre Cívic d'Alcanar.
Entrevistem a Jordi Bort, membre de l'organització de la 10a Pujada al Montsià perquè, a més del recorregut, ens expliqui altres aspectes relacionats amb la cursa.
La vostra cursa és un memorial a Francesc Bort (Madro), qui era Francesc?
Bé, Francesc era un amant de la muntanya i especialment de la serra de Montsià, també va ser dels primers corredors per muntanya, i va competir en marxes de resistència, que quan es feien classificacions serien el que ara coneixem com a ultres.
Ell treballava, amb el seu germà, de bomber de la Generalitat, i va ser Francesc qui va introduir al germà menut a fer esport per la muntanya. L'aposta va ser que si tot anava bé a l' Escola de Bombers farien una marxa de resistència. Aquest fou l'inici.
Malauradament una matinada, quan tornava d'una guàrdia en la que no havien dormit en tota la nit a causa dels molts serveis per unes pluges molt fortes, va patir un greu accident de trànsit.
Des de llavors, els companys, amics i família van decidir retre-li un homenatge organitzant una cursa i una marxa per muntanya i, d'aquesta manera, no només fer l'esdeveniment sinó també mantenir, recuperar i donar a conèixer senders que estaven perduts.
foto de Ximo Barberà a la 9a Pujada al Montsià, memorial Francesc Bort (Madro)
La gran novetat d'enguany és el recorregut de la cursa absoluta. Com se us va ocórrer fer-lo?
La idea del canvi sorgeix de la necessitat de fer coses diferents i aprofitant que fem la desena edició vam animar-nos a fer-ho 100% nou. Es tracta d'un recorregut de 23,5 Km i 1.100 metres de desnivell positiu acumulat, que en lloc de ser circular, amb sortida i arribada a Alcanar com havíem fet fins ara, serà un recorregut en línia creuant tota la serra de Montsià fent “la diagonal integral” de la serra des del mas de Miralles (Amposta) fins a Alcanar. Fer un recorregut d'aquestes característiques comporta una certa dificultat organitzativa que hem assumit amb moltes ganes, com ara que els participants seran traslladats en autobús des d'Alcanar, on es farà l'entrega de dorsals, fis al mas de Miralles (Amposta). Un altre motiu que ens va portar a fer el canvi vas ser que amb el volum de curses que hi ha actualment a les Terres de l'Ebre havíem de buscar alguna cosa diferent per atreure corredors.
El recorregut sortirà del mas de Miralles (Amposta), passant pel mas de Mata-redona, la Foradada, el mas d'en Comú i ens plantarem a la Torreta (el punt més alt de la Serra). Des d'allí recorrerem les crestes fins a la bassa Blanca i d'allí a la Cogulla, des d'on es baixa per la part d'Ulldecona per a fer cap a l'ermita del Remei; des d'allí s'arriba al Centre Cívic d'Alcanar on estarà la línia d'arribada.
A més del recorregut l'altra novetat de vostra cursa és que sou el Campionat de Catalunya de curses per muntanya 2016 de la FEEC, en la modalitat individual. Què implica això per a vosaltres?
Bé, això implica moltes obligacions i complir amb els criteris de la FEEC, però és important que l'esdeveniment sigui reconegut per la Federació Catalana perquè és positiu i atreu corredors de nivell al territori català. Pensem que és la única prova a Catalunya amb aquesta característica, és com una final perquè qui el guanyador i guanyadora, seran els campions de Catalunya de curses per muntanya del 2016. Ja tenim experiència en organitzar competicions de la FEEC perquè l'any passat la Pujada al Montsià va ser el Campionat de Catalunya de curses per muntanya, però en la modalitat per equips.
A més de la cursa absoluta, també teniu la cursa per als júnior i cadets i la marxa popular, com seran aquests recorreguts?
Aquestes tres modalitats sí que són circulars amb sortida i arribada al Centre Cívic. Hi ha dos recorreguts la cursa júnior i la marxa comparteixen itinerari amb 17 Km i 750 metres de desnivell positiu, mentre que la cursa cadet té una distància de 12 Km amb 520 metres de desnivell. Després de sortir d'Alcanar es fa drecera fins a l'ermita del Remei i des d'allí cap a la Cogulla. En aquest punt la els júnior i els marxadors aniran cap a Cal Naudí i els cadets voltaran la Cogulla, sense pujar-hi, mentre que els júnior i marxadors remuntaran el camí dels Montes per a pujar-hi pel darrera. Des d'allí els dos recorreguts es retroben per a anar direcció a Alcanar pel barranc dels Castellans i, altre cop, per l'ermita del Remei per arribar al poble per la sendera “del gas” entrant per la plaça del Mirador i des d'allí només caldrà fer uns metres més pels carrers d'Alcanar fins a creuar l'arc d'arribada.
Com planifiqueu els recorreguts?
El primer que fem és mirar que siguin recorreguts que tinguin una lògica i que siguin el més atractius possible des del punt de vista muntanyenc i, sobretot, que siguin segurs. Amb això, ens posem a la pell dels corredors i mirem els punts d'avituallament necessaris. El criteri tècnic, és a dir, la dificultat, deixem que ens surti en base a un recorregut atractiu. Un cop establert tot plegat, si cal, fem tasques de neteja de senders i fem els recorreguts diverses vegades per a mirar els temps de pas.
Una part important d'una cursa són els voluntaris. Quanta gent està implicada a la Pujada al Montsià?
Els que estem implicats directament a l'organització som uns 10, però l'últim més i sobretot el cap de setmana de la cursa podem arribar a ser més de 100 persones en els diferents aspectes com ara entrega de dorsals, controls de pas, avituallaments, cronometratges, ...
Què es trobaran els participats a les vostres curses i marxa?
Es trobarà, en primer lloc, una pinya de gent i moltes ganes de passar-ho bé. En quant a l'obsequi commemoratiu enguany serà una samarreta i dins la bossa del corredor hi haurà mostres de productes típics, vals de descomptes, els tiquets del dinars i beure, ... a més de servei de guarda-roba, massatges, sorteig amb molts regals, etc. etc. tot per a que els participants s'ho passin molt bé !!
Què els diries als que encara no s'han decidit a inscriure's?
Doncs que s'animin a venir a Alcanar perquè pensem que podem oferir-los un cap de setmana diferent on no només es mescla l'esport i la muntanya, sinó que també tenim moltes ganes de festa. Si a tot això li sumem els regals i obsequis pensem que la X Pujada al Montsià "Memorial Francesc Bort (Madro)" és una bona opció.
També cal afegir que el mateix cap de setmana se celebra el Mercat Iber amb una àmplia oferta d'activitats, mostres i emplaçaments que faran que Alcanar els dies 24 i 25 de setembre sigui una referència al nostre territori.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: