Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Recorrent la història amb la cursa d'Ulldecona

El diumenge 23 d’octubre es farà la 9a cursa per muntanya d’Ulldecona, dins del Circuit de les Terres de l’Ebre. Entrevistem a Agus Juan-Camps, co-director de la cursa, del Centre Excursionista d’Ulldecona - SudActiu perquè ens expliqui tot al que espera a corredors i marxadors.

Etiquetes   curses muntanya, circuitebre, ulldecona, montsia, terres ebre

Publicat el18/10/2016

Aquest diumenge, 23 d'octubre, dins del Circuit de Curses per muntanya de les Terres de l'Ebre, li toca el torn a Ulldecona. Aquesta cursa per muntanya, i la corresponent marxa no competitiva, que organitza SudActiu, la secció competitiva del Centre Excursionista d'Ulldecona, arriba a la novena edició el que vol dir que està dins del Circuit ebrenc des dels inicis. Parlem amb Agus Juan-Camps, co-director de la cursa perquè ens expliqui què espera als corredors i marxadors que correran i caminaran per la serra de Godall, en un recorregut per la història dels falduts i faldudes.


Recorrent la història d'Ulldecona: castell, oliveres mil·lenàries, pintures rupestres, modernisme i art gòtic.

Des de SudActiu plantegen la seva cursa per muntanya com “una manera més de conèixer els indrets més rellevants del ric patrimoni història d'Ulldecona que segurament és dels més diversos i interessants de Catalunya”. Durant el recorregut els participants es trobaran llocs tan característics del municipi com “el Castell medieval, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, amb restes de construccions ibèriques, musulmanes i cristianes, que van rebre la visita de Jaume I el Conqueridor; és un indret fantàstic per gaudir de vistes panoràmiques i veure l'evolució de les construccions del que fou l'origen del poble, que posteriorment es va traslladar a La Foia”. Després de passar pel Castell, els participants faran cap a un tresor natural que es remunta a l'època dels romans; “les oliveres mil·lenàries de l'Arion és la més gran concentració d'oliveres antigues que no es pot trobar enlloc del món, entre les que es troba l'olivera Farga de l'Arion, amb una edat acreditada de 1720 anys, que fa que sigui l'olivera més antiga del món, la cursa és una oportunitat única perquè la família Porta-Ferré, propietària de la finca, permet passar als corredors en plena època de recollida de les olives. El tercer lloc destacat del recorregut encara es remunta més enrere en el temps, ja que es passa per les pintures rupestres dels abrics de l'Ermita de la Pietat, catalogades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat; “són pintures d'una qualitat extraordinària que ens ajuden a descobrir com vivien, en què creien o quins rituals tenien milers d'anys enrere”. Per a finalitzar el recorregut, el casc urbà d'Ulldecona també presenta atractius a la mateixa línia d'arribada com són “l'art modernista de la Casa de la Feligresa, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, situada just al davant de l'esglèsia d'Ulldecona, temple gòtic construït entre els segles XIV i XV, amb la façana de pedra d'Ulldecona, un dels productes pels que es coneix el nostre poble”.

Recorrent la història amb la cursa d’Ulldecona | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...participants de la 8a Cursa d'Ulldecona pel barranc d'Asclaburros


Un recorregut més ràpid que difícil

La serra de Godall està dins dels termes municipals de Godall, La Galera, Freginals i Ulldecona. De fet el poble d'Ulldecona està a l'extrem Sud-oest d'aquesta petita serra, caracteritzada principalment pel sòl calcari i la vegetació típicament mediterrània. Agus ens comenta que “els recorreguts de la cursa i la marxa, tot i que de nivells diferents, tenen característiques molt semblants; són recorreguts pensants per a ser correguts, sense grans dificultats, intentant buscar senderes boniques i atractives, però donem prioritat a la velocitat sobre la dificultat”. Per les característiques de la Serra, el punt més alt té 400 metres, “no hi ha pujades molt llargues, tot i que hi ha alguna pujada exigent però cap al final de la cursa, la velocitat, fa que les pujades es facin una mica més dures”.

La cursa absoluta i júnior comparteixen el mateix recorregut, amb 22,4 Km i 880 metres de desnivell positiu; des de SudActiu aconsellen dividir-la en trams: “al primer tram destaca del Castell; amb un terreny una mica trencacames es va cap al Tossal Gros amb una bona pujada progressiva; el segon tram aniria des del Tossal des d'on es baixa a les oliveres mil·lenàries per terreny aspre i tècnic, després de passar per la Farga es torna a remuntar la serra de Godall per a fer una ràpida baixada i una nova pujada per a planejar; una nova baixada tècnica amb força desnivell porta fins a l'Ermita; la tercera part comença planejant pels abrics d'art rupestre on es troba una altra pujada curta fins a la cresta del Tossal Redó, el punt més alt del recorregut; des d'aquí una ràpida baixada porta a la zona de les Bruixes; el darrer tram comença amb el darrer mur, de menys de 100 metres de desnivell per una tartera; des d'aquest punt ja es veu Ulldecona i només queda una baixada una mica tècnica i el darrer tram favorable fins a la línia d'arribada a la plaça de l'Esglèsia.

Recorrent la història amb la cursa d’Ulldecona | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...participants de la 8a Cursa d'Ulldecona arribant al Tossal Gros


Per a la marxa i cursa cadet d'enguany es fa un recorregut nou respecte a l'any passat, amb 12,5 Km i 408 metres de desnivell positiu, “és més curt i més ràpid en el que s'ha eliminat la baixada i pujada tècnica de la finca de l'Arion; s'han afegit més senderes corredores i boniques per la zona del Castell i les Pedreres”. Agus considera que “és un recorregut molt agradable i apte per a tots els públics, que els més ràpids i ràpides podran fer-lo en menys d'una hora”.


La serra de Godall, té moltes possibilitats

Com que Ulldecona està ubicada entre les serres de Godall i Montsià, des de SudActiu, podien triar de fer la cursa d'Ulldecona a una o l'altra; van optar per “la serra petita, la de Godall, perquè “ofereix moltes possibilitats per les múltiples senderes i perquè pensem que les curses menys tècniques permeten a més gent gaudir del nostre esport i la nostra cursa és molt adequada per a debutar en les curses per muntanya i preparar-se per a majors distàncies i desnivells”. Agus ens comenta que “durant les nou edicions hem anat modificant els recorreguts per a baixar dels 25 Km de les primeres edicions, quan no passàvem per les oliveres mil·lenàries, fins als poc més dels 22 Km actuals; durant aquests nou anys hem anat obrint senderes i netejant-ne d'antigues, però hem hagut de «sacrificar» indrets molt bonics per no passar-nos de dificultat”.


100 persones treballant colze a colze.

El nucli principal de l'organització està format per 8 persones que “ens encarreguem de gestionar els diferents aspectes de la cursa, a partir d'aquí anem afegint caps d'avituallaments, responsables d'altres àrees i voluntaris de suport fins arribar gairebé a les 100 persones que hi ha al darrere de l'organització”. La major part de la gent implicada en la cursa i marxa són del mateix Centre Excursionista d'Ulldecona, però “també hi ha gent d'altres entitats esportives i culturals del poble i persones a títol individual que acabem formant una bona família decidida a treballar colze a colze esforçant-nos per a que tot surti el millor possible”.


Un esdeveniment esportiu i cultural

Si bé, Agus Juan-Camps, reconeix que “els més indicats per a valorar la repercussió de la cursa d'Ulldecona són els que ho veuen des de fora, per a nosaltres és un orgull haver acollit, durant totes les edicions, a prop de 1000 persones en un esdeveniment esportiu i cultural, esperant que s'hagin emportat, i s'emportin, una bona imatge del nostre poble; les edicions anteriors de la Cursa per muntanya d'Ulldecona ens han deixat imatges en les que veiem gent que llavors començava a córrer i que ara, passats uns anys, continuen fent esport formant part de la família de corredors que tan gran s'ha fet a les Terres de l'Ebre”.

Recorrent la història amb la cursa d’Ulldecona | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...sortida de la 8a Cursa d'Ulldecona


Inscripció amb «tot inclòs», fins i tot alguna sorpresa

Des del primer moment, quan els participants arribin a Ulldecona per a recollir el dorsal i la bossa del corredor ja podran gaudir d'un “esmorzar per entrar en calor per a començar bé el dia, a més del servei de guarda-roba; a la bossa del corredor hi trobaran la samarreta tècnica commemorativa i un regal especial. Com en totes les curses, en acabar “hi haurà sorteig de regals, entrega de trofeus i el dinar a base de torrada de carn, pa amb tomaca, dolços, beguda, .... Cal tenir en compte que la sortida es farà des del pavelló poliesportiu on hi haurà l'aparcament, dutxes i serà on es farà el dinar, però la línia d'arribada estarà ubicada al centre d'Ulldecona, a la plaça de l'Esglèsia. Després de córrer o caminar, segons la modalitat, no serà cap problema caminar uns centenars de metres des de l'arc d'arribada fins al pavelló.

Per acabar, Agus ens diu que “esperem a tothom amb els braços oberts perquè vinguin a participar a la cursa o la marxa en les que fa molts dies que estem treballant perquè estigui tot apunt. Tal com ens ha anat desgranant durant l'entrevista, des de SudActiu tenen molt clar que “seran recorreguts que permeten aixecar el cap i gaudir de l'entorn, que t'anima a tornar a visitar Ulldecona i acabar de conèixer tot el que s'intueix corrent o caminant sentint-se integrar en l'entorn per a formar part d'aquesta història que ens observa. Finalment s'acomiada de nosaltres amb una sentència intrigant dient “als participants els espera alguna sorpresa i segur que si venen marxaran amb un somriure, que tal com està el món, no és poca cosa; diumenge ho comprovarem in situ.


Notícies relacionades:

Dirk Fumadó i Paula Espinach guanyen la 9a cursa per muntanya d'Ulldecona

comparteix-ho