Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre tindrà un nou reglament d'ús de la marca

Es pretén simplificar el procés d’acreditació de la marca i introduir-la en àmbits que fins ara no comptaven amb cap possibilitat per acreditar-se

Etiquetes   entorn, reserva bioesfera, terres ebre

Publicat el7/10/2022

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre tindrà un nou reglament d’ús de la marca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Comissió Executiva de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre aprovarà un nou reglament d'ús de la marca. La voluntat és, d'una banda, simplificar el procés d'acreditació i, de l'altra, introduir-la en àmbits que fins ara no comptaven amb cap possibilitat per acreditar-se amb l'objectiu de seguir potenciant el reconeixement dels productes agroalimentaris de Km 0 i afegir valor als serveis turístics i esdeveniments que s'organitzen a les Terres de l'Ebre.

"Volem que es respiri Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre i, per aconseguir-ho, cal ampliar els usuaris que poden fer ús de la marca", ha explicat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó. Fins ara, hi ha acreditats 180 usuaris. L'objectiu, a finals de 2023, és arribar als 500. "Volem que la marca Reserva de la Biosfera sigue un valor afegit a tots els sectors econòmics i activitats que s'hi vulguin acollir", ha afegit.

El president del COPATE, Xavier Faura, ha detallat les novetats del nou reglament d'ús de la marca. De la vintena de categories al reglament actual en què s'agrupen els sectors que es poden acreditar amb la marca, es passarà a 4 categories: Producte agroalimentari; Producte artesanal i/o elaborat; Venda, restauració, allotjaments i serveis turístics, on s'inclouran també les botigues de proximitat i mercats municipals; i Grans esdeveniments, de nova creació i que agrupa jornades gastronòmiques populars, fires agroalimentàries i del sector turístic i esdeveniments culturals i esportius al medi natural. "Amb aquestes noves categories podrem donar valor afegit tant a productes agroalimentaris i artesanals, al sector de la restauració i allotjaments, com als establiments que participen de la venda d'aquests productes i, a més a més, els esdeveniments promoguts per les entitats locals i el teixit associatiu podran exhibir el distintiu i fer més present la marca", ha afirmat Faura.

Així, seran els mateixos tècnics de l'àrea del COPATE que s'ocupa d'impulsar la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre qui valoraran les sol•licituds d'acreditació, deixant en mans del Comitè Avaluador aquelles que puguin representar un major grau de complexitat. En aquesta línia, també s'obrirà una línia d'implicació ciutadana, amb la creació de la categoria d'Usuaris amics de la Reserva de la Biosfera i l'impuls del Consell Sectorial de la Marca, perquè els usuaris acreditats puguin disposar d'eines de participació efectiva.

"Volem potenciar el binomi productor-restaurador: la restauració i la gastronomia són el gran aparador dels productes d'alimentació i volem que els restauradors tinguin un paper clau i siguen grans prescriptors i que a la restauració puguem trobar plats cuinats en producte certificat de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre", ha reblat el director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez. "A les Terres de l'Ebre tenim molts segells turístics de l'Agència Catalana de Turisme, som turisme esportiu, familiar, etc. i volem que la Reserva de la Biosfera sigui el paraigua", ha conclòs el director dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball, Adam Tomàs Roiget, destacant l'oportunitat que representen els Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, dins dels fons Next Generation.

Precisament en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència - finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, s'han impulsat subvencions per al finançament d'actuacions a les reserves de la biosfera a Catalunya, amb un pressupost d'1.883.027 euros per a les reserves del Montseny i de les Terres de l'Ebre. En concret, aquestes subvencions van adreçades als òrgans de gestió de les reserves com el COPATE; als ajuntaments de l'àrea d'influència socioeconòmica i d'altres entitats locals, com mancomunitats, consorcis, confraries de pescadors, etc.; també aquelles associacions, entitats de custòdia del territori i ONGs amb vinculació directa i que les actuacions expliciten la conservació i millora del patrimoni i/o dels recursos naturals, o la protecció del patrimoni cultural material i immaterial; a les agrupacions empresarials, autònoms i empreses amb activitats a la Reserva de la Biosfera i alhora a universitat i entitats d'investigació amb treballs de recerca en matèria de medi ambient i desenvolupament sostenible, etnologia i relacions home-natura.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho