CAT | ES
Les temperatures fredes i la pluja d’aquest hivern n’ha condicionat la supervivència de les cries
Etiquetes natura, fauna, cigonyes, reserva natural sebes, flix, ribera ebre, terres ebre
Publicat el18/6/2020
Exemplar de cigonya blanca. Foto: EbreActiu
Tècnics del Grup de Natura Freixe, entitat naturalista que gestiona la Reserva Natural de Sebes, a Flix, va fer ahir dimecres l'anellament dels polls de cigonya blanca nascuts aquest any en aquest espai natural. El nombre de cries d'enguany ha estat inferior al previst, ja que les temperatures fredes i la pluja d'aquest hivern n'ha condicionat la supervivència.
D'ençà els inicis del projecte de reintroducció, impulsat per l'antiga Fundació Territori i Paisatge, cada any i ja en van quinze, s'anellen els polls nascuts just abans que comencin a volar i saltin dels nius. Se'ls hi posen dos anelles, una de metàl·lica en una pota i l'altra de plàstic a l'altra amb uns dígits fàcilment llegibles amb l'ajut de prismàtics o telescopis. D'aquesta forma, qualsevol persona que les pugui observar pot donar les dades de la seva ubicació, tant durant l'època de migració com durant el període de cria.
Al llarg dels anys, s'han bastit un seguit d'infraestructures. Foto: EbreActiu
La Reserva Natural de Sebes
La Reserva Natural de Sebes és un dels espais naturals més importants de les Terres de l'Ebre. Conjuntament amb el Meandre de Flix ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d'aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. La gran diversitat d'hàbitats que acull la Reserva fa que sigui un punt important per a la conservació de la biodiversitat, tant de fauna com de flora i vegetació. Algunes de les espècies presents a la Reserva, estan catalogades com a escasses o molt rares a Catalunya, o fins i tot com a endemismes.
L'any 1993 es van iniciar actuacions de conservació conjuntament amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe, amb un model de gestió participada precursora de la custòdia del territori. Des d'aleshores, i especialment d'ençà de 1999, el Grup de Natura Freixe s'encarrega de la gestió d'aquest espai natural.
Al llarg d'aquests anys, s'han bastit un seguit d'infraestructures: la passera del canyissar, l'observatori de la llacuna, l'observatori de la Vall de Sant Joan, la passera del bosc de ribera, l'observatori de les cigonyes i l'observatori lo galatxo, entre altres. A banda, i gràcies a l'adquisició per part de l'antiga Fundació Territori i Paisatge, es van incorporar a la Reserva les finques del Mas de les Cigonyes i del Mas de Pitoia. En aquesta darrera hi ha ubicat el Centre d'Interpretació del Camí de Sirga. Els itineraris habilitats i el terreny planer fa que sigui accessible per a tot tipus de visitants.
Per: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: