CAT | ES
El forn, declarat BCIL, s’ha acordonat per limitar-ne l’accés, i el proper pas és senyalitzar-lo, integrant-lo en les rutes de senderisme pel terme municipal que recupera l’entitat Figot Tour amb el suport municipal
Etiquetes entorn, patrimoni, etnologia, riba roja ebre, ribera ebre, senderisme
Publicat el26/2/2021
El forn de Quinet lo Recader és un dels 16 forns d'oli de ginebre declarats BCIL
Aquesta setmana s'han enllestit els treballs de desbrossament i neteja del forn de Quimet del Recader, un dels forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre considerat Bé Comarcal d'Interès Local (BCIL) per la indústria al voltant de l'oli de ginebre que es desenvolupà al segle XVII, en època preindustrial, i que gràcies al treball dels Amics de Riba-roja els darrers anys s'ha pogut documentar amb el testimoni de la gent gran del poble i la implicació del món universitari.
El forn de Quimet del Recader, situat a la partida les Valls, és de fàcil accés des del quilòmetre 6 de la pista de Maials. Segons el regidor de Serveis de l'Ajuntament de Riba-roja, Jaume Agustí, és un dels més atractius perquè es veu molt bé la construcció, de 3,5 metres d'alt i un diàmetre de 4 metres. Així, s'ha desbrossat l'entorn, ja que el forn estava amagat entre la vegetació: “els treballs s'han fet amb molta cura per no alterar la construcció”, afegeix Agustí. També s'ha acordonat per limitar-ne l'accés, i el proper pas és senyalitzar-lo, integrant-lo en les rutes de senderisme pel terme municipal que recupera l'entitat Figot Tour amb el suport municipal. D'aquesta intervenció de neteja se n'ha encarregat la brigada del Pla d'Ocupació per a veïns de la comarca, finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
El forn de Quimet del Recader és un dels més atractius perquè es veu molt bé la construcció, de 3,5 metres d'alt i un diàmetre de 4 metres.
Patrimoni local visitable
Es tracta del quart forn d'oli de ginebre localitzat al terme municipal que es recupera, després del Forn de Mariano Agustí de Ca Balances a la partida de Berrús (un dels més grans i en perfecte estat de conservació); el forn de Josepet de Balances, a les Foradades; i el forn del Serení, a les Modorres (semidestruït, la qual cosa permet veure'l seccionat). Els següents a recuperar-se, ja avança el regidor, seran el forn de Mariano del Catxap i el de Miquel del Sim.
Tots ells formen part del 16 forns d'oli de ginebre declarats BCIL l'octubre de 2016, i actualment en tràmit per ser catalogats com a Zona d'Interès Etnològic (ZIE) com a Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN), que atorga el departament de Cultura. No són els únics forns d'oli de ginebre dels quals se'n té testimoni al poble, i fins i tot se n'ha construït un recentment a la Garita per dur a terme demostracions populars d'aquesta indústria, i del procés de destil·lació d'aquest preuat producte, amb moltes propietats veterinàries i medicinals.
L'objectiu és que tot aquest catàleg local de forns, que suposen la concentració més gran d'aquesta indústria a la península Ibèrica, es converteixi en un patrimoni local visitable, lligat al turisme actiu i de muntanya, gràcies a l'important treball de documentació i valorització fet els darrers anys.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: