butlletí EbreActiu

CAT | ES


Riba-roja reclama reinvertir els beneficis de la Zona de Pesca del pantà en el seu manteniment i vigilància

La Zona de Pesca Controlada del pantà és un referent europeu d’espècies com el siluro i les carpes grans. És un dels pilars econòmics de la zona, per on hi passen uns cinc mil pescadors cada any

Etiquetes   entorn, pesca esportiva, riba roja ebre, ribera ebre, riu ebre, terres ebre

Publicat el3/9/2020

Riba-roja reclama reinvertir els beneficis de la Zona de Pesca del pantà en el seu manteniment i vigilància | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Sense recursos, el manteniment el fan ara voluntaris i veïns del municipi


La Societat de Pesca la Carpa de Riba-roja d'Ebre reclama que els beneficis econòmics dels permisos de pesca que el Govern català gestiona al pantà de Riba-roja es reinverteixen a la Zona de Pesca Controlada (ZPC), facilitant així el manteniment del coto. I és que la gran afluència de pescadors ocasiona problemes de neteja i requereix una vigilància i un control dels quals els recursos actuals no permeten disposar, “i això que es tracta de la millor zona de pesca de Catalunya i un referent europeu d'espècies com el siluro i les carpes grans”, explica el president de La Carpa, Lluís Tena. L'Ajuntament de Riba-roja dóna tot el seu suport a les reivindicacions d'aquesta entitat local.

El pantà està situat entre Catalunya i Aragó, entre Flix i Mequinensa. La riba catalana es coneix com la ZPC Ebre 01, i comprèn 30 quilòmetres de riba del riu Ebre, des de la Granja d'Escarp fins a l'embassament de Flix. És un dels pilars econòmics de la zona, per on hi passen uns cinc mil pescadors cada any. Per pescar al pantà de Riba-roja es necessita disposar d'una llicència de pesca vigent i el corresponent permís de pesca, tràmits que actualment es poden fer a través d'internet i que depenen del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) de la Generalitat.

Per als pescadors i l'Ajuntament, la recaptació econòmica d'aquests permisos, que es calcula que arriba al voltant d'un milió d'euros anual a Catalunya, hauria de ser la principal font econòmica per gestionar la Zona de Pesca Controlada i garantir-ne un òptim estat: “Cal reinvertir els diners que dóna el pantà a la zona per posar fi a les problemàtiques actuals”, reivindica Tena, citant entre aquestes l'acumulació de brossa, el risc de foc en època d'incendis, la falta de control de la zona i el manteniment del accessos i les esculleres. Les cartelleres de la Generalitat senyalitzant la zona estan en mal estat.


Ingressos que no arriben al territori

En les quatre dècades d'història del coto de pesca, la gestió dels ingressos ha anat a la baixa. Ho explica el regidor de Serveis, Jaume Agustí: “Inicialment el 75% dels ingressos es quedaven a la zona, gestionats per la mateixa Societat de Pesca, però amb el pas dels anys i els diferents canvis legislatius la Generalitat aquests ingressos van anar disminuint, fins arribar als 0 euros d'aportació al territori de l'actualitat”. L'Ajuntament comparteix les reivindicacions de la Societat de Pesca.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho