CAT | ES
La Festa Comarcal, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Lo Fardell Patxetí, ha contribuït els darrers anys a recuperar les jotes que es ballaven antigament arreu de la comarca i que, en alguns casos, s’havien perdut
Etiquetes vida activa, turisme cultural, tradicions, cultura, ribera ebre, vinebre, terres ebre
Publicat el15/9/2023
La plaça 1 d'octubre de Vinebre acull el dissabte 30 de setembre la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, una trobada anual itinerant per la comarca que, des de l'any 2010, ja ha voltat per 12 dels pobles de la Ribera d'Ebre, amb l'objectiu de recuperar i mantenir viva aquesta dansa tradicional de les Terres de l'Ebre.
La 12a cita amb la Jota de la Ribera començarà a dos quarts de 7 de la tarda. Abans de la tradicional ballada popular, amenitzada per la Banda Municipal de Música de Benissanet, els participants podran practicar i aprendre els passos típicament patxetins per, tot seguit, ballar les 17 jotes de la Ribera d'Ebre. És l'únic dia a l'any que es poden ballar totes les jotes riberenques a plaça, i aplega balladors de tots els pobles de la comarca. A més, entitats i cellers del municipi amfitrió, en aquest cas Vinebre, preparen una degustació de tapes i tasts de vins; i el vinebrà Josep Maria Pros oferirà una cantada de rondalles i jotes tradicionals.
La jota, incorporada al calendari festiu local
La Festa Comarcal, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i Lo Fardell Patxetí, ha contribuït els darrers anys a recuperar les jotes que es ballaven antigament arreu de la comarca i que, en alguns casos, s'havien perdut. Les primeres que es van recuperar van ser la jota de Benissanet, l'any 2008, i la de Miravet, el 2009, prèviament a la primera Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre el 2010. “Avui dia podem dir que la jota es balla a tots els pobles de la Ribera. Forma part del calendari festiu local: a alguns pobles, com Flix i Riba-roja, es balla per la Festa Major; altres, com Vinebre i Garcia, a la festa de l'ermita; a Tivissa, per la Fira de Nadal; a Benissanet i Ascó, per Sant Antoni…” explica la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, que destaca el suport que han rebut de moltes institucions al llarg de tots aquests anys per fer-ho possible: Consell Comarcal de la Ribera, Institut Ramon Muntaner (IRMU), departament de Cultura, ajuntaments de la comarca…
Aquesta entitat riberenca ha contribuït a recuperar les coreografies tradicionals de la jota a la comarca a partir de la recerca feta al seu dia per Josep Bargalló, recopilada al llibre Balls i danses de les comarques de Tarragona. Ribera d'Ebre i Terra Alta, editat per la Diputació de Tarragona. L'arranjament de les melodies, també recuperades i publicades, és obra de la Banda Municipal de Música de Benissanet.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: