CAT | ES
És el resultat final d’un projecte de conservació que ha permès recuperar la vida de finques d’oliveres abandonades, amb exemplars mil·lenaris, per part del GEPEC, fruit d’un acord de custòdia amb diversos propietaris particulars
Etiquetes de la terra, oove, oliveres millenaries, oliveres monumentals, patrimoni natural, ulldecona, terres ebre
Publicat el14/2/2024
Aquesta setmana passada es va presentar Saó, la nova marca d'oli d'oliva que el GEPEC-EdC ha creat com a resultat del projecte de conservació Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l'Ebre, un projecte que pretén conservar i protegir tant les oliveres mil·lenàries com tot l'entorn més proper.
L'acte va comptar amb la presència de Jesús Gómez, director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre que va destacar la importància de projectes d'aquest tipus pel territori de les Terres de l'Ebre. També hi va assistir a l'acte Gemma Rodríguez, coordinadora de l'Àrea de bioeconomia de la Fundació Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) que en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència i amb el finançament de la Unió Europea – NextGenerationEU és la principal entitat finançadora del projecte oliverars monumentals.
A la jornada també hi han assistit propietaris de les diferents finques, entitats i membres que han col·laborat amb el projecte en les diferents fases i accions.
La Reserva dels Oliverars Monumentals
A les Terres de l'Ebre hi trobem una de les majors concentracions d'oliveres monumentals del món, es tracta d'oliveres centenàries i mil·lenàries, que junt amb la biodiversitat associada en aquest espai, i les múltiples construccions de pedra seca fan d'un lloc únic que cal conservar i protegir.
És tal la importància de les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre que l'any 2018 la FAO — Organització de les Nacions Unides per Agricultura i Alimentació, les va declarar Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Tot i l'excepcionalitat d'aquest patrimoni però, les oliveres monumentals no compten amb cap reconeixement a Catalunya, i degut això, moltes finques han sigut abandonades per la poca rendibilitat dels arbres i la falta de relleu generacional, o fins i tot molts exemplars han sigut arrencats, venuts i trasplantats com arbres ornamentals.
Per tal de revertir tot això, el GEPEC-EdC l'any 2005 va iniciar el primer cens de les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre, i l'any 2020 va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés la Llei 6/2020, del 18 de juny, de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals.
Tota aquesta feina de protecció i conservació, ha continuat fins a engegar el projecte Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l'Ebre.
Oliveres monumentals per a la biodiversitat
La Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l'Ebre, el projecte pròpi del GEPEC-EdC s'ha pogut tirar endavant gràcies a la participació en un altre projecte de bioeconomia impulsat per la Fundación Biodiversidad, Oliveres monumentals per la diversitat, que s'està realitzant conjuntament amb IPCENA i Trenca, dos entitats de les comarques de Lleida que també tenen finques d'oliveres.
Aquesta ajuda ha permès posar en producció oliveres abandonades de forma ecològica i sostenible, fer estudis de biodiversitat, o produir i comercialitzar oli d'oliva entre altres accions planificades.
Aquest projecte s'està finançant gràcies a la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència i amb el finançament de la Unió Europea – NextGenerationEU.
Oli d'oliva Saó
L'oli d'oliva Saó, és un oli de gust suau, que s'ha fet a partir del cupatge de les varietats sevillenca, farga i morruda. Aquest any, s'han fet al voltant de mil litres, i l'objectiu és continuar any rere any per augmentar-ne la producció.S'han fet dos tipus d'envasos, en envàs de vidre de 250mL, i en envàs de llauna de 3L. En les pròximes setmanes es posarà a la venta.
L'origen del nom de Saó, prové de la definició menys coneguda de la paraula, que és «l'estat d'una cosa que ha arribat a maduresa, a perfecció».
Font i fotos: GEPEC-EdC
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: