Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La segona edició del Festival Terra Roja se centra en la crisi de l'habitatge al món rural

El festival se celebrarà a Horta de Sant Joan, els dies 9 i 10 de novembre, i a Vilalba dels Arcs el 30 de novembre i 1 de desembre

Etiquetes   entorn, horta de sant joan, vilalba dels arcs, terra alta, terres ebre

Publicat el6/11/2024

La segona edició del Festival Terra Roja se centra en la crisi de l’habitatge al món rural | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Els propers caps de setmana, concretament els dies 9, 10, 30 de novembre i 1 de desembre, tindrà lloc la segona edició del Festival Terra Roja a Horta de Sant Joan i Vilalba dels Arcs. Es tracta d'una proposta cultural emergent a la Terra Alta que genera espais de petit format per debatre i reflexionar al voltant de les ruralitats i les realitats del territori, així com posar en valor el patrimoni natural i fomentar l'autoestima rural.

L'edició 2024 se centra en l'habitatge, de fet el festival posa el focus en diferents formes d'habitar el territori que té l'espècie humana, la flora i la fauna. “Parlarem d'habitatge i de diferents formes d'ocupar l'espai d'una manera transversal i a través d'activitats de caire molt divers (educació ambiental, artístiques, culturals i divulgatives), així abordarem un dels principals reptes actuals a la comarca, la crisi de l'habitatge, i també posem en valor la biodiversitat del nostre territori”, afirma Mercè Ferràs, una de les codirectores del festival.

El dissabte 9 de novembre el festival s'inicia a Horta de Sant Joan amb una sortida interpretativa i geobotànica inspirada en l'expedició que el botànic català Pius F. Quer va fer l'any 1915 a la Muntanya de Santa Bàrbara, durant la qual s'identificaran i es reviuran les vivències d'aquest científic a través de lectures dramatitzades. “Es tracta d'una activitat que vol recuperar la figura de Pius Font Quer, poc coneguda popularment, tot i que va situar Horta i els Ports com espais d'alt interès botànic” apunta Marta Martínez, codirectora del festival.

El mateix dia, per la tarda, tindrà lloc la jornada Habitem el món rural: comunitat i habitatge que abordarà els reptes de l'habitatge al món rural i farà una radiografia de l'estat de l'habitatge a la Terra Alta. La sessió comptarà amb la participació de l'activista rural Sebasità Mata i l'estudi d'arquitectura i urbanisme sostenible Arjub. A més, es presentarà l'audiovisual “Diàlegs sobre com habitar els pobles en comunitat” del festival Iltiŕ.

La jornada acabarà amb la presentació i visita de l'exposició fotogràfica Cases buides, oportunitats perdudes, sorgida arrel d'un treball sobre la crisi de l'habitatge a la Terra Alta realitzat per Ilda Vico Quiñones i en el qual van participar-hi joves de la comarca. “Plantegem la jornada d'habitatge com una forma d'abordar un debat necessari i urgent a la zona com és la disponibilitat d'habitatges per aquelles persones que volen viure als nostres pobles, sobretot la població jove”, explica el codirector del festival Marc Sampé.

Diumenge 10, també a Horta de Sant Joan, se celebrarà una activitat familiar d'educació ambiental perquè els més petits descobreixin els moixons que habiten a la fusta morta dels boscos de l'entorn com el pica-soques blau, el picot verd i el gamarús. I al migdia una proposta de dansa contemporània de la ballarina Emma Riba Santuré, Això és casa meva (o de moment això és així)', que reflexiona sobre la pertinença a un espai físic o social que autodenominem casa.

La segona part del festival tindrà lloc a Vilalba dels Arcs, on el dia 30 de novembre s'ha programat un taller d'estampació amb tints naturals utilitzant productes de tardor i a través de la tècnica shibori, durant el qual les persones assistents podran fer-se el seu tapaboques. L'1 de desembre, el punt final al festival el posarà la presentació del número 3 de la revista RARA Sobre el refugi, en la qual participaran l'equip de la revista i també representants del projecte Pobles Abandonats, que fa una radiografia de l'evolució patrimonial de Catalunya i en especial d'aquells nuclis que han quedat deshabitats.

El Festival Terra Roja busca que el públic assistent gaudeixi d'una experiència vivencial i connecti de manera profunda amb la natura, la cultura i la història a través d'una programació pensada tant pel públic local com emmarcada en un model de turisme regeneratiu. “Volem aconseguir una experiència que generi espais transformadors i que creïn consciència col·lectiva” afirmen des de l'organització.

Totes les activitats programades són gratuïtes i algunes d'elles requereixen inscripció prèvia per qüestions aforament. Es pot consultar tota la programació i inscriure's a: www.somterraroja.com.

El festival està organitzat per l'Associació Som Terra Roja, una entitat terraltina que es dedica a fer pedagogia de l'entorn per un desenvolupament sostenible, i compta amb el suport del Parc Natural dels Ports, l'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre, Òmnium Cultural de Terres de l'Ebre, l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs i el Consell Comarcal de la Terra Alta, a més de la col•laboració de l'Ecomuseu dels Ports, la companyia d'arts escèniques Nilak i la la marca turística de Terres de l'Ebre.



Venda online productes de la terra



Per: Redacció


comparteix-ho