Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Serra blanc d'Herència Altés distingit com el primer vi de finca de garnatxa blanca de Catalunya

Aquest vi del celler familiar de la DO Terra Alta és el primer monovarietal de Garnatxa Blanca en aconseguir el prestigiós reconeixement català

Etiquetes   de la terra, vi, enologia, produccio ecologica, producte local, productes ebrencs, do terra alta, terra alta, terres ebre

Publicat el13/12/2023

La Serra blanc d’Herència Altés distingit com el primer vi de finca de garnatxa blanca de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Herència altés aposta per l'agricultura ecològica i per una forma de treballar que sigui sostenible i respectuosa amb el medi ambient i el paisatge


El vi La Serra Blanc d'Herència Altés de la DO Terra Alta ha estat reconegut amb la distinció de qualitat “vi de finca”: el màxim reconeixement que es pot atorgar a un vi i que el concedeix el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a proposta de l'INCAVI.

Aquest és el primer vi monovarietal de Garnatxa Blanca en obtenir aquest distintiu, una varietat molt vinculada i arrelada a la Terra Alta i símbol del celler familiar.

El reconeixement de Vi de Finca Qualificada és, segons Alba Balcells, directora de l'INCAVI, “un projecte per augmentar el prestigi del vi català i el sector”, ja que es tracta de la màxima distinció que pot aconseguir un vi elaborat a Catalunya i prova el treball continuat a la vinya, l'esforç, la constància i l'exigència dels cellers que l'assoleixen. És un títol que distingeix, a més de les característiques singulars i climàtiques, els vins de raïms procedents de la mateixa finca i segueix uns protocols més exigents per part de la DO quant a producció i rendiments. Els vins reconeguts amb aquest distintiu, a més, han de comptar amb una categoria i un prestigi tant a nivell nacional com internacional al llarg de deu anys.

A més a més, és una recognició molt exclusiva, doncs n'hi ha només 19 en tot el territori.

Amb aquest reconeixement La Serra Blanc d'Herència Altés s'uneix a l'èlit dels vins catalans representant el cim de la qualitat de les denominacions d'origen de Catalunya juntament amb els vins Clos Mogador del celler amb el mateix nom (DOQ Priorat); Mas de la Rosa de Vall Llach (DOQ Priorat); Vinya Gigi, Vinya Le Havre, Vinya Palau i Vinya La Scala de Jean Leon (DO Penedès); Teixar de Vinyes Domènech (DO Montsant); Arnau Oller d'Heretat Oller del Mas (DO Pla de Bages); Finca 3.9 del Celler Abadal (DO Pla de Bages); Coma Blanca i Clos Fontà de Mas d'en Gil (DOQ Priorat); Mas Edetària Selecció de Celler Edetària (DO Terra Alta); V d'O 2 del Celler Vinyes d'Olivardots (DO Empordà); l'Avi Ton del Celler Eudald Massana Noya (DO Penedès); Raïms de la Immortalitat de Torre del Veguer (DO Penedès); Singular Blanc de Coll Baix (DO Pla de Bages); L'Especial Picapoll Negre d'Heretat Oller del Mas (DO Pla de Bages) i Les Tallades de Cal Nicolau d'Orto Vins (DO Montsant).

La finca de La Serra, que compta amb vinyes centenàries de Garnatxa Blanca, es troba entre els termes municipals de Batea i Gandesa, entre 420 i 450 m snm. Influenciada pels vents de Garbí i Cerç les vinyes velles (sobre)viuen amb la baixa pluviometria i ofereixen uns rendiments molt baixos (entre 0,5 i 1 Kg de raïm per cep) que resulten en un vi amb molta concentració, caràcter i frescor. Núria Altés, co-propietària del celler Herència Altés, descriu la finca amb romanticisme: “La Serra representa el treball dels d'ara i dels d'abans; simbolitza un arrelament a la terra -i la descriu com una terra molt austera-; mostra el pas del temps i el patrimoni natural i cultural que ens ha vist nàixer i créixer i expressa també l'amor a la terra i a l'esforç per conservar unes vinyes velles i els marges de pedra seca que les protegeixen”.

El vi La Serra Blanc s'elabora a partir d'aquestes vinyes centenàries de Garnatxa Blanca. Es realitza una verema manual en petites caixes de 18Kg amb una acurada selecció al camp. Es trasllada el raïm al celler on passa unes 24-48 hores en una càmera de fred a 3-5ºC abans de premsar-se, amb el raïm sencer per així limitar l'extracció de polifenols. Fermentació espontània amb llevat autòcton en dipòsits de formigó amb posteriors bâttonages de les lies fines durant 3 mesos per tal d'aconseguir més cremositat en boca. Criança de 10 mesos en 1 fudre de roure austríac de 2500L (segons les anyades i la producció també pot haver una part envellida en una bóta de roure austríac de 600L i/o en una àmfora de cerámica de 600L).

Un vi fresc, de boca cremosa i elegant que aguanta estoicament el pas del temps igual que ho fan les seves vinyes.


La Serra blanc d’Herència Altés distingit com el primer vi de finca de garnatxa blanca de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...
El Serra blanc d'Herència Altés


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho