CAT | ES
La serreta de Freginals, és una serra situada entre els municipis de Freginals i Masdenverge (Montsià), amb una elevació màxima de 191 metres per sobre el nivell del mar. Juntament amb el Montsianell, constitueix una prolongació septentrional de la Serra del Montsià.
Etiquetes rutes, serreta de freginals, freginals, senderisme, montsia, pedra en sec
Publicat el13/5/2014
La serreta de Freginals, és una serra situada entre els municipis de Freginals i Masdenverge (Montsià), amb una elevació màxima de 191 metres per sobre el nivell del mar. Juntament amb el Montsianell, constitueix una prolongació septentrional de la Serra del Montsià.
El paisatge que podrem observar és típicament mediterrani, amb vegetació baixa: matolls, matisses, argileres, ... A la primavera, aconsellem fixar-se amb la gran varietat de flors, on predominen els colors blancs, grocs, liles i fúcsia.
La ruta, molt fàcil i apta per a qualsevol edat, comença a la part baixa dels Freginals, al camí vell de Sant Carles. Seguim aquest trajecte fins que al peu de la serreta trobarem a l'esquerra una sendera amb l'indicador de la barraca de Quicolis. Aquesta sendera és l'antic camí de carró per on es baixaven les pedres de la pedrera.
Arribarem a un antic forn de calç, malgrat que no està massa ben conservat.
Deixarem el forn de calç i continuarem caminant fins a la Barraca de Quicolis (on indicador ens assenyalarà el punt exacte).
Aquesta barraca la va construir Francesc Pavía, un picapedrer dels Freginals. Quicolis, que és el nom amb el qual se'l coneixia, estava coix d'un peu i degut a l'esforç que havia de fer cada dia per completar el trajecte de la serreta fins al poble, es va construir una barraca per passar-hi la nit amb les pedres sobrants dels blocs de pedra que s'usaven per fer piques, moles de molí, voreres, etc.
La barraca destaca sobre totes les altres per la seva mida i també per la qualitat de la construcció. Quan la pedrera va quedar en desús, la barraca va quedar abandonada.
L'any 2013, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Montsià, van signar un conveni per rehabilitar la barraca, a través d'un pla ocupacional i sota la direcció del Museu de les Terres de l'Ebre.
Tornem a la sendera i continuem caminant fins a trobar l'indicador de la barraca de la Serreta. Aquesta construcció de pedra en sec tenia la funció de protegir una cisterna que arreplegava l'aigua de pluja. Algunes de les pedres del sostre de la barraca han caigut i es troben amuntegades a l'interior, encara que és ben visible el forat del dipòsit d'aigua.
Seguim caminant fins que trobarem el cocó del Perelló. Els cocons són cavitats naturals a la pedra on s'acumulava l'aigua de pluja. Els pastors, davant l'escassetat d'aigua a tota la serra, protegien aquestes cavitats amb pedres, per tal d'evitar l'evaporació de l'aigua.
Continuem la sendera. Trobarem un senyal que indica que a 50 metres es troba el Mirador de la Serreta, una petita àrea amb panells informatius (encara que es troben en molt mal estat) on podrem observar unes magnífiques vistes tant de la serra de Montsià com dels camps d'arrossars del delta.
Ens tornem a situar a la sendera i seguim el trajecte. Travessarem una petita zona boscosa amb pins i carrasques. En sortir d'aquesta àrea, a la dreta ens quedarà la finca de Cabiscol. Seguirem el camí asfaltat que transcorre entre camps d'oliveres, garrofers, tarongers i arbres de fruita dolça i que ens portarà directament al camí vell de Sant Carles.
Girarem a la dreta en cerca de la rotonda que ens portarà al poble i carrer amunt arribarem al Centre d'Interpretació de la Serra de Montsià, punt d'on hem començat la ruta.
Dades tècniques:
Tipus: ruta a peu
Distància: 5'14 Km
Dificultat: fàcil
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: