CAT | ES
La representació europea va anar a càrrec de M. Teresa Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia i d’Amador Peset, pagès especialitzat en la recuperació d’oliveres mil·lenàries abandonades
Etiquetes natura entorn, oliveres millenaries, oliveres monumentals, territori senia, de la terra, agricultura
Publicat el28/1/2021
Exemplar d'olivera mil·lenària
La Dècada de Restauració d'Ecosistemes de les Nacions Unides, declarada per l'ONU de 2021 al 2030, busca ampliar massivament la restauració del medi ambient degradat i destruït com a mesura per combatre el canvi climàtic i millorar la seguretat alimentària, el subministrament d'aigua i la biodiversitat. Per tot això, es va organitzar un seminari web per donar a conèixer les funcions i mecanismes dels ecosistemes en els llocs SIPAM (Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial) i compartir experiències, problemàtiques i desafiaments associats a la conservació i restauració d'aquests ecosistemes. La forma va ser un Taller virtual, amb presentació i debat, participant representants de la FAO, de l'PNUMA i dels llocs SIPAM a la Xina, Japó, Marroc, Perú, Espanya i Tanzània.
La representació d'Espanya (i també d'Europa) va anar a càrrec de M. Teresa Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia i d'Amador Peset, pagès especialitzat en la recuperació d'oliveres mil·lenàries abandonades.
M. Teresa Adell va exposar que en les 207.000 ha que agrupa el Territori Sénia l'oliverar de secà és el cultiu majoritari, amb 33.500 ha en les quals s'han registrat un total de 6.358 exemplars que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra. També va explicar el treball de conscienciació d'agricultors i propietaris, la protecció i posada en valor de les oliveres, les varietats autòctones, l'estalvi total hídric i el cicle de producció sostenible.
Amador Peset va dir que després de quedar a l'atur fa deu anys per la crisi, vist el treball que s'hi ha fet des de la Taula del Sénia, es va dedicar (després de signar acords amb els seus propietaris) a recuperar finques amb oliveres mil·lenàries abandonades i tornar a posar-les en producció. Actualment gestiona 157 oliveres mil·lenàries, elabora i envasa el seu oli i inicia tasques d'oleoturisme.
Va ser molt important per al SIPAM Oliveres MilElenàries Territori Sénia participar en aquest Taller virtual sobre SIPAM i restauració d'ecosistemes, organitzat per la FAO, i poder explicar les actuacions dutes a terme sobre la gestió sostenible dels recursos i recuperació d'oliveres mil·lenàries abandonades.
Per: Redacció
Foto: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: