CAT | ES
El darrer cens de gavina corsa al litoral català vincula la baixada de la nidificació d’enguany amb el temporal Gloria i el d’abans de Sant Jordi
Etiquetes natura, ornitologia, deltebre, parc natural delta ebre
Publicat el16/5/2020
Exemplar de gavina corsa
Un total de 2.827 parelles de gavina corsa (Larus audouinii) han niat a Catalunya el 2020, segons dades de l'últim cens elaborat per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, i personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport dels ports de Barcelona i Tarragona, tant en l'elaboració del cens pròpiament, com en facilitar la nidificació i fer-la compatible amb l'activitat portuària. Enguany, s'ha elaborat amb especials dificultats per les limitacions de la COVID-19, i els efectes dels temporals. Del total, 2.516 parelles han niat a les comarques de Tarragona, i 311 a Barcelona, mentre que 2.066 en espais naturals de protecció especial (ENPE), i 761 en instal·lacions portuàries.
La xifra global del 2020 suposa una nidificació de 728 parelles menys que el 2019 i 927 menys que el 2018. El personal expert atribueix aquesta baixada al temporal Gloria i al que va afectar el territori abans de Sant Jordi. Així, tot i que el confinament i la paralització de l'activitat humana dels últims mesos ha ajudat moltes espècies d'ocells a niar, les xifres d'enguany de nidificació de la gavina corsa a Catalunya han quedat per sota de l'any passat.
La colònia més gran, al delta de l'Ebre
El delta de l'Ebre és l'indret que més nidificacions acull, amb 229 parelles a les Salines de Sant Antoni (la Tancada) i 1.837 a la Punta de la Banya. El cens, que s'ha fet amb grans dificultats pel precari estat de la barra del Trabucador que dona accés a la colònia de la Banya, mostra una translació de parelles cap a la tradicional colònia de la Banya, aquesta sí beneficiada per l'aïllament derivat de la trencadissa temporal del Trabucador i la manca d'activitat de la COVID-19. Tanmateix, els números globals del Delta de l'Ebre són estables els darrers anys.
Un ocell de la Mediterrània
La gavina corsa és l'únic làrid catalogat com a vulnerable que gairebé només es distribueix a nivell mundial dins la Mediterrània. Inicialment niava a illots mediterranis i després va colonitzar els anys 80 el delta de l'Ebre, que va arribar a acollir més de dos terços de la població mundial i un màxim de 15.396 parelles l'any 2006. Posteriorment, per un cúmul de circumstàncies, la població es va fragmentar i l'espècie va colonitzar alguns ports. A Catalunya primer va ser el de la Ràpita, després el de Tarragona i finalment el de Barcelona. També va arribar a niar al Delta del Llobregat, on l'espècie sempre havia sigut regular però li mancaven indrets de cria.
La població als espais naturals va davallar, quan es va repartir per altres indrets de la Mediterrània, però sempre va estar per sobre de la que habita als ports.
La particularitat dels ports és que són àrees que sovint acullen l'execució d'obres o noves construccions, i tant a Tarragona com Barcelona les gavines acaben ocupant aquests sectors. També els dics, com ara el dic de l'Est de Barcelona, sotmesos a temporals que poden afectar els nius.
Per la seva banda, al Port de Tarragona, on només s'ha pogut accedir recentment, el temporal d'abans de Sant Jordi va inundar l'esplanada habitual de la colònia, la qual cosa va provocar la seva fragmentació en tres grups, ocupant un petit nucli dins del mateix port i un altre al dic exterior. Amb tot, l'espai disponible ha estat limitat i la població total ha caigut de les 1.043 parelles de 2019 a les 450 de 2020.
Per: Redacció
Fotos: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: