Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La tercera edició de Tyrika, el Festival Iber d'Alcanar, es trasllada a la Moleta del Remei

Els motius del trasllat d’ubicació del festival són logístics i per la seva coincidència amb la preparació de les festes Quinquennals

Etiquetes   turisme cultural, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el24/9/2019

La tercera edició de Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, es trasllada a la Moleta del Remei | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Aquest cap de setmana arranca Tyrika, el Festival iber d'Alcanar, que ha esdevingut la màxima expressió de l'impuls de la memòria ibèrica. La seua tercera edició, que se celebrarà el 28 i 29 de setembre, arriba amb una novetat important: l'epicentre de l'activitat es desplaçarà del nucli antic d'Alcanar al voltant del poblat de la moleta del Remei. Les exposicions temàtiques, els tallers didàctics o les demostracions artesanals tornaran al municipi, però aquest cop en un nou context que permetrà generar una atmosfera més fidedigna i estimulant.

Jordi Monfort, regidor de Turisme, explica que “enguany hem traslladat el festival a l'entorn de la Moleta de Remei per motius logístics i per la seua coincidència amb la preparació de les festes Quinquennals. Quan acabe Tryika serà moment de fer balanç però pensem que és el lloc ideal, ja que hi vivien els nostres avantpassats ibers fa més de 2000 anys, i per tant, l'escenari idoni per a recrear-hi totes les propostes pedagògiques i espectacles.”

En aquest entorn privilegiat es podrà gaudir de la recreació història "Històries vora de la llar", la visita teatralitzada “Els últims dies de Tyrika” o l’espectacle nocturn "L’ocàs del guerrer". Els espectadors també podran veure com es construeix un forn siderúrgic i viure en directe el procés de reducció i treball de forja o fins i tot apropar-se a l’època iber amb ulleres de realitat augmentada gràcies a la recreació virtual.

Per aguditzar els sentits es comptarà amb “Altiplans”, l'actuació musical d'una obra creada especialment per a l'ocasió per Juanjo Villarroya, director de l'Escola Municipal de Música d'Alcanar, inspirada en l'elecció de la ubicació del poblat de la Moleta del Remei.

Els menuts de casa podran participar de diferents activitats i tallers que els aproparan a aquesta cultura mil·lenària d’una manera lúdica i pedagògica. En aquest sentit, Helena Fibla, coordinadora del festival, destaca “la demostració del teler vertical, els tallers d’escriptura, d’encunyació, i d’elaboració de garós o les xerrades sobre història de la fona amb els tallers d’elaboració i tir en fona”. Fibla també posa en relleu l'especial interès que enguany s'ha posat des de l'organització per “potenciar la funció didàctica del festival, apostant per activitats vivencials que permeten entendre la protohistòria al nostre territori”.

I com cada any, la vessant més acadèmica de Tyrika estarà protagonitzada per una conferència a càrrec de l'arqueòleg director de les excavacions del jaciment de Sant Jaume - Mas d’en Serrà, el doctor David Garcia i Rubert. Sota el títol “El Baix Sénia ara fa 2700 anys: els treballs d'excavació a Sant Jaume, Ferradura i Cogula”, presentarà els treballs realitzats en la campanya d'excavació del passat mes d'agost en tres jaciments del Complex de Sant Jaume d'Alcanar.

Per acabar d'arrodonir la proposta, a la zona del festival s'habilitarà una taverna que oferirà tapes ibèriques durant els dos dies del festival. Així mateix, els restaurants La Costa, Pa d'Art i Pepet oferiran menús especials inspirats en la dieta iber. El servei de bus estarà actiu tot el cap de setmana de les 11 del matí a les 9 del vespre amb una freqüència de pas de cada 30 minuts a les parades habituals de l'avinguda Catalunya i Ronda del Remei.


Tota la programació i informació està disponible al programa de Tyrika, el festival Iber d'Alcanar.


L’origen de Tyrika

El poema "Ora Maritima" de l’escriptor romà Ruf Fest Aviè, explica que, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre, hi havia, molt abans del segle IV, nombrosos assentaments i que un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d'arribada de productes d'arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d'Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

Tyrika és el topònim que avui bateja el festival iber d'Alcanar, que des d'enguany pren un nou format per apropar d'una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat.



Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

comparteix-ho