butlletí EbreActiu

CAT | ES


Les Terres de l’Ebre participen en l’Encesa de torres de la Mediterrània pels Drets humans

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i la directora territorial de Cultura participen en l’encesa simultània, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), als municipis d’Alcanar, Amposta i la Ràpita

Etiquetes   vida activa, patrimoni, cultura, amposta, alcanar, la rapita, terres ebre

Publicat el16/1/2022

Les Terres de l’Ebre participen en l’Encesa de torres de la Mediterrània pels Drets humans | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Els ’Diabmonis la Ràpita’ encenen de llum la Torreta de la Ràpita en l’Encesa de torres de la Mediterrània pels Drets humans a l’Ebre


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, van participar ahir dissabte, 15 de gener, en l’acte de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets humans, a la Ràpita; mentre la directora territorial de Cultura, Victòria Almuni, assistia als actes programats a Alcanar i Amposta.

Enguany, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) juntament amb diverses entitats i corporacions municipals ha coordinat aquest projecte, impulsat pel Consell Insular de Mallorca, en el qual hi han participat diversos països de l’arc mediterrani. A Catalunya, s’hi han sumat 7 municipis al projecte aquest 2022, dels quals 3 de les Terres de l’Ebre: Alcanar, Amposta i la Ràpita, que han dut a terme els actes simultani a les 12.45 hores i també a les 18.00 hores a les respectives torres.

L’acte d’Encesa de la Torre de la Guardiola ’la Torreta’ de la Ràpita ha comptat amb la lectura del Manifest "Que les cançons siguin com flames" escrit enguany per Maria del Mar Bonet i amb l’encesa de llum i foc a càrrec dels ’Diabmonis la Ràpita’. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha destacat que es tracta d’un acte "amb un gran simbolisme que d’una banda pretén sensibilitzar la població de l’execrable situació que viu el Mediterrani avui dia, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva, malauradament hi peden la vida cada any i, de l’altra, també volem reivindicar i posar en valor el nostre patrimoni històric i cultura de les torres de guaita presents als pobles de la costa mediterrània i que havien estat imprescindible per la protecció i la comunicació dels nostres avantpassats".

En aquest sentit, l’acte ha recrat la comunicació visual (al matí amb fum i a la tarda amb llum i foc) que tenia lloc entre les torres de guaita, essencials com a recurs d’autodefensa. Així la majoria de torres, talaies, talaiots i fortificacions presenta al conjunt dels territoris de parla catalana van ser construïdes entre els segles XIV i XVI, situades en llocs elevats i amb bona visibilitat, per poder vigilar el mar i poder avisar de qualsevol sospita d’amenaça.

Les torres que ha coordinat l’IRMU en aquesta edició de l’Encesa han estat: la Torre de Can Ratés de Santa Susanna; la Torre d’en Nadal de Vilassar de Mar; la Torre de la Masia Can Roca de Baix de Castelldefels; la Torre de la Carrova d’Amposta; la Torre de la Guardiola de la Ràpita; la Torre del carrer Nou d’Alcanar i la Torres del Castell d’Orrit (Catalunya); la Torre del Castell d’Areny a Areny de Noguera (Aragó) i la Torre del Castell de Moraira i Torre del Cap d’Or de Teulada (País Valencià).


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho