Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Tinença recupera la memòria dels maquis

Aquest cap de setmana tindran lloc les Jornades del Maquis a la Tinença de Benifassà. Una de els activitats principals serà una ruta interpretativa pels espais més relacionats amb la presència de la guerrilla antifranquista

Etiquetes   turisme, tinenca benifassa, turisme cultural

Publicat el16/5/2019

La Tinença recupera la memòria dels maquis | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Pobla de Benifassà organitza aquest cap de setmana una nova edició de les Jornades dels Maquis a la Tinença de Benifassà, amb la voluntat de recuperar la memòria històrica d'un fenomen, el dels maquis, silenciat durant molts anys.

El dissabte 18 de maig, després de la recepció dels participants i la presentació de les Jornades, començarà la Ruta interpretativa del Maquis de la Tinença de Benifassà. La ruta, circular i amb una durada aproximada de 7 hores, recorre els llocs més relacionats amb la presència de la guerrilla antifranquista (maquis), pertanyent al 23è Sector de la Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA) entre els anys 1946 i 1950: la Teuleria i Mas de la Pastora, Mas de Simfores, Mas del Cabanil, Corral de l'Obaga i el cementiri de la Pobla de Benifassà, on es donarà per finalitzada la ruta.

La participació en la Ruta dels Maquis té un preu de 12 € i requereix inscripció prèvia a as.veinslapobla@gmail.com

El mateix dissabte a les 19 h, es projectarà el documental "m¡AQUI!s". En acabar hi haurà un debat moderat pel professor de Geografia i Història i doctor per la URV, Raül González Devís.

El diumenge 19 de maig arrencarà amb la conferència-presentació del treball guanyador de la quarta edició del Premi de Recerca en Memòria Democràtica. A les 12 h, hi haurà una representació del grup de Recreació de la Memòria Històrica. Seguirà una visita guiada als escenaris i espais del nucli urbà de la Pobla de Benifassà estretament lligats a la presència del maquis: Plaça Major, casa familiar Abella-Gil, propietària del Mas de la Pastora; quarter de la Guàrdia Civil, presó i estació de radiotelegrafia de l'Exèrcit de Terra; cementeri on foren enterrats els tres membres de l'AGLA que van morir al Mas de Cabanil i les tres persones a les quals se'ls va aplicar la "Ley de Fugas", entre elles Francisco Gisbert Prades (La Pobla de Benifassà 1906-1949) que fou una víctima innocent de la repressió franquista del moment.


Els Maquis a la Tinença

Entre els anys 1946 i 1950, en plena dictadura franquista, la Tinença de Benifassà va convertir-se en l'escenari destacat del 23è Sector de la Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA). Una zona on la presència dels grups popularment coneguts com a "maquis" va ser continua.

El govern franquista, no va estalviar esforços per acabar amb la guerrilla del maquis a la Tinença, aplicant una intensa repressió, sobretot a partir de 1947, que va afectar la majoria de la població, i particularment, als habitants dels masos. Es van produir més de 30 detencions a la comarca, sobretot a Fredes i la Pobla de Benifassà. Unes detencions que viurien el seu moment més cru el febrer de 1949, arran dels fets del mas del Cabanil, que provocaren empresonaments, tortures i, fins i tot, la mort.

La inhumana i temuda "Ley de Fugas" seria aplicada amb la seva màxima brutalitat repressiva a tres veïns que, juntament amb tres guerrillers morts al mas de Cabanil, foren enterrades al cementeri de la Pobla. Una d'aquestes persones fou Francisco Gisbert Prades, una víctima innocent que va morir el 9 d'abril de 1949 en aplicació de la "Ley de Fugas" i a la memòria de qui va dedicada l'edició d'enguany de les Jornades.



Venda online productes de la terra

comparteix-ho