Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Tivissa inaugura aquest dissabte l'”Espai Ilercavònia. Ibers a Tivissa”

L’acte d’inauguració estarà presidit pel president de la Generalitat

Etiquetes   natura patrimoni, tivissa, ribera ebre

Publicat el20/7/2018

Tivissa inaugura aquest dissabte l’”Espai Ilercavònia. Ibers a Tivissa” | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista panoràmica del riu Ebre des del poblat ibèric del Castellet de Banyoles


El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, presidirà l'acte institucional d'inauguració de l'Espai Ilercavònia. Ibers a Tivissa, que tindrà lloc demà dissabte, 21 de juliol al Casal Cultural del municipi riberenc.

L'Espai Ilercavònia. Ibers a Tivissa és un centre de divulgació del jaciment de la Ciutat Ibèrica del Castellet de Banyoles i, alhora, el centre de referència des del qual s'organitzin visites i activitats curriculars i de lleure cultural i turístic per potenciar el coneixement de tot el patrimoni del municipi.


Una de les ciutats ibèriques més importants de Catalunya

A 6 km a l'oest de Tivissa, és un dels jaciments ibèrics més importants i més extensos de Catalunya, i integrant de la Ruta dels Ibers.

El poblat no només destaca per les seves dimensions, sinó també per emplaçar-se en un indret privilegiat des d'on s'observen unes magnífiques vistes panoràmiques de la comarca i per trobar-s'hi el Tresor de Tivissa.

El poblat es troba situat en un punt estratègic de control del riu Ebre des d'on es domina l'anomenada Cubeta de Móra. El lloc emplaçat al marge esquerre del riu Ebre i en una gran terrassa o península respon a un enclavament de control de comerç entre la costa i l'interior a través del riu Ebre, on els colonitzadors grecs i fenicis navegaven a la recerca de cereals, fusta i metalls. En aquest punt s'hi establí un poblat ibèric d'aproximadament 4.4 ha i s'hi bastí un petit castell medieval, del qual encara es conserven restes. Les darreres excavacions també demostren la presència d'un campament militar romà vora l'assentament.

La descoberta del poblat ibèric del Castellet es va fer accidentalment el 1912, però, va ser el 1927 quan es produí la troballa més important, i a partir de la qual es va decidir començar a excavar el poblat. Es tracta de l'anomena't Tresor de Tivissa. Està format per quatre pàteres de plata daurada, diversos vasos d'argent i dos collarets. Anteriorment, el 1912, aparegueren un conjunt d'arracades, braçalets, anells i monedes i el 1925 un parell de bous de bronze.

El jaciment, parcialment excavat, es visitable. Aquest disposa de senyalització direccional i interpretativa i de materials gràfics que ens ajuden a la seva interpretació.



Enblau, creadors d’aventures. Piragüisme, senderisme, birdwatching

comparteix-ho