CAT | ES
Durant el cap de setmana, els participants han xalat amb exposicions temàtiques, tallers didàctics, actuacions teatrals, recreacions històriques, demostracions d’artesania i menús gastronòmics de l’època, entre altres activitats
Etiquetes turisme, patrimoni, alcanar, montsia
Publicat el8/10/2018
Tyrika ha tornat a bolcar els seus esforços en el públic familiar
El passat cap de setmana, Alcanar ha retrocedit, de nou, 2500 anys per a tornar als seus orígens. Tyrika, la mítica ciutat ibera, situada entre la desembocadura de l'Ebre i Peníscola, ha tornat a brillar amb llum pròpia amb la seixantena d'actes celebrats per a posar en valor aquesta civilització.
Malgrat el fort vent que va bufar diumenge al matí i que va provocar la suspensió o reubicació d'algunes activitats, s'ha duplicat el nombre de visitants de fora, també hi hagut més implicació ciutadana en el festival i la qualitat de les diferents propostes ha sigut molt satisfactòria.
Segons Jordi Monfort, regidor de Turisme, “Tyrika és un projecte consolidat i que té molt bona acceptació, en els pròxims anys esperem aconseguir més pes específic a Catalunya i, en aquest sentit, reubicar el festival dintre el 18è Cap de Setmana ibèric de la Ruta dels Ibers que promociona el Museu d'Arqueologia de Catalunya ens ha ajudat a aconseguir més repercussió i presència mediàtica”.
Tyrika va rebre una delegació d'Ullastret, ciutat on també se celebra un festival iber. La trobada entre els organitzadors dels dos esdeveniments va servir “per a intercanviar opinions i dissenyar idees de col·laboració entre dos dels municipis que tenen un llegat iber i pre-iber més important de Catalunya”, afegeix el regidor.
Durant el cap de setmana, els participants han xalat amb exposicions temàtiques, tallers didàctics, actuacions teatrals, recreacions històriques, demostracions d'artesania, menús gastronòmics de l'època, i també amb les novetats d'enguany: un espectacle de foc i un concert inèdit que recreava sons ibers amb la interpretació d'una peça musical creada per a l'ocasió per Juanjo Villarroya, director de l'Escola Municipal de Música d'Alcanar.
Tyrika ha tornat a bolcar els seus esforços en el públic familiar. Els xiquets i xiquetes han descobert com vivien els ibers a través de jocs de l'antiguitat i de tallers diversos sobre instruments musicals, decoració de ceràmica, escriptura ibèrica o elaboració de peces de fang. Tampoc hi han faltat el fotoreclam iber, les atraccions de l'època, així com animacions de carrer i passejades en poni i en carro.
Helena Fibla, coordinadora del festival, valora “sobretot les diferents recreacions històriques que van explicar la indumentària de l'època, la panòplia guerrera tant per part dels ibers com dels romans, així com els diferents usos de l'aigua en l'àmbit domèstic com ritual”.
Pel que fa a la participació ciutadana, Fibla destaca “la implicació de la ciutadania en la varietat de tallers didàctics que, a més d'empreses especialitzades, també van comptar amb la implicació del grup de Teatre Gresol d'Alcanar i de monitors i monitores d'Alcanar formats en el món iber”.
I un any més, David Garcia, director de les excavacions del jaciment de Sant Jaume-Mas d'en Serrà, va explicar les novetats de la darrera excavació d'aquest important jaciment canareu en la conferència que s'organitza anualment. Posteriorment, es va presentar l'app de realitat virtual que recrea alguns àmbits del jaciment de la Moleta de Remei. Per a Monfort, aquesta aplicació és “un element potent que contribuirà enormement a reforçar l'eix pedagògic i divulgatiu del conjunt de la Moleta, i també una eina important per a explicar i ajudar a interpretar aquell entorn als escolars.”
La conferència es complementà amb les jornades de portes obertes a la Moleta del Remei i al Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O'Connor, i també amb el diorama de figures playmòbils “L'aprofitament dels recursos a la Moleta del Remei” i l'exposició “Els temps dels ibers: els objectes evolucionen” realitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre, que es podrà visitar a la Casa O'Connor fins al 4 de novembre.
Fotos Ajuntament d'Alcanar
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: