CAT | ES
Professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV han dissenyat dos models tridimensionals d’un forn d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre
Etiquetes natura patrimoni, pedra sec, riba roja ebre, ribera ebre
Publicat el16/7/2018
El passat dijous 5 de juliol es va presentar a Riba-roja d'Ebre dos models tridimensionals d'un forn d'oli de ginebre que es troben al terme del municipi, en concret del forn de Mariano Balances.
Aquest model tridimensional ha estat realitzat pels professors Dr. Sergio Coll Plà, Dr. Agustí Costa Jover i l'arquitecta Cèlia Mallafrè Balsells des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV. El model realitzat amb tècniques fotogramètriques permet visualitzar l'interior i l'exterior del forn, canviant l'angle de visió de forma dinàmica per poder visualitzar en detall la seva estructura.
Actualment, a Riba-roja d'Ebre hi ha inventariats disset forns d'oli de ginebre, que des de l'octubre de 2017 estan declarats Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Tots ells van ser localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l'entitat local Amics de Riba-roja, amb l'objectiu de contribuir a la seva conservació i valorització com a actiu visitable.
Un oli molt preuat
L'oli de ginebre s'obté de la destil·lació en sec, mitjançant aplicació de calor, del ginebre comú, del càdec i de la savina negra, a partir de l'escalfament a altes temperatures en forns o espais tancats. L'efecte calorífic constant i indirecte sobre la llenya de ginebre dóna lloc a la lenta destil·lació de la saba o brea, continguda sobretot en les parts llenyoses de l'arbust.
L'oli de ginebre, extret en petits forns artesanals, fou usat especialment per a malalties de la pell i com parasiticida. D'ús tòpic, mitjançant fregues, es va utilitzar per al mal de queixal, reumatisme, dolors articulars, gota, coïssors, èczemes i berrugues. Com a cataplasma es va emprar per al dolor de pit, angines i catarros. Com a infusió o poció per a trastorns digestius, cucs intestinals, com diürètic i calmant nerviós. En veterinària s'aplicava com a ungüent per a malalties, ferides i infeccions de la pell d'ovelles i conills.
Actualment s’estan fent els corresponents estudis preliminars per a obtenir la declaració de Zona d’Interès Etnològic per part de la Direcció General de Cultura.
Oli de ginebre
Font i fotos Amics de Riba-roja
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: