CAT | ES
Us animem a descobrir els pobles d’interior i la Costa Daurada més natural
Etiquetes municipis, turisme, turisme familiar, turisme natura, senderisme, platges, costa daurada, vandellos, hospitalet infant,,,,,,,
Carrer de l'Estació, 1
43890 L'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp)
Un lloc entre el mar i la muntanya
Mar o muntanya? A Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ningú no s'ha de veure obligat a triar entre una opció i una altra, perquè fusiona ambdós elements. Platges naturals i tranquil·les a tocar de la muntanya mediterrània. Aquest és un dels grans atractius d'aquest municipi, el més extens de la comarca del Baix Camp.
En aquest terme municipal de 102 km2, repartits entre la plana litoral i la serralada prelitoral, un té la sensació de tenir-ho tot a l'abast i de no haver de renunciar a res, perquè s'hi pot gaudir d'un paisatge ric en contrastos i d'una oferta variada d'activitats.
Aquesta experiència integral es pot viure gràcies als cinc nuclis de població que integren aquest municipi de la Costa Daurada: els tres d'interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms) i els dos de costa (l'Hospitalet de l'Infant i l'Almadrava).
Pobles amb encant
Tots els pobles del municipi, tant els que es troben a l'interior com al litoral, tenen un encant especial, probablement diferent per a cadascun dels visitants, però compten amb certs trets que els confereixen una personalitat pròpia:Vandellòs es caracteritza per la seva estructura urbana antiga, de tipus medieval, i disposa d'un centre d'interpretació de l'oli, el Mirador del Turó del Castell i Ca la Torre, un equipament cultural format per l'antiga casa pairal de la família Gil-Vernet i la torre de defensa del segle XVI.
Masboquera és un lloc ideal per iniciar diverses rutes a peu, amb BTT o a cavall. Al centre hi alberga la Torre de les Hores. Com a principals atractius, Masriudoms acull l'església amb un campanar constituït per una antiga torre de defensa datada entre els segles XIII i XV; i l'antic rentador.
L'Hospitalet de l'Infant té tres platges (la de l'Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn), un antic hospital medieval, que data del 1344; l'ermita de Sant Roc i el port esportiu, entre altres punts d'interès. I l'Almadrava crida l'atenció, sobretot, per les seves casetes blanques, el seu passeig marítim a la vora de la platja i per l'ermita de Sant Jaume.
El litoral de l'Hospitalet presenta unes platges pràcticament verges
A prop de la platja del Torn hi ha la misteriosa Cova del Llop Marí
Paddel surf, una de les moltes activitats aquàtiques que es poden practicar
Viure l'entorn rural
Com se sol dir, “les pedres parlen” i a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les restes dels nuclis deshabitats i de les masies, que van ser abandonats a mitjan del segle XX, deixen testimoni d'una vida rural, consagrada al camp, en què existien oficis avui dia desapareguts o en vies d'extinció.
Aquest és el cas de Castelló, ubicat sota la cinglera dels Dedalts, que reviu amb la representació del Pessebre dels Estels al Nadal i amb la celebració la Rústic Festa a l'agost; de Fatxes, situat sota el coll de Fatxes i obert entre la serra de Montalt i la mola de Genessies, que va captar fa uns anys l'interès de Masayuki Irie, arquitecte amb un departament propi a la Universitat Waseda de Tòquio, que va rehabilitar dues cases a la vila i va guanyar amb l'obra el premi japonès d'arquitectura Togo Murano; de Remullà, al nord de Vandellòs, on actualment es pot llogar un refugi esportiu; i de Gavadà, que conserva les restes d'una torre circular medieval. Tots aquests pobles, a excepció de Fatxes, celebren la seva festa major: Castelló, per Santa Llúcia; Remullà, per Sant Miquel; i Gavadà, per Santa Quitèria.
Pel que fa a les masies, hi ha la de Genessies, on es troba una torre de defensa del segle XVI, actualment molt desfigurada i adossada a l'edifici del mas; i Mas Valentí, situat a l'oest de Vandellòs.
Pobles amb un encant especial
Un entorn rural que convida a gaudir-lo en família
Platges
Quatre és el nombre de platges que té l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors: la de l'Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn i la de l'Almadrava. Totes són platges llargues, de sorra fina i aigües transparents, que tenen el certificat de qualitat ambiental EMAS i la Bandera Ecoplayas. Les tres primeres, a més, llueixen la Bandera Blava.
Més enllà dels guardons i dels serveis de què disposen, les platges del municipi destaquen per ser un lloc privilegiat per relaxar-se i combatre la rutina, prenent el sol, banyant-se al mar o fent castells de sorra i jugant amb els nens; o per practicar esports a la sorra (voleibol, futbol, etc) o a l'aigua (s'hi ofereix una àmplia varietat d'activitats nàutiques). Com que en aquestes platges, els boscos i les muntanyes hi són a tocar, també conviden a passejar i a fer senderisme arran de costa.
Per als qui prefereixin petites cales recòndites, n'hi ha tres que destaquen pel seu entorn natural verge: la Cala Justell, la Cala Bea i la Cala de la cova del Llop Marí.
Més detalls: https://www.hospitalet-valldellors.cat/platges
Platja del Torn, un paradís natural i naturista
Platja de l'Almadrava, d'aigües transparents i sorra fina
Cala Justell, inclosa dins de l'Espai Natural Protegit de la Rojala-Platja del Torn
Patrimoni històric i cultural
El municipi compta amb un patrimoni històric i cultural ric, capitalitzat per l'Hospital del Coll de Balaguer, fundat l'any 1344 per l'infant Pere i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN); les fortificacions republicanes de la Guerra Civil; Ca la Torre, la casa pairal més significativa de Vandellòs; el centre d'interpretació de l'oli, més conegut com el Molí de Vandellòs; i el Poblat Hifrensa, la darrera colònia industrial de Catalunya obra de l'arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana.
Més informació i compra d'entrades de les visites guiades a: www.culturaalabast.cat
L'Hospital del Coll de Balaguer, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)
Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer
Centre d'interpretació de l'oli de Vandellòs
Bateries de la Pitrassa, al Coll de Balaguer
Ca la Torre de Vandellòs
Aula del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet Castellana
Rutes de senderisme
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és un paradís senderista amb una xarxa de camins i pistes forestals d'uns 180 km. Per aprofitar aquesta xarxa, l'Ajuntament va editar un plànol amb 14 rutes de diferents dificultats, algunes de les quals tenen un caràcter familiar i lúdic com el sender litoral del ‘Jonquet', que un any més ha tornat a rebre el guardó com a Sender Blau. Aquests camins transcorren per indrets que permeten als caminants gaudir d'unes vistes espectaculars, com ara panoràmiques de la costa i les muntanyes litorals, paisatges protagonitzats pels característics marges de pedra seca de la zona; o pels barrancs de la part més plana de les muntanyes; o per l'espai natural protegit del Torn... Així, el municipi disposa d'una àmplia varietat de camins, senders i rutes per recórrer d'una manera esportiva o també per fer acompanyats de tota la família.
També es poden trobar diversos itineraris georeferenciats en l'aplicació web de Wikiloc.
Més informació a: https://www.hospitalet-valldellors.cat/rutes
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és un paradís senderista amb una xarxa de camins i pistes forestals d'uns 180 km
Gastronomia
A Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant hi ha una oferta variada de bars i restaurants, on un pot menjar o fer una mossada, en companyia o sol, gaudint d'una estona de tranquil·litat i de bona gastronomia.
Consulta els bars i restaurants: https://www.hospitalet-valldellors.cat/gastronomia
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: