CAT | ES
L’estudi de freqüentació i característiques dels visitants de l’any passat conclou que el parc va concentrar 166.000 visites
Etiquetes natura entorn, parc natural serra montsant, serra montsant, turisme, activitats outdoor
Publicat el6/5/2020
Les visites al Parc Natural de Montsant van generar un impacte econòmic directe a la zona de 4 milions d'euros el 2019, la qual cosa suposa que cada euro invertit al parc genera 8 euros al territori. Així es desprèn de l'estudi L'ús públic al Parc Natural de la Serra de Montsant: afluència, freqüentació i caracterització de visitants, tancat el passat mes de març. És la primera vegada que el Parc Natural de Montsant compta amb una anàlisi acurat i precís de la freqüentació de visites i el perfil de visitants.
L'estudi considera un total de 8 punts de mostreig en tota la superfície del Parc Natural de la Serra de Montsant (9.242 hectàrees), agrupats en quatre sectors diferenciats: Margalef (zona poble – zona pantà); Ulldemolins (Ermita Sant Antoni i Ermita Santa Magdalena); Albarca – Cornudella (Albarca i Ermita de Sant Joan del Codolar) i Morera de Montsant – Escaladei (La Morera i la Cartoixa).
Les conclusions estimen una l'afluència global al Parc Natural de Montsant d'unes 166.000 visites el 2019, que representen uns 43.000 visitants d'acord amb la mitjana entre visita i visitant. La zona que concentra les visites és el sector de Margalef, amb unes 89.460 visites (54%), i els mesos més concorreguts són febrer, març, abril, octubre i novembre (51%).
A partir de l'elaboració de mig miler d'enquestes, s'ha dibuixat el perfil mig de visitant, que seria un home (61,9%), d'entre 26 i 45 anys (54,7%), resident a la província de Tarragona (33,3%), amb estudis universitaris (50,3%), empleat per compte aliè (39,4%) o autònom (21,1%), i amb un elevat grau de coneixement sobre l'estatus de protecció de l'àrea visitada.
La majoria de les visites utilitza el vehicle particular per arribar (66,5%), i ho fan en parella (34,5%) o amb amics (33,7%). El nombre mig de persones per grup és de 4,2 persones i la durada de visita mitjana, d'uns 3 dies.
La furgoneta, el càmping i l'hotel/hostal són la tipologia d'allotjament més utilitzada pels que s'allotgen durant la visita al parc (17,2%, 7,5% i 4,9%, respectivament), tot i que més del 50,5% no ho fan durant la seva visita.
A més, molts dels visitants repeteixen l'experiència. Així, un 45,8% de les persones enquestades va afirmar visitar el parc més de quatre vegades, amb un valor mitjà de freqüència de visita els darrers dos anys de 10,6 vegades.
L'escalada i l'excursionisme, principals atractius
L'escalada i l'excursionisme són les activitats més practicades durant la visita al Parc Natural de Montsant, amb percentatges que superen el 30% en tots dos casos. Gaudir del paisatge, apropar-se al medi natural i relaxar-se i desconnectar, són algunes del les motivacions de visita més puntuades. El coneixement personal (43%), mapes i guies (22%) i la recomanació per part d'altres persones (18%) són les fonts d'informació més utilitzades per decidir l'itinerari a visitar.
Finalment, l'experiència és molt satisfactòria. Així es desprèn del valor mig del grau de satisfacció de les persones visitants, que és força elevat, amb una mitjana de 4,8 punts dins d'una escala de l'1 al 5.
Per: Redacció
Fotos: EbreActiu
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: