Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Una vuitantena de voluntaris recullen més de 460 quilos de residus a la badia dels Alfacs

La comarca del Montsià s’ha sumat al repte del ’World Clean Up Day’ i vol assolir unes 50.000 peces recollides

Etiquetes   natura, medi ambient, badia alfacs, montsia, delta ebre, la rapita

Publicat el20/9/2021

Una vuitantena de voluntaris recullen més de 460 quilos de residus a la badia dels Alfacs | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Una vuitantena de voluntaris han recollit 465 quilograms de residus en l’acció que s’ha organitzat a la badia dels Alfacs al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Els voluntaris han pentinat uns dos quilòmetres de la zona de les muscleres i han omplert majoritàriament les bosses de plàstics i restes pesqueres. L’actuació forma part d’una iniciativa de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània, que es fa coincidir amb el ’World Clean Up Day’ i que consisteix en una jornada conjunta de recollida de residus a les illes Balears, Catalunya i la regió d’Occitània. A més, onze municipis del Montsià també han organitzat accions de neteja amb l’objectiu d’aconseguir recollir 50.000 peces de residus, que han geolocalitzat i fotografiat a través d’una aplicació.

Botelles, envasos de plàstic, cordes, xarxes pesqueres, botes, pneumàtics i fins i tot una cuina. Aquests són alguns dels residus que han recollit els voluntaris que han participat aquest dissabte al matí en l’acció de neteja feta a la badia dels Alfacs. Després de rebre les instruccions necessàries i d’equipar-se amb guants i bosses, els voluntaris s’han dividit en dos grups. Els primers s’han dedicat a pentinar els primers 200 metres del recorregut i han fotografiat els residus trobats per penjar-los en unes aplicacions per tal d’estudiar quines són les deixalles que més abunden en aquesta zona.

Els altres voluntaris han netejat la resta dels dos quilòmetres del perímetre establert proper a les muscleres. La Rocio, acompanyada dels seus dos fills petits, ha estat una d’elles. "Venim a reduir l’impacte de les persones al medi ambient, el més important seria reduir els residus, però com a mínim els que ja hi són intentem reciclar-los, hem de cuidar el planeta, oi?", ha preguntat als seus fills. En Pau Estrada també ha participat amb la seva família en la recollida de residus. En el seu cas, s’ha mostrat sorprès de la quantitat de plàstic que ha trobat. "És un espai molt bonic, trobar tanta brossa ho fa menys, hem de conscienciar a la ciutadania", ha opinat el jove.

Segons dades de l’organització, dels 465 quilos de residus recollits, 214 corresponen a resta i 141 a residus derivats de la pesca i similars. "Sempre netegem les platges de més interès turístic, avui, hem fet una zona poc habitual, la zona dels Alfacs, que és molt singular perquè està molt a prop de les muscleres i les aigües aquí són molt tranquil·les, intentarem veure quina mena de residus hi tenim", ha dit el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal. Una de les principals preocupacions del director és el dany que provoquen els plàstics a les tortugues marines. "A les badies com que hi ha menys aigua, la brossa s’hi concentra més; i els plàstics és una de les causes més importants de mortalitat d’aquestes espècies tan sensibles", ha afegit Vidal.

Per la seva banda, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, també ha subratllat la importància de conscienciar a la ciutadania per reduir la petjada humana en el medi ambient. "Estem treballant per fer una llei catalana i aplicant les diferents directives europees que prohibeixen l’ús de plàstic d’un sol ús; el Govern està plenament predisposat a fer-ho i des de la conselleria d’Acció Climàtica estem molt engrescats perquè no només és important sinó que és urgent", ha assegurat Peraire.


La majoria de les poblacions del Montsià se sumen al ’Montsià Clean Up Challenge’

Onze dels tretze municipis de la comarca del Montsià han organitzat accions de neteja aquest cap de setmana. Així, s’han sumat a la iniciativa ’Montsià Clean Up Challenge’ que ha impulsat el Consell Comarcal. La seva vicepresidenta, Núria Marco, ha explicat que al mes de maig van aconseguir recollir 20.000 peces de residus amb el primer repte i que ja han assolit la xifra de 45.000. Ara, confia que amb les accions simultànies d’aquest cap de setmana arribin a les 50.000 peces.

Les neteges s’han fet a Alcanar Platja, la Ràpita, Masdenverge, la Galera, Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja, Els Muntells i Mas de Barberans. Godall va encetar la marató d’accions aquest divendres la tarda amb una neteja pel nucli del poble. La Sénia serà l’últim municipi a fer-les, l’acció està prevista el dissabte 25 a la Sénia.


Per: ACN

Foto: Agència Catalana de Residus

comparteix-ho