Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La XVII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, dedicada a l’horta i el fruiterar

L’Aldea acull el proper 18 de gener la dissetena edició de la jornada, que té com a objectiu difondre i reivindicar els coneixements, les pràctiques i les formes de vida tradicionals que han produït i que, en conjunt, han conformat bona part de la cultura i l’economia del territori

Etiquetes   natura entorn, etnologia, jornades, l’aldea, baix ebre, terres ebre

Publicat el8/1/2020

La XVII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, dedicada a l’horta i el fruiterar  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Fesols del ganxet 


El proper 18 de gener de 2020 es durà a terme a la Biblioteca Municipal de l’Aldea la XVII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de l’Aldea, l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura.

A les Terres de l’Ebre, el conreu combinat de diferents hortalisses i arbres fruiters (ara anomenat hortofructicultura), destinat la consum domèstic familiar, és una pràctica antiquíssima, que fins a mitjans del segle XX havia permès també l’intercanvi de productes o bé complementar els ingressos econòmics amb la venda dels seus excedents. Amb el pas del temps, aquesta pràctica, que ha deixat petjada en la cuina tradicional del territori i en el seu paisatge de petites explotacions, amb presència de masos i sènies arreu; ha anat generant també diferents agrupacions professionals, comunitats i cooperatives pageses.

Aquesta agricultura local familiar, encara avui existent, de vegades ha evolucionat cap a noves explotacions de molt grans dimensions, dedicades a l’hortofructicultura intensiva, especialment al delta i les riberes de l’Ebre.



XIV Jornades de la tonyina roja del Mediterrani a l’Ametlla de Mar


Aquesta dissetena edició de la jornada està dedicada a l’horta i el fruiterar a les Terres de l’Ebre, i té per objectiu difondre i reivindicar els coneixements, les pràctiques i les formes de vida tradicionals que han produït i que, en conjunt, han conformat bona part de la cultura i l’economia del territori.

La conferència marc, amb el títol “Canvis en els coneixements i les pràctiques hortícoles tradicionals a les Terres de l’Ebre”, a càrrec d’Àlex Farnós i Xavier Ribas, del Museu de les Terres de l’Ebre, donarà el tret de sortida de la jornada, que comptarà amb la presentació de cinc comunicacions, dedicades a qüestions com l’horta de l’Aldea, el pas de l’horticultura a la fructicultura al sud de la Ribera d’Ebre, els oficis d’empeltador i d’esllemenador al Baix Ebre i el Montsià, la cuina de l’horta a les Terres de l’Ebre i la Colònia Agrícola San José de l’Aldea. La jornada es tancarà amb una visita guiada al Mas de Bernis de l’Aldea.

Tot i que es permet l’entrada lliure a la jornada, com a públic oient, la inscripció amb pagament dona dret als assistents al dinar, que té un preu de 18€, i que cal formalitzar per via telemàtica abans del 15 de gener en aquest enllaç.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

18 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 18

comparteix-ho