CAT | ES
La comarca dels Ports amaga en les seves muntanyes, rius i valls, en els seus pobles, en els seus carrers i edificis, així com en la mirada i forma de ser dels seus habitants, un llegat que ha anat forjant la seva identitat
Etiquetas municipis, comarca els ports, turisme
Morella, Cinctorres, Castellfort, Vallibona, Olocau del Rey, la Tinença de Benifassà, Castell de Cabres, Forcall, Vilafranca, Portell, Palanques, Sorita, La Mata, Todolella, Villores i Herbés
La comarca dels Ports amaga en les seves muntanyes, rius i valls, en els seus pobles, en els seus carrers i edificis, així com en la mirada i forma de ser dels seus habitants, un llegat que ha anat forjant la seva identitat. Passejant per aquestes terres, el visitant podrà recórrer totes les etapes de la història, respirar l'ambient en el qual van viure dinosaures, artesans, reis, nobles, pastors, guerrillers i altres personatges de llegenda.
La Mancomunitat Comarcal Els Ports està integrada per 17 municipis bastant dispersos entre si: Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, amb Xiva, Ortells, la Pobleta i Herbeset, Olocau del Rei, Palanques, la Pobla de Benifassà, amb El Boixar, Coratxà, el Ballestar i Fredes, Portell , amb Les Alberedes, Sorita, Todolella, amb Saranyana, Vallibona, Vilafranca, amb la Pobla del Bellestar i Villores. Localitats que guarden història i permeten gaudir de la tranquil·litat d'una comarca viva.
La comarca dels Ports, amb tradició turística, s'ha convertit en l'àrea d'interior de la Comunitat Valenciana amb una major concentració d'oferta d'allotjament rural, una destinació rural i una destinació singular reconeguda per tota Espanya com és la població de Morella.
Els Ports té interessants activitats per a viure una aventura en la natura i gaudir de l'entorn característic d'aquesta singular zona de la Comunitat Valenciana. Activitats de senderisme, bicicleta de muntanya, rutes a cavall, tirolines i aventura, experiències amb apicultura, activitats aquàtiques al pantà, entre moltes altres.
Vilafranca
Vallibona
GR331 “Camí de conquesta”
Camí de Conquesta és una ruta circular per la comarca dels Ports, un sender de gran recorregut o GR que transcorre per paisatges espectaculars, que travessa muntanyes, rius i valls. Amb els seus 166Km repartits en 15 etapes, les persones que ho recorrin podran gaudir de la natura, la història, l'arquitectura, l'arqueologia i l'etnologia del territori. Un recorregut senderista i cultural que suposa un repte i que podrà registrar-se amb el segellat de la credencial destinada a aquesta finalitat. En qualsevol dels punts habilitats de la comarca, el visitant podrà adquirir una credencial que servirà per portar el compte de les etapes completades. El seu segellat es podrà realitzar a les oficines de turisme, bars i ajuntaments dels municipis implicats.
A banda d'aquest sender de gran recorregut, la comarca disposa d'una extensa xarxa de senders homologats per practicar el senderisme, el trail-running o la btt.
Rambla Cellumbres entre Portell i Cinctorres
Rierols amb aigües cristalines al terme de Zorita
La comarca disposa d'una extensa xarxa de senders homologats
Els paisatges d'arquitectura de pedra en sec
L'espectacularitat del treball que van realitzar els habitants dels Ports impressiona al visitant, transportant-lo a un moment històric en el qual la pressió demogràfica necessitava de nous recursos, de més terres. La roturació de nous camps va fer que fos necessària la retirada de les pedres que aquestes contenien, aprofitant-se d'aquesta manera per a la delimitació de camins i propietats, així com per a la construcció de casetes de refugi de pastors. Mans expertes van construir l'immens patrimoni de parets de pedra construïdes sense morter.
D'entre tots, destacable és l'exemple de Vilafranca, en el terme municipal del qual es conserva una interessantíssima extensió d'aquesta manifestació, que tenyeix i delimita tots els seus camps, convertint a aquests en veritables museus a l'aire lliure. A més, al Museu de la Pedra en Sec, a Vilafranca, el visitant podrà conèixer les diferents tècniques, eines, tipologies de casetes i la humanització del paisatge a partir d'un recorregut amb maquetes, panells i recreacions, així com la projecció de l'audiovisual “Tota pedra fa paret”.
Herbers
L'art rupestre i arqueologia
Fa milers d'anys, els éssers humans que van habitar les terres dels Ports van usar les roques de les muntanyes per plasmar i donar regna solta a la seva sensibilitat artística, un llegat que ha perdurat fins als nostres dies. Les pintures rupestres de la comarca, d'estil llevantí característic de l'est peninsular, formen part de l'important llegat declarat Patrimoni de la Humanitat.
Es poden visitar les pintures rupestres de l'abric de Morella la Vella, de la Covatina del Tossalet (Vilafranca del Cid), la Cova dels Rossegadors (Vilafranca) i dels abrics de les Pintures del Cingle (Palanques).
Cal destacar també els assentaments i poblats ibèrics que es troben al llarg de la comarca.
Una de les pintures rupestres de l'abric del Cingle, a Palanques
Castells i muralles
Els Ports va ser una terra de frontera, en la qual es van erigir, des de fa segles, petites fortaleses, castells i palaus de nobles i burgesos. Recórrer els carrers dels diferents pobles de la comarca porta al visitant a gaudir del seu interessant patrimoni arquitectònic. Molts edificis estan en mans privades i uns altres han estat reconvertits per albergar hotels o altres serveis, la qual cosa la seva visita permet viure una experiència realment autèntica.
Morella i l'imponent castell
Castell de Tolodella
Parc Natural de la Tinença de Benifassà
Declarat Parc Natural l'any 2006, té una extensió de 4,925 hectàrees, que abasta part de les comarques dels Ports i el Baix Maestrat, al terme municipal de Castell de Cabres, la Pobla de Benifassà, Rossell i Vallibona.
El seu paisatge conté gran diversitat de vegetació i fauna autòctona, com poden ser la cabra hispànica i moltes aus rapinyaires, que es troben en protecció.
Un variat relleu de cims, colls i barrancs espectaculars, conformen un massís la flora del qual reuneix espècies pròpies de climes humits, com és el cas del teix, el faig, el grèvol i la pinassa. Al vessant nord de les serres s'estén una selvàtica frondositat fruit de la convivència del boix amb la falguera i el ginebre. El seu gran valor botànic es completa amb l'abundància de plantes úniques i endèmiques d'aquests llocs.
Destaquen dos elements de patrimoni al parc. El primer són les pintures rupestres situades en una llenca de roca vora el mur del pantà. El segon és el Reial Convent de Santa Maria de Benifassà, un dels primers fundats al País Valencià.
El Parc acull una gran diversitat d'aus rapinyaires, com el voltor (Gyps fulvus)
La Pobla de Benifassà, al fons el Reial Convent de Santa Maria de Benifassà
Santuari de la Balma, Zorita
Es troba a 3 km a nord de Zorita, a la ribera esquerra del riu Bergantes. El nom de la Balma és un topònim geogràfic i fa referència a una espècie de concavitat allargada produïda per l'erosió. El santuari està encastat en aquesta concavitat, en una immensa mola pètria que sembla que vagi a desplomar-se sobre la llera del riu. Presenta façana amb balcons, balustres i murs de canyís i calç.
Un llarg tram d'escales ascendents condueix a la gran casa hostatgeria, que disposa d'un restaurant obert a el públic, ubicat a l'abric, en la mateixa roca i dependències com a transició a la cova, estreta i allargada, amb sostre de roca i mirador a manera de passadís, vorejant el precipici, que ens condueix fins al temple.
El Santuari de la Balma està enclavat a la mateixa roca
Ruta dels dinosaures
Fa milions d'anys, les terres dels Ports van estar poblades per éssers extraordinaris. Fins a la seva extinció, algunes espècies de dinosaures com el iguanodon o el recentment descobert Morelladon beltrani, van passejar per ací deixant testimoni de la seva existència, unes restes que el visitant pot gaudir en els nostres museus i jaciments visitables.
Museu “Temps de Dinosaures”, Morella
Aquest centre ens submergeix a l'apassionant món de la geologia i la paleontologia a través de la seva interessant col·lecció de fòssils del Cretàcic. Situat al costat de l'església de Sant Miquel, a Morella, el recorregut ens permet conèixer el passat més fascinant de la nostra terra, l'època en la qual es van formar els seus valls que, coberts d'aigua, van deixar abundants i valuoses restes de fauna marina i algunes calcàries.
Parc cultural “Dinomanía”, Cinctorres
El parc cultural Dinomanía consta principalment de tres tipus de recursos centrats al món dels dinosaures: la Col·lecció Museográfica, les dino-rutes i el jaciment paleontològic Ana. La Col·lecció Museográfica és una interessant exposició situada en el Palau de SantJoans de Cinctorres, edifici d'estil gòtic aragonès. Consta d'una interessant col·lecció de fòssils dels dinosaures descoberts a Cinctorres, així com diferents elements que permeten al visitant endinsar-se al món de la paleontologia, coneixent les tècniques d'estudi de les restes que es recuperen en una excavació. A més, en el seu recorregut es pot accedir al jaciment paleontològic Anna, lloc musealitzat on s'han descobert gran quantitat d'interessants restes de dinosaures.
La gastronomia
Els Ports té una gastronomia típica de muntanya. Basada en la tradició, en els camps, els cultius, les muntanyes i les ramaderies, trobem una matèria primera excel·lent i una cuina que s'ha transmès de generació en generació.
La situació, el clima i la terra es combinen per obtenir tòfona, l'or negre de la cuina, i bolets. Les carns, de corder, porc o vedella es crien a la zona, el que els proporciona una qualitat extraordinària. Els guisats, sopes i olles no falten en un menú tradicional, així com unes bones croquetes. Els embotits, com la cecina, i els formatges posen l'aroma, color i gust a la taula. I el toc dolç, el donen les quallades i pastissets.
Tots els pobles de la comarca atresoren un ric receptari culinari
Els Ports festiu
El calendari festiu de la comarca de Els Ports té nombroses cites imprescindibles al llarg de l'any. Celebracions singulars, que mantenen elements que provenen des de l'època medieval i un gran arrelament en cadascun dels pobles. A més, a Els Ports es poden trobar danses i manifestacions culturals de gran importància i que han estat el germen de moltes altres que van néixer posteriorment en altres llocs, com la Dansa Guerrera de la Todolella. Danses, que posen en valor també una tradició artesanal de la zona, amb indumentàries de gran valor.
A Els Ports, l'hivern està protagonitzat pel foc i les Santantonades, l'arribada de la primavera ve de la mà de l'Onso, que dóna pas a una estació plena de Rogatives. Durant l'estiu i la tardor, els pobles de Els Ports viuen els seus moments més participatius i populars amb les festes patronals. I cada sis anys, es viuen celebracions que destaquen per ser increïblement úniques i espectaculars, com l'Anunci i el Sexenni de Morella. A més, a Els Ports també se celebren d'una manera singular festivitats religioses, com la Setmana Santa, el Corpus Christi o Sant Cristòfol.
Les festes d'hivern estan protagonitzat pel foc i les Santantonades
Els Ports viuen els seus moments més participatius i populars amb les festes patronals
Selección de enlaces: