CAT | ES
Els Espais de la Batalla de l’Ebre preserven, posen en valor i difonen els espais de memòria més destacats, i donen a conèixer les estratègies de combat, les línies de defensa i fortificacions, l’evolució del front i la vida quotidiana dels combatents i civils a l’escenari bèl·lic.
Etiquetes , turisme, turisme cultural, ribera ebre, terra alta, terres ebre, batalla ebre, centres interpretacio
C. Freginals, 18-24
43784 Corbera d'Ebre
La batalla de l'Ebre va ser la principal contesa de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Amb una estratègia més política que militar per allargar el conflicte, i situar-lo al tauler geopolític internacional, l'ofensiva de l'exèrcit republicà va conquerir 800 km² en una setmana. La batalla va durar 115 dies, del 25 de juliol al 16 de novembre de 1938, quan l'exèrcit de Franco va acabar recuperant les posicions inicials. Va deixar un balanç d'uns 30.000 morts, 100.000 ferits i el desenllaç de la guerra decidit.
Els Espais de la Batalla de l'Ebre preserven, posen en valor i difonen els espais de memòria més destacats, i donen a conèixer les estratègies de combat, les línies de defensa i fortificacions, l'evolució del front i la vida quotidiana dels combatents i civils a l'escenari bèl·lic. Els cinc centres d'interpretació temàtics, els més de vint espais històrics senyalitzats i els memorials per al record i dignificació dels combatents i les víctimes de la batalla, formen un patrimoni de rellevància mundial que es pot recórrer mitjançant visites guiades o lliurement.
Els Centres Interpretació
115 Dies (Corbera d'Ebre)
El centre de Corbera mostra una visió completa del conflicte bèl·lic i polític. Des dels preparatius de l'ofensiva i els objectius dels dos bàndols, al pas del riu la nit de Sant Jaume i els posteriors 115 dies de combats, fins a la derrota republicana i l'exili. El visitant podrà reflexionar sobre la batalla a través del testimoni d'alguns supervivents i del material exposat.
Horaris (de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h).
Centre d'Interpretació 115 Dies
Soldats a les trinxeres (Vilalba dels Arcs)
Les trinxeres foren clau per a l'exèrcit republicà durant la batalla de l'Ebre, ja que des d'elles es van haver de defensar posicions estables durant gran part dels 115 dies de lluita. El centre vol mostrar el dia a dia dels combatents a les trinxeres, tant en relació a aquelles activitats clarament relacionades amb la lluita com en els aspectes més personals i de supervivència quotidiana.
Horaris: Tancat temporalment. Disculpeu les molèsties.
Centre d'Interpretació Soldats a les trinxeres
Hospitals de sang (Batea)
Mentre el bàndol sollevat adaptava el sistema sanitari preexistent, els republicans el van haver d'innovar per suplir mancances materials. Els diferents àmbits que formen l'espai expositiu es centren en l'atenció al camp de batalla, en les innovacions republicanes, en les formes de mobilització dels sanitaris i l'evacuació dels ferits i, finalment, compara l'atenció sanitària de la 35a Divisió republicana amb la de la 50a Divisió de l'exèrcit sollevat.
Horaris (dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h).
Centre d'Interpretació Hospitals de Sang
Les veus del front (el Pinell de Brai)
Com van influir els mitjans de comunicació en la batalla? Quins missatges s'utilitzaren? La crida a les desercions a l'altre bàndol, la comunicació entre militars i civils, la cerca insistent de notícies per part de la població civil i quina era l'opinió internacional del conflicte, formen el discurs d'aquest centre. Els visitants també podran conèixer a dos dels emissors dels missatges: els comissaris polítics i els capellans.
Horaris (dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h )
Centre d'Interpretació Les veus del front
Internacionals a l'Ebre (la Fatarella)
Un dels objectius clars del govern de la República en emprendre l'ofensiva de l'Ebre era resistir a l'espera de l'esclat d'una guerra a escala europea. El centre desgrana la importància de la participació internacional emfatitzant en aspectes com les ajudes rebudes a un i altre bàndol, el Pacte de no Intervenció que va impulsar Gran Bretanya i la Solidaritat internacional amb la implicació de milers d'homes i dones que formaren les Brigades Internacionals.
Horaris (dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h)
Centre d'Interpretació Internacionals a l'Ebre
Els espais històrics
Estructures defensives i ofensives (trinxeres, búnquers, refugis...), cotes i punts estratègics, les restes de les poblacions desbastades, llocs de comandament, les antigues línies del ferrocarril, miradors des d'on comprendre la batalla i espais dignificats i de memòria..., tots aquests espais permeten conèixer sobre el terreny els diferents aspectes de la batalla i del territori on es va desenvolupar.
Campament del XVè Cos d'Exèrcit (Ascó)
Construït sobre antigues terrasses de conreu, es conserven les restes de les cabanes i barraques que conformaren el lloc de comandament del tinent coronel Manuel Tagüeña. Des d'aquest es va dissenyar i organitzar la maniobra de retirada de les tropes republicanes al final de la batalla, una maniobra executada amb èxit i que va permetre salvar la vida de milers de persones.
Campament del XVè Cos d'Exèrcit
Fort de Milet (Caseres)
Aquesta fortificació pertany a la línia defensiva de l'Algars, creada per la Generalitat el 1937 per aturar l'ofensiva que s'esperava des de l'Aragó. El conjunt inclou tots els elements que caracteritzen aquestes instal·lacions: un refugi antiaeri, galeries per acollir peces d'artilleria, trinxeres i un dipòsit d'aigua.
Fort de Milet
Refugi antiaeri de Flix (Flix)
Aquest espai museïtzat permet descobrir com era l'interior d'un refugi. Gràcies a diferents materials, el visitant podrà evocar les sensacions viscudes per les persones que s'hi aixoplugaren cercant protecció contra els bombardejos de l'aviació franquista.
Refugi antiaeri de Flix
Coll del Moro (Gandesa)
Aquest petit turó fou l'observatori dels comandaments franquistes ja que des d'aquest es dominava visualment tot el front de batalla. Des d'allí, el mateix general Franco va dirigir la tercera ofensiva contra les defenses republicanes el setembre de 1938.
Coll del Moro
Visites guiades
El Consorci memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre disposa de servei de guiatge amb reserva prèvia que permet millorar l'experiència al visitant adaptant-se a les seves necessitats.
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: